خبرگزاری شبستان، خراسان جنوبی: شیوع بیماری کرونا در کشور، باعث تعطیلی و اعمال محدودیت های زیادی برای صنوف شده است تا جایی که در برخی مشاغل، خسارت کرونا غیرقابل جبران بوده و مشکلات فراوانی را برای صنوف و صاحبان مشاغل ایجاد کرده است.
با شیوع و گسترش این بیماری ستاد ملی کرونا برای کنترل آن اقدام به اعمال محدودیت های مختلفی کرد اما متاسفانه نه تنها اعمال محدودیت ها اعم از تعطیلی صنوف، عدم عبور و مرور بین شهری و ... مثمر ثمر نبود بلکه بعد از نوروز امسال شاهد جهش این بیماری و شروع موج چهارم و به دنبال آن افزایش مرگ و میر هموطنان بودیم.
با شروع موج چهارم این بیماری، دولت و ستاد ملی مبارزه با کرونا تصمیم به اعمال محدودیت هایی اعم از تعطیلی صنوف گروه های شغلی دو، سه و چهار گرفتند اما اجرای این مصوبه در این دوره نارضایتی مردم و صنوف را به همراه داشت چرا که بنا به گفته صاحبان مشاغل به جز تعدادی کمی از صنوف مانند مغازه های پوشاک، کیف و کفش، آرایشگاهها و ... بقیه مشاغل باز هستند.
بسیاری از اصناف از این تصمیم ابراز نارضایتی کرده و نسبت به کاهش درآمدهای خود نگران هستند و ضمن انتقاد از تعطیلی صنوف و فعالیت سازمان های مرتبط با اصناف مانند بانک ها و سازمان امور مالیاتی و ... با توجه به شرایط سخت اقتصادی این تصمیم را غیرکارشناسی می دانند.
مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا برای ایجاد محدودیت برای اصناف و بازاریان موافقان و مخالفانی دارد و صاحبان برخی مشاغل تعطیل شده بر این باورند که آیا فقط بیماری کرونا در مغازه های پوشاک، کیف و کفش و ... وجود دارد و حضور مردم بدون رعایت فاصله اجتماعی در بانک ها، ادارات بیمه، داروخانه ها، مراکز تولیدی و صنعتی، میادین میوه و تره بار، روز بازارهای محلی، جاده سلامت، آرامستان و... مشکلی در این راستا به وجود نمی آورد.
بر اساس بازدید میدانی از وضعیت بازار و صنوف مختلف در سطح شهر آنچه مشهود است این است که برخی اصناف گروههای شغلی دو، سه و چهار به ظاهر کرکرههای مغازهها را بسته اند و مردم برای ورود به این مغازه ها یا باید ابتدا در بزنند و یا با تماس با شماره های درج شده بر روی کرکره و درب مغازه نسبت به خرید خود اقدام کنند.
یکی از صنوف ضمن انتقاد از این مصوبه و اعمال محدودیت ها می گوید: متاسفانه در این دوره فقط برخی صنوف تعطیل و مابقی مغاره ها اعم از ابزار یراقی، لوسترفروشی، مصالح ساختمانی، لاستیک فروشی، چسب فروشی و... به بهانه مرتبط بودن با خدمات و تولید باز هستند.
«علی حسینی» که با تعطیلی های پی در پی دچار مشکل جدی شده و نمیتواند هزینههای زندگی و حتی اجاره مغازه اش را تامین کند، می افزاید: متاسفانه این مصوبه علیه برخی صنوف است و مغازه هایی مانند تعمیرگاههای لوازم خانگی، تأسیساتی ها، فروشگاههای لوازم یدکی، الکتریکی و... باز هستند.
این فروشنده می گوید: ماهانه چهار میلیون تومان اجاره مغازه میدهم و با اجرای این مصوبه و تعطیلی و کاهش تعداد مشتریان به هیچ عنوان نمیتوانم اجاره مغازه ام در بازار را تأمین کنم و روز به روز بر معوقات بانکی ام افزوده می شود.
وی از اجرای این مصوبه به عنوان یک بام و دو هوا یاد کرده و می گوید: تصویب این گونه مصوبه ها نیازمند ورود و حمایت دولت از صنوف است.
یکی دیگر از مغازه داران پوشاک در بازار بیرجند با بیان اینکه این روزها کرونا عرصه را به همه تنگ کرده است، می افزاید: از ابتدای شیوع این بیماری حدود دو ماه مغازه ام تعطیل بوده است.
«محمد حسین محمدی» گریزی به چک های برگشتی و معوقات بانکی اش می زند و با بیان اینکه ماهانه سه میلیون تومان قسط می دهد، یادآور می شود: حدود 14 سال است که در بازار مغازه دارد و تاکنون چک برگشتی و معوقات بانکی نداشته اما با شیوع این بیماری و تعطیلی مغازه دراسفند ماه سال گذشته و ... نه تنها سه ماه قسط معوقه دارد بلکه چک های او نیز برگشت خورده و مشکلات فراوانی برای او ایجاد کرده است.
او ضمن انتقاد از مسئولان مربوطه و بانک ها به مصوبه اعلام شده دولت مبنی بر انتقال اقساط بانکی به پایان دوره بازپرداخت آن اشاره می کند و می افزاید: متأسفانه این مصوبه فقط بر روی کاغذ باقی ماند و نه تنها در عمل اجرایی نشد؛ بلکه بانک ها اقدام به دریافت دیرکرد تسهیلات هم کردند.
محمدی ضمن انتقاد از عدم حمایت دولت از صنوف و اجرایی نشدن این مصوبه، یادآور می شود: نه تنها این مصوبه اجرا نشد بلکه یکی از اقساط معوقه ام از بهمن ماه سال گذشته تاکنون از سه میلیون تومان به سه میلیون و 480 هزار تومان رسیده است.
مغازه دار دیگری می گوید: متاسفانه فقط بازار را تعطیل کرده اند و مغازه های سطح شهر اعم از خیابان مدرس، نواب صفوی، مهرشهر، توحید و ... باز هستند.
«امیر حسنی» با بیان اینکه مردم به علت شرایط اقتصادی نامناسب تنها موادغذایی و بهداشتی را به عنوان نیازهای ضروری خرید میکنند، می گوید: مغازه دارها به فروش در ایام و مناسبت های مختلف مانند نوروز و... دلخوش بودند که آن هم با شیوع بیماری کرونا و تعطیل واحدهای صنفی میسر نشد.
او ضمن انتقاد از مسئولان برای اجرای این مصوبه می گوید: شاهد ازدحام جمعیت در اتوبوس های درون و برون شهری، داروخانه ها، ادارات مختلف اعم از تامین اجتماعی، امور مالیاتی و ... هستیم اما فقط تعداد اندکی از صنوف را تعطیل کردند مگر کرونا فقط در آرایشگاهها و مغازه های کیف و کفش و ... وجود دارد!
او گریزی به اداره بیمه می زند و می گوید: با وجود تعطیلی مغازه برای پرداخت بیمه خود و شاگردم به اداره بیمه مراجعه کردم که با توجه به دورکاری کارکنان و فعالیت یک پرسنل در آن بخش ازدحام جمعیت و شلوغی در اداره بیمه بیشتر از پیش بود.
او در ادامه با بیان اینکه پرداخت اجاره منزل، مغازه، حقوق شاگرد و... برای واحدهای صنفی تعطیل شده میسر نیست، خواستار ورود دولت و حمایت بیشتر مسئولان در این زمینه می شود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در بیرجند با اشاره به موج چهارم بیماری کرونا و وضعیت قرمز بیشتر مناطق استان به اعمال محدودیت های و تعطیلی صنوف گروهای دو، سه و چهار در استان اشاره می کند.
«عباس جرجانی» با توجه به اعمال محدودیت و تعطیلی واحدهای صنفی ذکر شده به پلمپ 10 واحد صنفی از شروع دوره جدید محدودیت ها (از حدود دو هفته گذشته) در استان اشاره می کند و می گوید: پرونده واحدهای صنفی متخلف برای رسیدگی به تعزیرات حکومتی ارجاع شده است.
معاون بازرسی و حمایت از مصرف کنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی هم با اشاره به ممنوعیت فعالیت واحدهای صنفی غیرضروری در شهرستانهای با وضعیت قرمز در استان، می گوید: بیش از 95 درصد از اصناف گروه های شغلی غیرضرور با طرح محدودیت ها همکاری کردند.
«علی تهوری» می افزاید: با توجه به وضعیت قرمز کرونایی و روند افزایشی تعداد بیماران مبتلا به کرونا در برخی شهرستان های استان، فعالیت واحدهای صنفی غیرضرور به ویژه گروههای شغلی 2، 3 و 4 کماکان در این شهرستانها تا زمان تغییر وضعیت ممنوع می باشد.
وی یادآور می شود: با توجه به ضرورت و اهمیت سلامت مردم به جهت جلوگیری و کنترل انتشار ویروس کرونا، تمام واحد های صنفی مجاز به فعالیت نیز در کل استان بیش از پیش موظف به رعایت پروتکل های می باشند.
تهوری با بیان اینکه بازرسان سازمان، اتاق اصناف، اتحادیه های صنفی و اماکن بر فعالیت واحدهای صنفی در سه شیفت صبح، قبل و بعد از افطار نظارت دارند، می گوید: در صورت فعالیت واحدهای صنفی گروه های شغلی 2، 3 و 4 واحد های ذکر شده توسط پلیس اماکن به مدت 15 روز پلمپ خواهند شد.
حرف آخر
به راستی اجرای این مصوبه حکایت یک بام و دو هوا نیست؟ وقتی برای کنترل بیماری طرحی و مصوبه ای قابلیت اجرا پیدا می کند باید برای همه واحدهای صنفی یکسان باشد و فقط برای تعدادی از واحدها به بهانه واحد تولیدی اعمال نشود به گفته صاجبان مشاغل، بیماری کرونا و شیوع آن زمان و مکان خاصی نمی شناسد و با توجه به حضور تگاتنگ مردم در برخی اماکن مانند بانک ها، داروخانه ها، ادارات بیمه، امور مالیاتی، واحدهای قضایی، جاده سلامت، آرامستان ها و... چرا فقط باید واحدهای صنفی مانند آرایشگاهها، مغازه های کیف و کفش، پوشاک، مشاور املاک، آتلیه و عکاسی و ... فقط تعطیل باشند.
نظر شما