به گزارش خبرگزاری شبستان: این جمله، جانمایه جدیدترین تحلیل خبرگزاری اروپایی رویترز از تصمیمی است که اتحادیه اروپا دوشنبه گذشته با اعلام آن، ثابت کرد وابستگی به آمریکا برایش مهم تر از منطق اقتصادی است.
خبرگزاری رویترز در تازهترین تحلیل خود از تحریم نفت ایران توسط اتحادیه اروپا نوشته است که با این تصمیم چین و روسیه بیشترین بهره را خواهند بود و شرکتهای نفتی غرب و مصرفکنندگان اروپایی خود را بهعنوان "بازندگان بزرگ" مطرح می کنند.
این خبرگزاری در ادامه آورده است که ایران همچنان به صادرات روزانه 2.6 میلیون بشکهای نفت خود ادامه میدهد و نیاز نفتی مصرفکنندگان را تامین می کند، ولی اکنون دیگر بخش عمده این نفت به سمت بازار چین هدایت میشود و "دومین مصرفکننده بزرگ نفت جهان" حالا باتوجه به اینکه اصلی ترین خریدار نفت ایران خواهد بود از قدرت چانهزنی بیشتری نیز بهرهمند میشود.
این درحالی است که اتحادیه اروپایی بر اساس تصمیمی که دوشنبه گذشته آن را اعلام کرد واردات نفت از ایران را از ماه جولای (شش ماه دیگر) متوقف خواهد کرد و این درحالی است که پیشتر شرکتهای بزرگ قاره سبز مانند شل و توتال، همراستا با سیاستهای امریکا برای اعمال فشار بر جمهوری اسلامی ایران فعالیتهای خود در ایران را متوقف کرده بودند.
در این میان باتوجه به اینکه ژاپن و کروه جنوبی نیز در صحبتهایی که مقامات این کشورها در مذاکره با آمریکا داشتهاند سیگنالهای مبهمی ارسال کرده اند که ممکن است در آینده تحت فشار آمریکا تجارت نفتی خود با ایران را محدود کنند، این اتفاق منجر به ایجاد تعداد قابل توجهی رقیب نفتی خواهد شد که با یکدیگر برای یافتن منابع جایگزین انرژی نبرد سختی خواهند داشت.
در چنین شرایطی تمام توجهها به عربستان سعودی بهعنوان تنها جایگزین نسبی نفت ایران در بازار جلب شده که میتواند در کوتاهمدت تولید نفتش را افزایش دهد تا تلاش کند از افزایش شدید قیمت نفت به دلیل خروج نفت ایران از بازار که ضربه سنگینی بر اقتصاد جهان خواهد بود جلوگیری کرده و در چنین شرایط دشواری کمکحال اقتصاد اروپا باشد.
شرایط به قدری پیچیده شده که صندوق بینالمللی پول در گزارشی رسمی اذعان کرده است که اگر ایران تصمیم بگیرد در اقدامی مقابلهجویانه صادرات نفت خود به بازار غرب را متوقف کند، قیمت نفت حداقل 20 تا 30 درصد جهش خواهد داشت و این درحالی است که کارشناسان ارشد بازار بینالمللی انرژی که داووس سوئیس گردهم آمده اند معتقدند بازار نفت توانایی خروج حتی نصف نفت ایران از بازار را هم ندارد، چه رسد به خروج کل صادرات نفتی ایران از بازار غرب.
در چنین شرایطی است که یک مقام ارشد صنعت نفت عربستان سعی میکند به غربی ها هشدار دهد که تصمیم اخیرشان چندان هم موثر نخواهد بو. این مقام سعودی به رویترز گفته است که "نفت ایران به راحتی راه خود را به سوی بازارهای دیگری مثل بازارهای آسیا کج میکند؛ ولی بیایید تصور کنیم که حداقل 50 درصد نفت صادراتی ایران از بازار حذف شود، در آن صورت شاید عربستان بتواند مانند اقدامی که در زمان خروج نفت لیبی از بازار انجام داد، تنها نیمی از صادرات نفت ایران را جبران کند".
شاید در جریان مجمع جهانی اقتصاد در سوئیس، شلوغترین برنامه کاری مربوط به رییس شرکت نفت انحصاری عربستان بود که مدام از یک اتاق جلسه به اتاق دیگری میرفت. در یکماه گذشته پادشاهی سعودی درخواستهای زیادی دریافت کرده تا نفت بیشتری را روانه بازارهای اروپا، ژاپن، کره جنوبی و هند کند که قطعا توان پاسخگویی به همه این درخواستها را ندارد. این درحالی است که اتحادیه اروپا و ترکیه درکنار هم تنها کمتر از یکسوم صادرات نفت ایران را به خود اختصاص می دهند و مابقی نفت ایران راهی بازارهای متنوعی ازجمله چین، ژاپن، کره جنوبی و آفریقای جنوبی میشود.
از سوی دیگر، به اعتقاد رویترز، روسیه نیز از تحریمهای جدید غرب علیه ایران سود میبرد. بزرگترین تولیدکننده نفت دنیا حالا میتواند سهم خود از بازار نیازمند انرژی اروپا را گسترش دهد و وابستگی اروپاییها را به منابع انرژی خود بیش از پیش کند و این درحالی است که مسکو بارها از جمله در ماجرای جنگ معروف گازی با اوکراین به اروپا ثابت کرده که تامینکننده انرژی مطمئنی برای قاره سبز نخواهد بود. از سوی دیگر تصمیم اخیر اتحادیه اروپا تضمینکننده این موضوع است که با این شرایط نباید انتظار داشت قیمت نفت به زیر 100 دلار بازگردد که این هم خبر خوشی برای تولیدکننده بزرگی مثل روسیه محسوب میشود.
در چنین شرایطی است که شرکتهای بزرگ خریدار نفت ایران مانند توتال و شل همین اکنون زیر فشارهای آمریکا و متحدان اروپایی اش ناچار شدهاند از خیر سود فعالیت در یکی از نفت خیز ترین کشورهای دنیا بگذرند و تنها با چراغ خاموش به حیات خود در ایران ادامه دهند تا شاید راه فراری از بنبست داشته باشند، اما توتال و شل در این دردسر تنها نیستند و با تصمیم اخیر اتحادیه اروپا، از این به بعد شرکتهای بزرگ ایتالیایی، اسپانیایی و یونانی را هم در کنار خود خواهند دید.
رویترز در پایان تحلیل خود نوشته است که در حال حاضر حتی خود آمریکاییها هم اذعان دارند که این تصمیم نمیتواند ایران را در فروش نفت خود به زحمت بیاندازد، چنانچه رابرت هرماتس، معاون وزیر خارجه این کشور در زمینه اقتصاد و انرژی اذعان کرده که این تحریمها صادرات نفت ایران را تحت تاثیر قرار نخواهد داد و شاید تنها زحمت بیشتری را برای اقتصاد ایران به همراه داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما