جواد محقق نویسنده و شاعر ادبیات کودک با بیان اینکه پیش از انقلاب ادبیات کودک ونوجوان به شکل جدی دنبال نمی شد، به خبرنگار شبستان گفت: درخت ادبیات کودک قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بسیارکم جان بود وبرگ و باری نداشت؛ چهره هایی که در زمینه ادبیات داستانی و شعرکارمی کردند اما بسیار محدود بودند.
محقق ادامه داد: در زمینه ادبیات داستانی نیز ادبیات کودک عصر انقلاب روند رو به رشدی از نظرکمی و کیفی داشته؛ به گونه ای که پیش از انقلاب چند نام شاخص بیشتر نداریم اما در دوره انقلاب ادبیات، لیست نویسندگان فعال داستانی کودک و نوجوان بسیار پروپیمان شده.
وی با مقایسه ادبیات کودک عصر انقلاب با دوره قبل، اظهار کرد: قبل از انقلاب درحوزه شعر، سه چهره مانند «عباس یمینی شریف»،« پروین دولت آبادی» و«محمود کیانوش» داشتیم که یمینی شریف کار جدی زیادی نداشت و بیشتر شعرهای کم خونی ازوی باقی مانده است و جز دو سه کار او که با تصحیح دیگران درکتابهای درسی آمده است بقیه چندان قابل اعتنا نیستند. او زبانی صعب و سخت داشت که گاه ازغلط وزنی نیزرنج می برد.
این نویسنده کودک و نوجوان افزود: تنها آثار محمود کیانوش است که می توان از آن ها به عنوان آثار جدی دراین دوره نام برد چراکه کیانوش تنها چهره جدی ادبیات کودک در این دوره به حساب می آید و خوشبختانه هنوز در قید حیات است.
محقق با بیان این نکته که کیانوش علاوه برتولید اثر درحوزه ادبیات کودک به نظریه پردازی دراین زمینه نیزدست زده،عنوان کرد: وی حتی فعالیتهای رانیزدرحوزه ادبیات بزرگسال انجام داده است. از دولت آبادی نیزکارهایی درحوزه شعروادبیات داستانی درمطبوعات و به صورت کتاب منتشرشده است و باید توجه داشت که او از بنیانگذاران شورای کتاب کودک بود.
این شاعر با یادآوری این نکته که ادبیات کودک در عصر انقلاب اسلامی به صورتی مستقل به کارخود ادامه می دهد،تصریح کرد: امروزادبیات کودک ونوجوان به صورت مستقل مطرح شده است وما حدود 40 شاعر درحوزه کودک داریم که به صورت رسمی فعال هستند و آثار متعددی از آنها منتشر شده است ومطبوعات کودک ونوجوان نیز رشد کمی وکیفی خوبی داشته است. درحالی که تا پیش ازانقلاب این مطبوعات از تعداد عدد انگشتان دست تجاوز نمی کرد، امروز به تعداد 50 نشریه فعال رسیده است.
وی اضافه کرد:درسالهای قبل از انقلاب به ندرت یک رمان کودک و نوجوان داخلی منتشر می شد اما امروز تعداد قابل توجهی نمونه های داستانی داریم که این درنوع خود بسیار ارزش مند است وبه هیچ وجه قابل مقایسه با دوره قبل ازخود نیست.
محقق در پایان عنوان کرد: ما حتی ازنظرکمی درزمینه ترجمه نیزرشد خوب وقابل توجهی داشته ایم وهمه اینها درنوع خود نشان می دهد که ادبیات کودک در دوره انقلاب اسلامی روند رشد قابل ملاحظه ای راطی کرده است.
پایان پیام/
نظر شما