به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین اخبار اقتصادی امروز سه شنبه ۱۰ فروردین شبستان به شرح زیر است:
سیاستزدگی بیش از حد اقتصاد؛ مانع تحقق شعار سال
یحیی آل اسحاق، وزیر اسبق بازرگانی و عضو اتاق بازرگانی با برنامه «گفتگوی اقتصادی» درمورد چگونگی تحقق شعار سال «تولید، پشتیبانی و مانع زدایی ها» مصاحبه تلفنی کرد.
آل اسحاق رشد اقتصادی را نیازمند ثبات در قوانین و مقررات، سیاست ها و نظام مدیریتی کشور دانست و گفت: اگر ثباتی در کار نباشد همه حوزه ها متزلزل می شوند.
وی با بیان اینکه برای موفقیت در یک فعالیت اقتصادی و نظام مدیریتی در هر سطحی اعم از خانواده، بنگاه، منطقه و کشور سه شرط اساسی لازم است افزود: شرط نخست شناخت فضای مدیریتی، شرط دوم روحیه حاکم بر نظام مدیریتی و شرط سوم هم داشتن علم و تجربه و حرفه همراه با غیرت دینی و ملی و روحیه متناسب با جمهوری اسلامی ایران است.
وزیر اسبق بازرگانی در رابطه با دلیل عدم تحقق صددرصدی «جهش تولید» در سال گذشته اظهارکرد: چرایی این مسئله به این برمی گردد که آیا ما جمهوری اسلامی ایران را با تمام زوایای آن شناختیم و فضای حاکم بر اقتصاد کشورمان چه فضایی است.
آل اسحاق نوع بودجه ریزی، قوانین و مقررات، انضباط، فرهنگ، شناخت بازیگران خارجی و همچنین بازیگران داخلی موثر در اقتصاد را در این قضیه دخیل دانست و افزود: یکی از مشکلات ما این است که فضای لازم را آنگونه که باید نشناختیم و عزم و رویکرد واحدی نسبت به این موضوع نداریم.
عضو اتاق بازرگانی تأکید کرد: اگر ما مجموعه بازیگران خارجی موثر در اقتصادمان را به درستی بشناسیم و در داخل کشور نیز یک استراتژی و عزم واحد ملی برای این موضوع تعریف کنیم به نتیجه خواهیم رسید.
اقتصاد ایران از دهه ۵۰ به سمت سوداگری حرکت کرده است
برنامه «صد سال به از این سالها» رادیو گفتوگو با وحید شقاقی، کارشناس مسائل اقتصادی و استاد دانشگاه به صورت تلفنی گفتگو کرد.
وحید شقاقی تولید را مسئله اصلی اقتصاد کشور عنوان کرد و گفت: ایران در حال یک جنگ اقتصادی است و شدیدترین نوع تحریم ها را علیه کشورمان اعمال کردند. البته در یک فضای پرآشوب منطقهای ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی قرار داریم که اثرات آن بر اقتصاد کشور غیرقابل انکار است.
وی با بیان اینکه ایران اگر بخواهد در چنین شرایطی سر پا بایستد و مقاومت کند و حداقل رفاهی که مردم باید برخوردار باشند را ایجاد کند، نیازمند تولید قوی است، اظهار کرد: تولید با کیفیت و رقابتی نیازهای کشور را به ویژه در شرایط تحریم می تواند تامین کند و پوشش دهد. همچنین صادرات محصولات تولیدی می تواند ایران را در زنجیره اقتصاد جهانی قرار دهد.
این کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر اینکه تولید ملی با شعار، حرف و صرفاً جلسه محقق نمی شود، عنوان کرد: رونق تولید ملی نیازمند تدبیر و عقلانیت، برنامه محوری و یک بسته اجرایی مشخص است تا ایران بتواند در دنیای کنونی که همه کشورها در حال رقابت هستند بازار خود را تصاحب کند.
وی از وجود موانع بسیار زیاد تولید در کشور گفت و بیان کرد: ایران از نظر ظرفیت های بالقوه جزو کشورهای پیشتاز محسوب می شود که سرمایه های انسانی، جایگاه ژئوپلیتیک و همچنین داشتن ذخایر انرژی و معادن، جزو مزیت های کشورمان محسوب می شود، اما متاسفانه این ظرفیت های بالقوه سال های سال است که بالفعل نشده است.
۵.۸ میلیارد دلار صرفهجویی ارزی از ممنوعیتهای واردات حاصل شد
بررسی گزارش عملکرد تحولات صنعتی و توسعه ساخت داخل معاونت امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت حاکی از صرفهجویی پنج میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلاری از محل ممنوعیتهای واردات از ابتدای سال ۹۹ تا نیمه نخست اسفند ماه گذشته است. این میزان صرفهجویی از محل ممنوعیت یکهزار و ۵۳۹ قلم کالا و محدودیت ۷۲۲ ردیف تعرفه کالایی حاصل شده است.
بر پایه این گزارش، در این مدت شاهد کاهش ۱۵.۶ درصدی ثبت سفارشات کالاها و اقلام و در مقابل کاهش حدود ۱۷ درصدی تامین ارز و افزایش ۳.۶ درصدی تخصیص ارز برای واردات مربوط به تعرفههای کالایی وزارتخانههای صنعت، جهاد کشاورزی و بهداشت و درمان بودیم.
تا نیمه نخست بهمنماه پارسال و مطابق آخرین آمارها، سهم تامین ارز از محل منابع حاصل از صادرات از ۳۳.۶ به ۴۵ درصد افزایش یافت.
مدیریت واردات
در ۱۱ ماهه سال ۹۹ با هدفمندسازی و مدیریت واردات در راستای تامین نیاز تولید در همسنجی با سال ۹۸، شاهد افزایش سهم کالاهای سرمایهای از ۱۳ درصد به ۱۴ درصد و واسطهای از ۶۷.۲ به ۷۰ درصد و در مقابل کاهش سهم کالاهای مصرفی از واردات از ۱۷.۲ به ۱۶ درصد بودیم.
نحوه اعطای جوایز به سپردههای قرضالحسنه تعیین شد
بانک مرکزی در بخشنامهای به تمامی بانکها و موسسات اعتباری اعلام کرد که با توجه به استعلام متعدد بانکها و موسسات اعتباری غیر بانکی در خصوص چگونگی هزینه کردن بودجه جوایز قرض الحسنه، شورای پول و اعتبار مقرر کرد هزینه کردن ۵ درصد از ۲ درصد متوسط حجم سپردههای قرضالحسنه پسانداز جهت امور عام المنفعه با مجوز هیئت مدیره بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی مطابق با بند ب ماده ۴ دستورالعمل اجرایی اعطای جوایز به سپردههای قرض الحسنه پس انداز (ریالی ارزی) صورت پذیرد.
بانک مرکزی همچنین در بخشنامه دیگری عنوان کرده است که با توجه به برخی پرسش و ابهام مطروحه از سوی تعدادی از بانکها و موسسات اعتباری غیر بانکی در خصوص نحوه اعطای جوایز به سپردههای قرضالحسنه پسانداز و اشخاص در صورتی که به هر دو حساب سپرده قرضالحسنه پس انداز انفرادی و مشترک یک شخص در یک بانک یا موسسه اعتباری غیر بانکی جایزه تعلق گیرد، به استحضار می رساند به منظور اتخاذ رویه واحد و یکسان در شبکه بانکی کشور مقرر گردید:
با عنایت به ماده ۹ دستورالعمل اعطای جوایز به سپردههای قرضالحسنه پس انداز ریالی ارزی مصوب شورای پول و اعتبار که مقرر میدارد اعطای بیش از یک جایزه به دارنده چند حساب قرضالحسنه پسانداز در یک موسسه اعتباری ممنوع بوده و در صورت تعلق چندین جایزه به حسابهای یک سپردهگذار در یک موسسه اعتباری ارزندهترین جایزه به او تعلق خواهد گرفت، در صورت برنده شدن هر دو حساب انفرادی و مشترک یک شخص در بانک یا موسسه اعتباری غیربانکی:
۱. چنانچه جایزه تعلق گرفته به حساب انفرادی شخص ارزندهتر باشد این جایزه به وی اعطا و معادل مبلغ ریالی جایزه متعلق به حساب مشترک، متناسب با سهمالشرکه به شریک وی اعطا گردد.
بنیاد مستضعفان توزیع کارت هدیه ۵ میلیونی بین روحانیون را تکذیب کرد
در پی انتشار برخی ادعاها از سوی رسانه های معاند مبنی بر توزیع کارت های هدیه ۵ میلیونی این نهاد بین روحانیون، بنیاد مستضعفان در اطلاعیه ای این ادعاها را تکذیب کرد.
صفحه رسمی بنیاد مستضعفان در فضای مجازی اعلام کرد: از ابتدای کرونا، ۳۳۰ میلیارد تومان کمک های بنیاد در اختیار اقشار محروم جامعه قرار گرفته است.
براساس گزارش این بنیاد، از مددجویان و کولبران تا دستفروشان و غسال ها، حتی زندانیان. کمک های موثری دریافت کرده اند و معاندان برای بی اثر کردن این اقدامات بنیاد، بارها اقدام به دروغ پردازی کرده اند که این بار نیز توزیع کارت هدیه ۵ میلیون تومانی به روحانیون را مطرح کردند.
کمکهای این نهاد برای جبران تبعات اقتصادی شیوع کرونا از ابتدای اسفند ۹۸ تا اواخر مهرماه ۹۹ به بیش از دو هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان رسید که به صورت کمکهای نقدی و وام اختصاص یافت. به گفته رئیس این بنیاد، کمک ها تا پسا کرونا نیز ادامه خواهد داشت تا با تخصیص این کمک ها، از فشارهای اقتصادی ناشی از شیوع کرونا کاسته شود.
نظر شما