خبرگزاری شبستان_ رشت، مائده اسفندمز: سه روز پیش، نرده های تعیین کننده آخرین و تنها خط ویژه اتوبوسرانی رشت در مسیر میدان فرهنگ تا میدان مصلی جمع آوری شد تا سرنوشت یکی از پرحاشیه ترین طرح هایی که مدیریت شهری این شهر برای بهبود ترافیک و جابجایی آسان و ارزان شهروندان رشت طی یک دهه گذشته اجرایی کرد، با ابهام مواجه شود.
اگرچه در سال ۹۶ یعنی یک سال پس از اجرای طرح خط ویژه که از آن با عنوان بی آر تی یاد می شد، از ۲ هزار و ۸۰۰ متر نرده نصب شده در كلانشهر رشت، ۸۰۰ متر آن بر اساس طرح جامع مصوبه شورای عالی ترافیک کشور توسط شهرداری جمع آوری شده بود اما در نهایت سه روز پیش، آخرین بخش از نرده های باقیمانده از طرح فوق در مسیر میدان فرهنگ تا میدان مصلی( توشیبا سابق) توسط شهرداری جمع آوری شد.
در تیر ماه سال ۹۵، نخستین فاز خطوط ویژه اتوبوس رشت با هدف امکان جابجایی حدود ۱۷ هزار شهروند در طول روز و کاهش مشکلات ترافیکی مسیر میدان حشمت تا میدان گیل به همراه کاهش زمان سفر و هدر رفت وقت شهروندان افتتاح شد.
*پروژه ای که از ابتدا خط ویژه بود اما بی آر تی خوانده می شد
این پروژه در حالی افتتاح شد که انجام آن یک سال طول کشید اما اجرای آن با حواشی متعددی همراه بود به طوری که قطع درختان مسیر اجرای خطوط، ایجاد اختلال در حمل و نقل و جابجایی شهروندان و کسبه ساکن در مسیر فوق و نرسیدن به موقع اتوبوس ها از جمله این حواشی بود.
در آن سال، شهرداری رشت با هزینه کردن هشت میلیارد تومان برای خرید اتوبوس و همینطور ۲ میلیارد تومان برای مهیا کردن فضای ایستگاه ها و پیاده روهای موجود در مسیر خطوط، این پروژه را اجرایی کرد هرچند شهردار وقت وعده داد که مابقی فازهای این طرح پر سر و صدا به زودی اجرایی می شود و تعداد اتوبوس ها در خطوط فوق برای جابجایی شهروندان افزایش می یابد اما یک سال بعد ( سال ۹۶)، نه تنها فازهای بعدی آن اجرایی نشد بلکه طبق طرح جامع حمل و نقل در سطح كلان که پس از هشت سال در سال ۹۶ مصوب شد، بخشی از نرده ها جمع آوری شد تا این اشتباه شهرداری مبین و شفاف شود که نصب نرده ها برای خطوط ویژه فوق از ابتدا اشتباه بوده و طرح فوق، خطوط ویژه اتوبوسرانی بوده و خطوط بی آر تی نبوده است.
تفاوت این دو در اینست که در خطوط ویژه، دوربرگردان و فضاهای ورود سایر خودروها مهیاست اما خطوط بی آر تی، تنها ویژه ی اتوبوس هاست و عملا هیچ جای ورودی برای سایر خودروها نباید در آن موجود باشد.
با اینهمه تقریبا پنج سال پیش، طرح خطوط ویژه با عنوان خطوط بی آر تی اجرایی و افتتاح شد و عملا مسئولان وقت شهرداری هم بارها و بارها این خطوط را خطوط بی ار تی می نامیدند در حالی که نه تنها خطوط فقط برای اتوبوس ها نبود بلکه حتی اتوبوس های بکار رفته و ایستگاه های موجود هم قابلیت اجرای یک خط بی ار تی را دارا نبودند.
حال با گذشت از روزهای پر حاشیه ی شهرداری و حذف ایستگاههایی که ایجاد شده بود و نرده هایی که سوار هم نصب شده بودند، معاون حمل و نقل و امور زیربنایی شهرداری رشت گفته: در راستای درخواست های شهروندان، نردههای خط ویژه اتوبوس خیابان امام خمینی (ره) به طور کامل جمعآوری شد.
«غلامعلی نیک فهم» با بیان اینکه بخشی از این نرده ها از میدان دکتر حشمت تا میدان فرهنگ در سال ۹۶ جمع آوری شده افزوده: با توجه به نزدیک شدن به سال جدید و درخواست های مکرر شهروندان، شهرداری رشت اقدام به جمع آوری بقیه این نرده ها کرده است.
اگرچه جمع آوری نرده ها این سوال را در ذهن متبادر می کند که چرا از ابتدا اساسا با تحمیل هزینه، نرده ها نصب شد اما در نهایت پاسخ به این سوال، این واقعیت را نمی تواند از اذهان شهروندان پنهان کند که عدم برنامه ریزی درست در تعیین و اجرای پروژه ها برای رشت به وضوح در عملکرد شهرداری طی سال های اخیر مشاهده شده است.
هرچند در حال حاضر رشت به جای بی آر تی یک خط ویژه دارد( خیابان امام) اما طبق طرح جامع ترافیک باید چهار خط ویژه داشته باشد تا بتواند برای مدیریت و کنترل ترافیک شایسته و آماده ی اجرای طرح های بزرگتری مثل طرح تراموای شهری باشد.
*خطوط ویژه پیش نیاز اجرای تراموای رشت
پروژه تراموای رشت ۱۰ سال است که در هاله ای از ابهام قرار دارد و شورای عالی ترافیک کشور موافقتی با آن انجام نمی دهد. هرچند برخی از اعضای شورای شهر رشت معتقد هستند کارشکنی هایی از داخل استان مانع از موافقت این شورا با خواسته رشت شده است به طوری که چندی پیش، رییس شورا در این باره گفت: برخی مسئولان و مدیران داخلی در استان گیلان مخالف اجرای این طرح هستند که جای تعجب دارد.
احمد رمضانپور نرگسی افزود: در شورای عالی ترافیک کشور همه چیز برای دریافت موافقت شورا با طرح تراموای رشت اماده بود اما یک نامه مانع از موافقت آن ها شد!.
با وجود این، در طرح جامع ترافیک شهر رشت اجرای چهار خط ویژه اتوبوسرانی پیش بینی شده و تا زمانی که آن ها اجرایی نشده باشند، عملا وقعی به خواسته اجرای طرح های بزرگتری مانند تراموا گذاشته نمی شود همانطور که در بودجه سال آینده دولت به تراموای رشت، بودجه قابل قبولی اختصاص داده نشده است.
حال آنچه که مشخص است، اینست که سرنوشت تنها خط ویژه اتوبوس رشت که زمانی در قالب بی آر تی اجرایی شد با برداشته شدن نرده های آن پس از پنج سال به جایی رسیده که تنها بقایای ظاهری آن هم برچیده شد و همچنان گامی برای اجرای باقی خطوط ویژه تاکید شده در طرح جامع ترافیک رشت دیده نمی شود. طرحی که نه اتوبوس های آن آماده هستند و نه مسیرهای آن.
نظر شما