انحصار و فساد عوامل گرانی کالا در بازارها/مشکلی از نظر نیروگاه و شبکه برق نداریم

انحصار و فساد عوامل گرانی کالا در بازارهای کشور است، ۶ پیشنهاد برای بانک مرکزی، مشکلی از نظر نیروگاه و شبکه برق نداریم، بنا داریم آب صنعت را از پساب تأمین کنیم، سیاست اخذ مالیات از صفحه‌های مجازی با ۵۰۰ فالوور برخی از اخبار اقتصادی امروز شبستان است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین اخبار اقتصادی امروز دوشنبه ۱۸ اسفند شبستان به شرح زیر است:

انحصار و فساد عوامل گرانی کالا در بازارهای کشور است

برنامه «بدون خط خوردگی» رادیو گفت‌وگو در خصوص راهکارهای مقابله با گرانی و دلایل تعلل دولت با وحید شقاقی، عضو هیئت علمی و استاد دانشگاه علامه به صورت تلفنی گفتگو کرد.

وحید شقاقی گرانی را یک معضل مشهود در کشور دانست و گفت: سه نظام کلیدی تولیدی، وارداتی و توزیعی در کشور هماهنگ با یکدیگر کار نمی کنند و در چنین شرایطی، یا کالا و محصولات مختلف در مغازه ها نیست، یا کمبود دارد و یا با قیمت زیاد به دست مردم و مصرف کننده می رسد.

وی از ضرورت اصلاح سه نظام کلیدی نام برده گفت و تأکید کرد: نظام تولید باید به اندازه نیاز جامعه تولید کند، نظام وارداتی باید به هنگام مواد اولیه و کالاهای مورد نیاز را وارد کند و نظام توزیع نیز باید با شفافیت، به موقع کالا را دست مصرف کننده نهایی برساند.

این عضو هیئت علمی استاد دانشگاه علامه به عوامل بی ثباتی اقتصادی و قیمت ها در بازار اشاره و بیان کرد: عدم شفافیت، احتکار، انحصار، فساد و ضعف مدیریت سبب شده است سه نظام کلیدی تولید، واردات و توزیع هماهنگ با یکدیگر کار نکنند. این سه نظام در درون خودشان نیز دارای چالش های اساسی هستند.

وی با اشاره به اینکه در گذشته فقط شب عید قیمت کالاها گران می شد، اما هم اینک در طول سال این اتفاق بارها رخ می دهد، اظهار کرد: وقتی رسانه ها دلایل گرانی را دنبال می کنند، مسئولین پاسخ های تکرار می دهند و درواقع همان علتی که برای گرانی سیب زمینی توسط مسئولین طرح می شود را از زبان مسئولی دیگر برای گرانی یک کالا و محصول دیگر مطرح می شود.

شقاقی عنوان کرد: زمانی که تحریم نیستیم، وفور درآمدهای نفتی وجود دارد و کالا سریع به دست مردم می رسد و احتکار و عدم شفافیت در این وضعیت دیده نمی شود. اما وقتی شرایط تحریمی ایجاد می شود و درآمدهای نفتی با مشکل مواجه می شود، چالش های سه نظام مذکور عیان می شود و به همین جهت شاهد افزایش دائمی قیمت انواع کالا در طول سال در بازارهای مختلف کشور هستیم.

 

۶ پیشنهاد برای بانک مرکزی/ رصد حملات سوداگرانه در بازار ارز

محمد واعظ برزانی، عضو هیات علمی و دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان با بیان اینکه یکی از اولویت های بانک مرکزی باید ایجاد تمهیداتی برای کاهش نرخ رشد حجم پول و تبدیل پول به شبه پول باشد، اظهار کرد: البته این کار با هماهنگی و انجام وظیفه سایر دستگاه ها و حتی سایر قوا در کنار قوه مجریه امکان پذیر است. یکی دیگر از اولویت ها باید رصد حملات سوداگرانه سازمان دهی شده با منشا اوفک در بازار ارز باشد؛ یعنی نسبت به چنین حملات احتملالی بانک مرکزی، پایش و برنامه واکنش و سرکوب داشته باشد.  

وی ادامه داد: موضوع بعدی اجرای بخش های همچنان اجرا نشده نظام جامع آمار مالی شهروندان باید باشد به طوری که در پرتو آن امیدواریم قانون مبارزه با پولشویی نیز به طور کامل اجرا شود.  

دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان چهارمین اولویت بانک مرکزی در کوتاه مدت را اقدامات فوری برای اصلاح ساختار مالی و ترازنامه ای بانک های تجاری دانست و گفت: به این معنی که سهم دارایی های ثابت در ساختار ترازنامه بانک های تجاری و همچنین ساختار دارایی های این بانک ها به حد معقول و مبتنی بر اقتصاد ایران تقلیل یابد. این کار، هم مستلزم نظارت مستقیم بر مدیریت دارایی های بانک تجاری و هم مستلزم چنین نظارتی بر شرکت های وابسته به بانک های تجاری است.  

به گفته واعظ برزانی، از سوی دیگر نظارت بر حساب اضافه برداشت که به طور اجتناب ناپذیری باعث تداوم حیات ملی بانک های اساسا زیان ده می شود نیز باید سامان یابد.  

او در پایان درباره اولویت های و ماموریت های مهم بانک مرکزی تاکید کرد: ششمین توصیه که مهم ترین مقوله نیز محسوب می شود، اجرای روح قانون عملیات بانکی بدون ربا است که در اصل، واقعی کردن عملیات بانکی است و برای این کار به سرعت نیازمند تحول در قانون بانکداری هستیم.

 

مشکلی از نظر نیروگاه و شبکه برق نداریم

مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما درباره تأمین برق شهرک‌های صنعتی گفت: میزان مصرف برق در زمستان حدود ۲۰ هزار مگاوات کمتر از تابستان است و مشکلی از نظر نیروگاه و شبکه نداریم.

وی افزود: در زمستان افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری به شکل بی سابقه بود که منجر به محدودیت‌ها شد و در صنایع از ۲۴ دی تا ۱۶ بهمن محدودیت داشتیم که صنایع را حدود ۴ ساعت و در اواخر تا ۲ ساعت روزانه محدود کردیم.

سخنگوی صنعت برق ادامه داد: در بخش صنایع بزرگ حدود ۱۵ درصد رشد مصرف برق نسبت به دوره مشابه سال گذشته داشتیم.

رجبی مشهدی گفت: تاکنون تمام تقاضا‌ها را تأمین کردیم و در حال حاضر ۲۱۰ مگاوات ظرفیت در شهرک صنعتی شمس آباد داریم و میزان مصرف آن حداکثر حدود ۱۶۰ مگاوات است و در یک پست برق از ۸۰ به ۱۲۰ مگاولت آمپر افزایش دادیم که اگر فردی در شهرک شمس آباد متقاضی است الآن به شرکت توزیع برق مراجعه کند لذا در این شهرک هیچ صنعتی بدون برق نیست.

سخنگوی صنعت برق درباره کسری ۲۲۰ مگاوات کسری برق در شهرک عباس آباد گفت: یک پست برق ۲۳۰ به شهرک صنعتی عباس آباد می‌بریم و تمام افرادی که حتی متقاضی آینده هستند مراجعه کنند تا نسبت به تأمین برق آن‌ها اقدام شود.

وی افزود: مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه سال آینده پیش بینی کرد که ۴۰ درصد سهم توانیر که حدود ۵۰۰ میلیارد تومان می‌شود از محل کاهش یارانه صنایع انرژی بر تأمین شود که می‌تواند طرح‌های شهرک صنعتی با سرعت بیشتری انجام شود.

 

بنا داریم آب صنعت را از پساب تأمین کنیم

قاسم تقی زاده خامسی معاون آب و آبفای وزیر نیرو در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: ما برای شهرک‌های صنعتی قبل از شروع، تخصیص آب می‌دهیم که این تخصیص آب دارای محدودیت است.

وی افزود: بنا داریم آب صنعت را از پساب تأمین کنیم.

تقی زاده با اشاره به اینکه سالانه حدود ۸ میلیارد متر مکعب آب شرب مصرف می‌کنیم ادامه داد: بر این اساس حدود ۵ و ۵ دهم میلیارد متر مکعب پساب به دست می‌آید که اولویت اول ما برای این پساب در صنعت است.

وی تصریح کرد: در سال ۹۹ نسبت به سال گذشته حدود ۴۱ درصد کاهش بارندگی داریم.

معاون آب و آبفای وزیر نیرو گفت: در ۳ سال گذشته هر کجا که آب وجود داشته تخصیص آب داده شده است.

وی افزود: در حال حاضر پساب تهران یک عدد بسیار جدی شده است و در این هفته بزرگترین تصفیه خانه فاضلاب تهران افتتاح می‌شود.

 

سیاست اخذ مالیات از صفحه‌های مجازی با ۵۰۰ فالوور اشتباه است

علی شهیدی، مسئول میزمالی و مالیاتی دفتر بررسی های دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام درمورد مالیات از کسب و کارهای مجازی با برنامه «گفتگوی اقتصادی» مصاحبه کرد.

شهیدی دریافت مالیات از کسب و کارهای مجازی به ویژه در اینستاگرام را نیازمند شناسایی تراکنش های مالی و بانکی آنها دانست و گفت: اگر فقط این قاعده را تعیین کنیم که از افرادی که صفحه مجازی آنها بالای 500 هزار فالوور دارد مالیات گرفته شود کار درستی نیست.

وی با انتقاد از ساختار ضعیف حاکمیت داده ای در ایران بعد از این همه پیشرفت گفت: بانک مرکزی به عنوان متولی مباحث بانکی هنوز اطلاعی از تراکنش های درون بانکی ندارد چه رسد به سازمان امور مالیاتی که تقریبا هیچ اطلاعاتی در این زمینه ندارد.

مسئول میزمالی و مالیاتی دفتر بررسی های دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام با مقایسه نحوه شناسایی کسب و کارهای مجازی در ایران و دیگر کشورها گفت: مالیات ستانی از درآمدها در بیشتر کشورها بر اساس اطلاعات و حاکمیت داده قوی آن ها صورت می گیرد اما در ایران، حاکمیت داده ای و اطلاعات لازم برای شناسایی درآمدها وجود ندارد.

شهیدی ادامه داد: نمایندگان مجلس از طرفی می خواهند یک اقدامی در این زمینه صورت دهند اما از طرفی هم می دانند که اطلاعات و زیرساخت لازم برای این کار هنوز وجود ندارد و لذا مجبور می شوند به قاعده ای مانند دریافت مالیات از کسب و کارهای مجازی با 500 دنبال کننده در اینستاگرام متوسل شوند.

وی ادامه داد: این نوع قانون باعث می شود افراد تعداد دنبال کننده صفحه خود را کاهش دهند تا از این قانون فرار کرده و مالیاتی هم نپردازند.

مسئول میزمالی و مالیاتی دفتر بررسی های دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام با انتقام از تعدد مسئولان سیاست گذار در این حوزه گفت: سیستم اقتصاد زیرزمینی در ایران بسیار بزرگ است و البته دلیلش هم موانع بسیار زیاد برای افرادی است که متقاضی مجوز کسب و کار هستند.

 

کد خبر 1034739

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha