به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، تهران؛ میزبان کمیسیون اقتصادی مشترک ایران و جمهوری آذربایجان، ایالات متحده امریکا در فصل آخر، باقی ماندن تحریم؛ بازگشت آمریکا به برجام را بی معنی می کند، امنیت ملی حاصل سیاست داخلی و سیاست خارجی از جمله گزیده اخبار سیاسی شبستان در دوشنبه ۲۹ دی است.
ایالات متحده امریکا در فصل آخر/ترامپ فردی عوام فریب با پرونده فساد اخلاقی - اقتصادی مشخص بود
سیدمصطفی خوش چشم با تحلیل بحران سیاسی - اجتماعی امریکا در آستانه تحلیف بایدن گفت: اتفاقاتی که در امریکا رخ داد قابل پیش بینی بود، چون در سالهای اخیر وضع این جامعه از نظر اقتصادی و اجتماعی، تبعیض نژادی و مسائل مشابه، رو به وخامت گذاشت. از نظر اقتصادی، هزینههای گزافی برای حفظ هژمونی قدرت امریکا در سراسر دنیا از جیب مالیات دهندگان این کشور پرداخت شد و وضع این جامعه را به سمتی ببرد که مردم در انتخابات گذشته، آقای ترامپ را به عنوان رئیس جمهور انتخاب کردند.
کارشناس مسائل امریکا در گفتگو با صدا و سیما اضافه کرد: این در حالی بود که آقای ترامپ، چهره سیاسی نبود بلکه فردی عوام فریب با کارنامه اقتصادی و در عین حال دارای پرونده فساد اخلاقی - اقتصادی مشخص بود، اما مردم از روی ناچاری و یاس از هر دو حزب حاکم و نخبگان سیاسی به چنین فردی پناه بردند.
وی گفت: به همین علت، وضع این کشور بحرانیتر شد و برگزاری تظاهرات اعضای جناح چپ، اقلیتهای نژادی، رنگین پوستان و ناراضیان اقتصادی نشان داد که این جامعه ملتهب است.
خوش چشم گفت: این فقط دیدگاه ناظران بیرونی نبود بلکه در داخل امریکا حتی مردم عادی هم در واکنش هایشان مانند پوشاندن در و پنجره فروشگاهها در آستانه انتخابات، نشان دادند که منتظر چنین روزهایی هستند و اگر اعتراض آقای ترامپ هم نبود با این احتمال که شاید بتواند در یکی از مراحل اعتراض نتیجه را برگرداند چه بسا التهاب و ناآرامی کنونی زودتر از این روی میداد.
وی تاکید کرد: قطعاً حضور آقای ترامپ ریشه بحرانهای امریکا نیست بلکه خود او هم نتیجه و یکی از عوارض ناشی از این بحران هاست.
خوش چشم پیش بینی کرد: بنابراین حصر مجازی، اقتصادی آقای ترامپ به هیچ عنوان نمیتواند پایان دهنده موج نارضایتیها در امریکا باشد و حتی اگر ترامپیسم را مهار کنند که بعید به نظر میرسد، نارضایتیها در این کشور باقی خواهد ماند.
تهران؛ میزبان کمیسیون اقتصادی مشترک ایران و جمهوری آذربایجان
سید عباس موسوی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان در صفحه تویتری خود نوشت: با سفر یک هیات بزرگ اقتصادی از باکو به تهران، چهاردهمین کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان در حوزه های حمل و نقل، انرژی، صنعت، بازرگانی، ارتباطات، فنآوری های نوین، بهداشت،درمان، اجتماعی، فرهنگی، گردشگری، کشاورزی، بانکی، بیمه ای و دیگر عرصه ها برگزار می شود.
موسوی همچنین این اجلاس دو روزه را برای تقویت روابط اقتصادی دو کشور همسایه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان مهم خواند.
سفیر کشورمان در آستانه این اجلاس با تنی چند از مقام های اقتصادی جمهوری آذربایجان از جمله رییس کنفدراسیون ملی کارآفرینان و رییس شرکت دولتی راه آهن جمهوری آذربایجان دیدار و ابعاد مختلف همکاری های اقتصادی دو کشور را بررسی کرد.
همچنین با همکاری سفارت کشورمان در باکو مذاکرات آنلاین رییس کنفدراسیون ملی کارآفرینان جمهوری آذربایجان و رییس اتاق بازرگانی تبریز با حضور مسوولان و نمایندگان بخش خصوص دو کشور و نیز گفت و گوی تلفنی روسای راه آهن جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در آستانه این اجلاس انجام گرفت.
امنیت ملی حاصل سیاست داخلی و سیاست خارجی
علی ربیعی، سخنگوی دولت در یادداشتی نوشت: امنیت ملی به رغم همه پیچیدگیهایی که از آن برخوردار است با ترکیبی از سیاست داخلی و سیاست خارجی حاصل میشود.
1. هر کدام از این دو عرصه شامل قلمروهای تودرتوی اقتصادی، سیاسی، نظامی، محیطزیستی و فرهنگی است که بدون لحاظ کردن همه آنها و توأمان دست یافتن به اجماع نسبی نخبگان - بالاخص نخبگان سیاسی - درباره نحوه تعریف اهداف و تطبیق ابزارها با اهداف تعیینشده تامین امنیت ملی در بلند مدت به خوبی صورت نمیگیرد.
2. منظور من از اشاره به سیاست داخلی در این یادداشت، تأکید بر تاثیرگذاری بالای کیفیت سیاستگذاری و کنش سیاسی نخبگان سیاسی بر همه امور است. شیوه کنش بازیگران سیاسی، شیوه یا میزان گشایش و انسداد در گردش نخبگان و حتی نخبهیابی، نخبهپروری و نخبهگزینی در سطوح سیاست و نیز در نهایت تولید سیاست موثر و بهینه و نیز کنش سیاسی اعتمادآور، سرمایه اجتماعی را فزونی میبخشد و سرمایه اجتماعی برای تأمین امنیت ملی ضرورت تام دارد.
۳. ظرفیتها و تواناییهای ملی ما در سالهای گذشته که جامعه تحت شدیدترین و بیسابقهترین تهاجمهای اقتصادی و تبلیغاتی خارجی قرار گرفته بود به آزمایش گذاشته شد. دولت ترامپ استثناییترین دولتی است که در تاریخ مدرن امریکا و البته در تاریخ معاصر جهان با این حد از بیمسئولیتی و بیاعتنا به هنجارها و ارزشهای جامعه امریکا و جامعه جهانی ظهور کرد و آشکارترین مقررات بینالمللی را زیر پا گذاشت. ایران ما بدون شک از مسیر همین بیمسئولیتی یک قدرت بزرگ ضربه و آسیب دید.
۴. ترامپ و دولت او به عنوان پدیده بینظیر و غیرمتعارفی که میتوانست هر آن ترور یا جنگ بزرگی در منطقه بیافریند – و ترور سردار شهید قاسم سلیمانی نمونهای از امکان تبدیل تهدید بالقوه به بالفعل بود - و اگر میتوانست اجماع داخلی، همراهی اتحادیه اروپا، چین و روسیه را تا حدودی ایجاد کند، ممکن بود وسوسه برخی دولتها نظیر اسرائیل برای تحقق رؤیای شوم فروپاشی ایران با ابزار نظامی را نیز بیازماید - هرچند هزینه بسیار زیادی را نیز متقبل میشد – در شرایطی که با راهبرد صبر استراتژیک و مقاومت فعال ایران مواجه شد، به سمت استراتژی تنگ کردن محیط منطقهای ایران و فشار حداکثری اقتصادی و فروپاشاندن جامعه ایران پیش رفت. اگرچه امروز فضای رسانهای چنان علیه برجام سنگین شده و بدعهدی امریکا مجالی برای ندیدن قوتهای آن فراهم ساخته، اما تاریخ نقش برجام در عملی شدن راهبرد صبر استراتژیک و مقاومت فعال را روزی روشن خواهد ساخت و نشان میدهد که چگونه حفظ امنیت ملی در سایه دولت غیرقابل پیشبینی و خطرناک دونالد ترامپ به کمک برجام ممکن شده است.
باقی ماندن تحریم؛ بازگشت آمریکا به برجام را بی معنی می کند
حجت الاسلام سید محسن محمودی در گفت و گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در مورد برداشتن تحریم ها و توصیه های رهبر انقلاب در خصوص برجام گفت: در موضوع برجام نیز دشمنان ما نشان دادند که صادق نیستند و موضوع و بحث اصلی این است که صداقت از آمریکا و اروپا دیده نشده و عدم صداقت از زمان دموکرات ها آغاز شده و در دوره ترامپ ادامه یافته است.
رییس شورای هماهنگی و تبلیغات اسلامی استان تهران اظهار کرد: برخی خوشحال اند و تصور می کنند که با ورود بایدن اتفاقات خوبی می افتد در حالی که این گونه نیست مگر ما در زمان اوباما مشکلات کمی داشتیم و بسیاری از تحریم ها از زمان اوباما شروع شد و ترامپ آنها را ادامه و تشدید کرده است.
حجت الاسلام محمودی ادامه داد: اکنون نیز با آمدن بایدن و برخورد سیاسی با نظام اسلامی اتفاق خاصی نمی افتد. باید بدانیم که آمریکا صداقت نشان نداده است. نشانه بازگشتن آمریکا به برجام برداشتن تحریم ها است. این موضوع طبق صحبت های آنها و رییس جمهوری این کشور که ادعا کردند تمام تحریم ها یک باره برداشته می شود باید عملی شود.
وی گفت:با توجه به این صحبت ها آمریکا باید تحریم ها را یکجا بردارد تا مشخص شود که راست می گوید یا نه. با برداشتن تحریم ها ملت می توانند حرف او را باور کنند در غیر این صورت با استمرار تحریم ها در جای خود برگشتن آنها به برجام معنی ای ندارد.
اصلاح الگوی مناطق آزاد میتواند کمک کند تا این مناطق اهرمی برای صادرات باشند
سید احسان خاندوزی، نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما گفت: تراز تجاری مناطق آزاد در آمارهای سال ۹۲ تا ۹۷ منفی بوده است و نسبت واردات به صادرات بسیار بیشتر بوده است و اگرچه اتفاقهای نسبتا مثبتی هم در این مناطق رخ داده، اما به لحاظ خروجی و عملکردها شاهد کارنامه قابل قبولی نیستیم.
این نماینده مجلس گفت: اصلاح الگوی مناطق آزاد میتواند کمک کند که مناطق آزاد به جای کمک به واردات، اهرمی باشد برای صادرات.
او اهمیت زیرساخت را یادآور شد و گفت: تا وقتی که زیرساخت نباشد و هدفگذاریها هم صادرات نباشد، نظام مدیریتی مناطق آزاد پاسخگویی ندارند و ثمره آن پروندههای مناسبات ناسالم است.
نظر شما