جلوگیری از حاشیه‌نشینی در کلان‌شهرها مهم‌ترین وظیفه دستگاه‌ها است

معاون اول رئیس‌جمهور گفت: اقدامات انجام شده توسط دولت در توسعه و عمران روستا‌ها کم‌نظیر بوده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور امروز دوشنبه در نخستین جلسه شورای عالی عشایر و توسعه روستایی که به ریاست وی برگزار شد، با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین اهداف انقلاب اسلامی استمرار عدالت و محرومیت زدایی در کشور بوده است، گفت: توسعه و عمران مناطق روستایی و عشایری از اولویت‌های مهم کشور است و نیاز بود تا به منظور افزایش هماهنگی، هم افزایی و انسجام بخشی شورای عالی عشایر و توسعه روستایی تشکیل شود.

معاون اول رئیس جمهور گفت: توسعه پایدار و همه جانبه و خدمت رسانی به جامعه روستایی و عشایری جزو وظایف همه دستگاه‌ها است و باید در این زمینه اقدامات بیشتری انجام شود.

وی با بیان اینکه وضعیت روستا‌های کشور پیش از انقلاب اسلامی بسیار تاسف‌بار بود، گفت: بعد از انقلاب اسلامی به ابتکار حضرت امام خمینی (ره) جهاد سازندگی به منظور محرومیت‌زدایی از روستا‌ها شکل گرفت که با این جهت‌گیری مثبت اتفاقات قابل توجهی در گوشه و کنار کشور به وقوع پیوست.

معاون اول رئیس جمهور با ابراز نگرانی از مهاجرت روستاییان به شهر‌ها و پدیده حاشیه نشینی در اطراف شهر‌های بزرگ اظهار داشت: امروز حدود ۱۱ میلیون نفر در حاشیه شهر‌های کشور زندگی می‌کنند که موضوعی نگران کننده است. این مسئله از چنان اهمیتی برخوردار است که مقام معظم رهبری ۴ جلسه با حضور سران قوا و مسئولان ارشد کشور به منظور کنترل آسیب‌های اجتماعی برگزار کردند.

وی با طرح این پرسش چرا با وجود ایجاد زیرساخت‌ها نظیر آب، برق و گاز و ارائه خدمات آموزشی و بهداشتی همچنان مهاجرت از روستا‌ها انجام می‌شده است، گفت: باید شرایطی به وجود آوریم که مهاجرت معکوس به روستا‌ها اتفاق بیفتد و روستاییان و عشایر از امکانات مناسب برخوردار شوند و این مهم می‌تواند با برنامه ریزی، ایجاد یکپارچگی از طریق شورای عالی عشایر و توسعه روستایی اتفاق بیفتد.

جهانگیری اقدامات انجام شده در خدمت رسانی به روستا‌ها و عشایر را بی نظیر عنوان کرد و افزود: دستگاه‌های دولتی علاوه بر اجرای طرح‌های بزرگ نظیر ساخت پالایشگاه‌ها، مجتمع‌های پتروشیمی، نیروگاه‌ها، سدها، بزرگراه‌های بزرگ و کار‌هایی از این قبیل، در زمینه تامین آب و برق و گاز و ارائه خدمات آموزشی، بهداشتی و حتی رساندن اینترنت به روستا‌ها هم به آمار‌های قابل توجهی دست یافته‌اند.

معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه خوشبختانه کار‌های تکمیلی دیگر نظیر بیمه روستاییان و اشتغالزایی نیز در حال انجام است، گفت: در این خصوص کمک مقام معظم رهبری برای برداشت از صندوق توسعه ارزی به منظور ایجاد اشتغال در روستا‌ها نیز قابل توجه بوده و منجر به اشتغال زایی در روستا‌ها شده است.

وی با اشاره به بازدید خود از روستایی در اطراف تهران گفت: روستاییان می‌گفتند که هر روز صبح از تهران تعداد زیادی برای کار به این روستا می‌آیند و شب‌ها به خانه باز می‌گردند. ایده تمرکز در روستا‌ها برای ایجاد اشتغالزایی در خیلی از استان‌ها جا افتاده است باید مساله روستا را جدی گرفت، زیرا با موضوع استقرار عدالت، ایجاد امنیت غذایی و سیاست‌های اقتصاد مقاومتی سازگار است.

جهانگیری ادامه داد: تولید ۱۳۰ میلیون تن محصولات کشاورزی در روستا‌ها و بی نیازی از واردات گندم نتیجه سیاست‌های حمایتی دولت از جامعه روستایی و عشایر است.

معاون اول رئیس جمهور خاطرنشان کرد: در سال ۹۲ بیش از ۶ میلیون تن واردات گندم انجام می‌شد، اما در سال‌های اخیر مقدار واردات تنها به منظور حفظ ذخایر مطمئن استراتژیک در دوران تحریم بوده است.

به گفته جهانگیری افزایش قیمت خرید گندم به قیمت تضمینی از کیلویی ۴۰۰ تومان در ابتدای این دولت به ۴۰۰۰ تومان در سال جاری اثر خود را در خودکفایی و تامین امنیت غذایی و درآمد کشاورزان نشان داده است.

وی اضافه کرد: اتفاقات خوبی در خوزستان، سیستان و بلوچستان و غرب کشور برای رونق کشاورزی نظیر تسطیح اراضی و آب رسانی رخ داده است که باید به منظور افزایش سطح درآمد خانوار روستایی ادامه یابد.

جهانگیری از معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم خواست تا به منظور ارائه برنامه‌های بالادستی برای توسعه با سایر دستگاه‌ها جلسات منظم داشته باشد و با ایجاد دبیرخانه تخصصی متشکل از نمایندگان دستگاه‌ها و برگزاری جلسات ماهانه برای توسعه مناطق روستایی و عشایر برنامه ریزی کند.

معاون اول رئیس جمهور گفت: تدوین برنامه توسعه یکپارچه روستایی و عشایری یک ضرورت است که باید تبدیل به کاری جامع و گسترده شود.

وی با اشاره به اقدامات انجام شده برای بهسازی و مقاوم سازی واحد‌های روستایی در برابر حوادث غیرمترقبه نظیر زلزله، گفت: کار ارزشمندی در این زمینه انجام شده است و در جریان سفر به یکی از استان‌ها پس از وقوع زلزله شاهد بودم که این ساختمان‌ها کمترین آسیب را دیدند.

جهانگیری موضوع تامین مسکن برای ایتام را موضوعی اولویت دار توصیف کرد و خواستار تلاش همه دستگاه‌ها به منظور ساخت سرپناه برای محرومین و ایتام شد.

وی همچنین با اشاره به گزارش ارائه شده در خصوص خانه‌های بهداشت و سلامت در روستا‌ها گفت: با توجه به مساله بیماری کرونا وجود شبکه بهداشت برای خدمت رسانی در کل کشور ضرورت است و نباید روستاییان ما به خاطر دریافت کمترین خدمات پزشکی و درمانی مجبور به سفر به شهر‌های دیگر شوند.

معاون اول رئیس جمهور از سازمان برنامه و بودجه کشور خواست تا در زمینه کمک به بحث بهداشت و درمان روستاییان و عشایر به ویژه در ایام کرونا بیشترین همکاری را با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی داشته باشد.

محمد امید معاون توسعه روستایی و مناطق محروم معاون اول رئیس جمهور هم با ارائه گزاشی از اقدامات پس از انقلاب اسلامی برای رفع محرومیت زدایی از جامعه روستایی و عشایری کشور، گفت: نیاز به هماهنگی و انسجام بین دستگاه‌های خدمتگزار و اعمال سیاست‌های کلی ضرورت ایجاد شورای عالی عشایر و توسعه روستایی را بیش از پیش بوجود آورده است.

وی افزود: در دولت تدبیر و امید گام‌های بلندی برای تکمیل زیرساخت‌ها و خدمت رسانی به روستاییان و عشایر برداشته شده است و رییس جمهوری پیگیر جدی تشکیل شورای عالی به منظور خدمت رسانی بهتر بوده است.

در این جلسه که وزرای جهاد کشاورزی، آموزش و پرورش، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، فرهنگ و ارشاد اسلامی، راه و شهرسازی و نیرو و نیز روسای کمیته امداد امام (ره) و بنیاد مسکن حضور داشتند، گزارشی از وضعیت و نمای کلی روستا‌های کشور و مقایسه آن با سایر کشور‌ها از سوی معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم معاون اول رییس جمهوری ارائه شد.

در این گزارش با اشاره به نقش جامعه روستایی و عشایری در تامین امنیت غذایی، حفظ و حراست سرزمینی و فرهنگ ناب ایرانی تصریح شده است، برنامه توسعه یکپارچه روستایی و عشایری با توجه به چالش‌های جمعیتی، وضعیت اقتصاد روستا و عشایر، نرخ مشارکت اقتصادی و حضور خانوارها، متوسط درآمد سالانه، وضعیت بیکاری و خدمات ارائه شده از ضروت‌های امروز کشور است.

بر اساس این گزارش، وضع موجود و تحولات جامعه روستایی و عشایر ایران در زمینه خدمت رسانی به جامعه روستایی و عشایری براساس گزارش‌های بانک جهانی جزو ۱۰ کشور برتر دنیا قرار دارد و اقدامات انجام شده منجر به ثبات در جمعیت روستایی و مهاجرت معکوس به روستا‌ها شده است.

همچنین تابش رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نیز گزارشی از وضعیت مقاوم سازی واحد‌های مسکن روستایی ارائه کرد.

وی با اشاره به استاندارد بودن واحد‌های بهسازی و مقاوم سازی شده و مقاومت این واحد‌ها در برابر حوادث طبیعی نظیر زلزله گفت: تاکنون ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد روستایی مقاوم سازی شده است و اقدمات موثری برای تامین مسکن محرومین، ایتام و خانواده‌های دارای دو معلول انجام شده است.

همچنین تقوی نژاد گزارشی از آخرین وضعیت فضا‌های بهداشتی و درمانی در روستا‌های کشور و نیاز‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای ارائه خدمات ارائه کرد.

بر اساس این گزارش بیش از ۴۰ درصد فضا‌های فیزیکی بخش بهداشت و درمان در روستا‌ها در دولت تدبیر و امید احداث شده است و در حال حاضر بیش از ۸ هزار واحد در شبکه بهداشت سراسر کشور فعالیت می‌کنند.

کد خبر 1006379

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha