به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمان، رئیس مرکز توسعه و ترویج فعالیت های قرآنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در همایش علمی قرآن کریم به همراه نکوداشت محقق و مترجم بزرگ قرآن کریم مرحومه طاهره صفارزاده در سخنانی با اشاره به اینکه "چیستی حقیقت انسان و خوشبختی و سعادت او" یکی از بحث های جدی در همه ادیان است، مطالبی بیان کرد.
حجت الاسلام دکتر حمید محمدی، بهداشت روانی از دیدگاه قرآن کریم را مورد توجه قرار داد و گفت: نگاه غرب به این موضوع این است که بهداشت روانی را تنها در بحث های زیستی محصور می کند در حالیکه در منطق دین هر انسانی دارای 4 رابطه: ارتباط با خود، خدا، دیگران و طبیعت است و بهداشت روانی مورد اشاره در این روابط 4 گانه خود را متجلی می سازد.
این پژوهشگر قرآنی با ذکر اینکه برای ترسیم هندسه شناخت شناسی انسان در غرب و اسلام باید نگرش به این روابط تغییر کند، افزود: در بعضی مکاتب رابطه انسان با خدا به طور کلی منتفی است و لذا دیگر روابط هم تعریف اصولی نمی تواند داشته باشد.
وی ادامه داد: این در حالی است که به فرموده امام خامنه ای سرمنشأ همه تحولات کنونی و بیداری اسلامی توجه به خداست؛ همان خدایی که 500 سال در غرب تلاش شد تا از عرصه زندگی بشر برچیده شود.
دکتر محمدی، یکی بزرگترین عارضه ها بر زندگی بشر را تعریف افقی از انسان دانست و گفت: در این تعریف انسان تنها در محدوده دنیا تعریف می شود در حالیکه بر اساس سوره مبارکه تین که برای آن 22 تفسیر آمده است انسان ریشه در زمین و آسمان دارد.
وی در توضیح این بخش از سخنانش دو آیه اول سوره تین را گواه ریشه داشتن انسان در زمین و دو آیه بعد را گواه اتصال او به مراکز وحی و آسمان دانست و گفت: این موضوع حاکی از ترکیب مادیت و معنویت انسان توأم با یکدیگر است.
قائم مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: برخلاف عده ای که برای زندگی انسان تنها بعد طولی و عرضی قائل اند اما در مکتب ما بعد دیگری هم وجود دارد و آن ارتفاع است که تفاوت انسان ها نیز به میزان ارتفاع آنهاست.
وی با اشاره به مراتب حیات گیاهی، حیوانی و انسانی، افزود: برتر از حیات انسانی، حیات ایمانی و قرآنی است که بعضی از بزرگان به آن از حیات معقولی یاد کردند.
محمدی، اعتدال اخلاقی را مورد اشاره قرار داد و افزود: سلامت روانی، داشتن اعتدال روانی در تنظیم روابط سه گانه انسان با خود، خدا و دیگران است.
وی با اشاره به حدیثی از امام علی(ع)که فرمود: کسی که رابطه میان خود و خدایش را اصلاح کند خداوند رابطه میان او و مردم را اصلاح می کند، بیان داشت: اصلاح ارتباط میان خود و خدا به این است که فرد در وحله اول رابطه با خودش را مدیریت کند.
این مسئول، رسیدن به اعتدال روانی را بالاترین نقطه سلامت روانی دانست و گفت: چنین انسانی عاقل عابدی است که اهل بهشت است؛ عاقلی که در برابر جاهل قرار دارد زیرا جاهل از اعتدال خارج و دچار افراط یا تفریط است.
وی با اشاره به هدف عرفان های کاذب و نوظهور که در صدد است تا در نهایت، سبکی از زندگی ارائه دهد؛ افزود: سبک زندگی را باید از قرآن استخراج کرد در غیر اینصورت نمی توانیم جهان را راهبری کنیم.
دکتر محمدی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به جایگاه ویژه مرحومه صفارزاده، محقق و مترجم شهیر قرآن کریم گفت: این بانو تلقی جدیدی از انسان بوجود آورد و حقیقتاً از مظاهر انسان معتدل است که آموزه های قرانی در او اجرایی و عملیاتی شده بود.
وی شخصیت دکتر صفارزاده را منحصربفرد و استثنائی و دارای سه ویژگی برجسته دقت علمی، دغدغه های اجتماعی و اشراف معنوی دانست و افزود: آن بانو ملهم از قرآن بود و مصداق بارز انسان هایی است که توانست خود را مدیریت کند.
قائم مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، فهم خوب از دین را از دیگر مؤلفه های شخصیت بانو صفارزاده یاد کرد و گفت: ایشان پس30سال مطالعه، قرآن و حدیث به ترجمه قرآن دست زد زیرا ترجمه، تجلی همه آرای اتخاذ شده در تفسیر است که پس از فراغت از تفسیر نظرات در ترجمه ارائه داده می شود.
وی با بیان اینکه اعجاز لفظی قران و دشواری های ترجمه، بسیاری را بر این باور واداشته بود که قرآن، ترجمه ناپذیر است؛ ترجمه قرآن را پیچیده ترین کار در عالم دانست که استاد طاهره صفارزاده ماهرانه، استادانه و با تسلط به این عرصه ورود کرد و نمونه دوران خود و افتخار جهان اسلام شد.
دکتر محمدی افزود: طاهره صفارزاده هم "تقدم فضل" و هم "فضل تقدم" است زیرا قبل از ایشان کسی قرآن را به دو زبان ترجمه نکرده بود، ثانیاً هیچ ایرانی تا قبل از آن قرآن را دو زبانه ترجمه نکرده بود و ثانیاً زن مترجم قرآن قبل از ایشان وجود ندارد.
وی حاصل مطالعات بانو صفارزاده در تاریخ قرآن و سیره نبوی را منجر به ترجمه خلاقانه قرآن دانست که معادل های جدید و منحصربفردی برای واژگان ارائه کرد؛ ضمن آنکه در محضر خداوند آنقدر ادب داشت که هیچیک از اسماء خداوند را به صورت مفرد ترجمه نکرد.
وی تکیه بر نظریه پردازی در مطلق ترجمه، رویکرد شجاعانه و نوگرایانه در ادب فارسی و جامعیت ترجمه قرآن را از دیگر ویژگی های شخصیت علمی دکتر صفارزاده برشمرد که در کنار آن دردمندی و فهم والای اجتماعی نیز داشت.
پایان پیام/
نظر شما