ضرورت بازیابی هویت اسلامی در اصلاح فردی و جمعی از دیدگاه اقبال لاهوری

اقبال لاهوری باور داشت : اروپاى امروز بزرگترین مانع در راه پیشرفت اخلاق بشریت است . احیاى فکر دینى را بدون احیاى معنویت اسلامى بى‏فایده مى‏شمارد

خبرگزاری شبستان : یکى از مفکّرین عالم اسلامى در اعصار اخیر، اقبال لاهورى است. اقبال اهل هندوستان سابق و پاکستان جدید و در یک خاندان مسلمان پرورش یافته است. او تحصیلات جدید را طى کرده و در همان زمان از تحصیلات قدیم فى الجمله‏اى بهره‏مند بوده است ولى شور اسلامى را همیشه داشته، برعکس اکثر قریب به اتفاق محصلین ایرانى که یک حالت رنگ پذیرى عجیبى نسبت به فرنگیها دارند. این مرد تحصیلات عالیه‏اى در رشته فلسفه داشته و کتابها به زبان انگلیسى نوشته که همان کتابها براى مستشرقین جزء مدارک شمرده مى‏شود. مرد بسیار باشور و از کسانى بوده است که شمّ اسلامى داشته و از آن حمایت کرده است که تنها اسلام است که مى‏تواند دنیا را نجات بدهد، با اینکه خودش مرد متجددى بوده و از افکار امروز حداکثر آگاهى را داشته است.
او مى‏گوید پدرم یک جمله‏اى به من گفت که آن جمله برایم درس شد. یک روز صبح مشغول تلاوت قرآن بودم. پدرم گفت: چه مى‏کنى؟ گفتم: قرآن مى‏خوانم.
گفت: قرآن را آنچنان بخوان که گویى وحى بر تو نازل شده است. همین جمله مثل نقشى که روى سنگ کنده باشند در دلم اثر گذاشت و از آن به بعد به هر آیه‏اى که رسیدم، تا تأمل و تدبّر نکردم رد نشدم.
اقبال از جمله کسانى است که توجه فوق العاده‏اى به مسئله اسلام و مقتضیات زمان کرده از هر دو جهت؛ یعنى هم متوجه بوده که اصلًا بشریت و تمدن به یک سلسله قوانین ثابت نیاز دارد و بدون آن، ترقى امکان پذیر نیست، و هم توجه داشته است که برخلاف آنچه که‏ بعضى تصور مى‏کنند این‏طور نیست که قوانین اسلام همیشه یکنواخت و یکجور است و در زمانها و مکانهاى مختلف به یک شکل اجرا مى‏شود.
در کتابى که به نام احیاى فکر دینى در اسلام از او منتشر و ترجمه شده است از اجتهاد به «نیروى محرّکه اسلام» تعبیر مى‏کند. در نظر او نیروى محرّکه اسلام اجتهاد است.
وی معتقد است : باید در زندگى خود مقوله‏هاى ابدیت و تغییر را با هم سازگار کرد. مقصودش این است که‏ در جامعه باید این دو خصوصیت باشد: از یک جنبه ابدیت و ثبات و از جنبه دیگر تغییر، از یک وجهه ثابت و از وجهه دیگر متغیر. او معتقد نیست به جامعه‏اى که از هر وجهه‏اى باید ثابت باشد، و هم معتقد نیست به جامعه‏اى که آنچه بر آن حکومت مى‏کند فقط تغییر باشد و هیچ وجهه ثابت نداشته باشد.
بایستى که براى تنظیم حیات اجتماعى خود اصولى ابدى در اختیار داشته باشد؛ چه آنچه ابدى و دائمى است، در این جهان تغییر دائمى جاى پاى محکمى براى ما مى‏سازد. ولى چون اصول ابدى به این معنا فهمیده شوند که معارض با هر تغییرند، یعنى معارض با آن چیزى هستند که قرآن آن را یکى از بزرگترین «آیات» خدا مى‏داند (که همان تغییر باشد) آن وقت سبب آن مى‏شوند که چیزى را که ذاتاً متحرک است از حرکت باز دارند.
نیازهاى بشر امروز از نظر اقبال لاهورى‏
دنیاى امروز احتیاج به سه چیز دارد:
1. دنیاى امروز از تفسیرهاى مادى جهان به تنگ آمده است. بشر امروز احتیاج دارد به یک تفسیر روحانى از جهان.
2. بشر در میان این همه آزادیهایى که دارد احتیاج دارد به یک آزادى معنوى.
3. نیاز سوم قانونى که متکامل باشد یعنى بشر را به سوى کمال سوق بدهد ولى در عین حال از یک ایمان معنوى سرچشمه بگیرد که به هر پدیده ظاهرى رنگ معنوى بدهد.
آیا شما جز اسلام مکتب دیگرى پیدا مى‏کنید که این نیازها را برطرف کند؟ چه خوب مى‏گوید قرآن!
روی سخن اقبال تنها مسلمانان نیست بلکه کل بشریت است . هر چند جوابگوی نیازهای بشریت را تنها اسلام میدهد. اسلام ناجی بشریت و پاسخگوی نیازهای مادی و معنوی است .
نیاز انسان به علم و ایمان توأما، سخت توجّه اندیشمندان را- اعمّ از مذهبى و غیر مذهبى- برانگیخته است.
«بشریّت امروز به سه چیز نیازمند است: تعبیرى روحانى از جهان، آزادى روحانى فرد، و اصولى اساسى و داراى تأثیر جهانى که تکامل اجتماع بشرى را بر مبناى روحانى توجیه کند. شک نیست که اروپاى جدید، دستگاههاى اندیشه‏اى و مثالى در این رشته‏ها تأسیس کرده است، ولى تجربه نشان مى‏دهد که حقیقتى که از راه عقل محض به دست آید، نمى‏تواند آن حرارت اعتقاد زنده‏اى را داشته باشد که تنها با الهام شخصى حاصل مى‏شود. به همین دلیل است که عقل محض چندان تأثیرى در نوع بشر نکرده، در صورتى که دین، پیوسته مایه ارتقاى افراد و تغییر شکل جوامع بشرى بوده. مثالیگرى اروپا هرگز به صورت عامل زنده‏اى در حیات آن نیامده و نتیجه آن «من» سرگردانى است که در میان دموکراسیهاى ناسازگار با یکدیگر به جستجوى خود مى‏پردازد که کار آنها منحصرا بهره‏کشى از درویشان به سود توانگران است. سخن مرا باور کنید که اروپاى امروز بزرگترین مانع در راه پیشرفت اخلاق بشریّت است. از طرف دیگر، مسلمانان مالک اندیشه‏ها و کمال مطلوبهایى مطلق مبنى بر وحیى مى‏باشند که چون از درونى‏ترین ژرفاى زندگى بیان مى‏شود، به ظاهرى بودن آن رنگ باطنى مى‏دهد. براى فرد مسلمان شالوده روحانى زندگى امرى اعتقادى است و براى دفاع از این اعتقاد به آسانى جان خود را فدا مى‏کند.» (. احیاى فکر دینى در اسلام، ترجمه احمد آرام، ص 203.)
«اقبال لاهورى» تفاوت پیامبران را با سایر افرادى که مسیر معنوى به سوى خدا دارند (عرفا) ولى رسالت پیامبرى ندارند و اقبال آنها را «مرد باطنى» مى‏خواند، چنین بیان مى‏کند:
«مرد باطنى نمى‏خواهد که پس از آرامش و اطمینانى که (در مسیر معنوى) پیدا مى‏کند به زندگى این جهانى بازگردد، امّا در آن هنگامى که بنا بر ضرورت بازمى‏گردد، بازگشت او براى تمام بشریّت سود چندانى ندارد، ولى بازگشت پیغمبر جنبه خلّاقیت و ثمربخشى دارد، بازمى‏گردد و در جریان زمان وارد مى‏شود به این قصد که جریان تاریخ را تحت ضبط درآورد و از این راه جهان تازه‏اى از کمال مطلوبها خلق کند. براى مرد باطنى آرامش مرحله نهایى است، براى پیغمبر بیدار شدن نیروهاى روانشناختى اوست که جهان را تکان مى‏دهد و این نیروها چنان حساب شده است که کاملا جهان بشرى را تغییر دهد.» (احیاى فکر دینى در اسلام، ترجمه احمد آرام، ص 143.
اقبال لاهورى مى‏گوید:
«پیامبر اسلام میان جهان قدیم و جهان جدید ایستاده است. تا آنجا که به منبع الهام وى مربوط مى‏شود به جهان قدیم تعلّق دارد و آنجا که پاى روح الهام وى در کار مى‏آید متعلّق به جهان جدید است. زندگى در وى منابع دیگرى از معرفت را اکتشاف مى‏کند که شایسته خطّ سیر جدید آن است. ظهور و ولادت اسلام، ولادت عقل برهانى استقرائى است. رسالت با ظهور اسلام، در نتیجه اکتشاف ضرورت پایان یافتن خود رسالت به حدّ کمال مى‏رسد، و این خود مستلزم دریافت هوشمندانه این امر است که زندگى نمى‏تواند پیوسته در مرحله کودکى و رهبرى شدن از خارج باقى بماند. الغاى کاهنى و سلطنت میراثى در اسلام، توجّه دائمى به عقل و تجربه در قرآن، و اهمّیّتى که این کتاب مبین به طبیعت و تاریخ به عنوان منابع معرفت بشرى‏ مى‏دهد، همه سیماهاى مختلف اندیشه واحد ختم رسالت است ... اندیشه خاتمیّت را نباید به این معنى گرفت که سرنوشت نهایى زندگى، جانشین شدن کامل عقل به جاى عاطفه است. چنین چیزى نه ممکن است نه مطلوب ...» (. احیاى فکر دینى در اسلام، ص 145.
شهید مطهری اقبال را چنین معرفی می کنند :
اقبال مرد مفکرى بوده یعنى از خودش ابتکار داشته. ابتکارهایش مورد توجه است گواینکه اطلاعاتش مخصوصا در مسائل اسلامى خیلى وسیع نبوده، ولى انصافا باید تصدیق کرد که مرد صاحب فکرى بوده است. اقبال خودش در عین حال یک مشرب عرفانى دارد، به مسائل عرفانى و سیر و سلوک عرفانى و مکاشفات عرفانى سخت معتقد است، آن عرفان را «خود آگاهى باطنى» مى‏نامد. (مجموعه آثار استاد شهید مطهرى، ج‏4، ص: 402).
اقبال لاهورى را قطعاً یک قهرمان اصلاح در جهان اسلام باید به شمار آورد که اندیشه‏هاى اصلاحى‏اش از مرز کشور خودش هم گذشت. به فرهنگ غرب و اندیشه‏هاى فلسفى و اجتماعى غرب آشنایى عمیق داشته تا آنجا که در خود غرب به عنوان مفکّر و فیلسوف به شمار آمده است.
با همه آشنایى و شناسایى فرهنگ غرب، غرب را فاقد یک ایدئولوژى جامع انسانى مى‏دانسته است، برعکس معتقد بوده است که مسلمانان تنها مردمى هستند که از چنین ایدئولوژى برخوردار و بهره‏مندند. لهذا اقبال در عین دعوت به فراگیرى علوم و فنون غربى، از هرگونه غربگرایى و شیفتگى نسبت به «ایسم» هاى غربى، مسلمانان را برحذر مى‏داشت. اقبال مى‏گوید:
مثالیگرى اروپا هرگز به صورت عامل زنده‏اى در حیات آن درنیامده، و نتیجه آن پیدایش «من» سرگردانى است که در میان دموکراسیهاى ناسازگار با یکدیگر به جستجوى خود مى‏پردازد که کار منحصر آنها بهره‏کشى از درویشان به سود توانگران است. سخن مرا باور کنید که اروپاى امروز بزرگترین مانع در راه پیشرفت اخلاق بشریت است. از طرف دیگر، مسلمانان مالک اندیشه‏ها و کمال مطلوب‏هاى نهایى مطلق مبتنى بر وحیى مى‏باشند که چون از درونى‏ترین ژرفاى زندگى بیان مى‏شود، به ظاهرى بودن آن رنگ باطنى مى‏دهند « احیاى فکر دینى، ص 204.».
اقبال در ذهن خود درگیریهایى که محمد عبده گرفتار آنها بوده داشته است، یعنى یافتن راه حلى که مسلمانان بدون آنکه پا روى حکم یا اصلى از اصول اسلام بگذارند مشکلات سیاسى و اقتصادى و اجتماعى زمان خود را حل کنند. از این رو درباره مسائلى از قبیل اجتهاد، اجماع و امثال اینها زیاد مى‏اندیشیده است.
اقبال برخلاف سایر پرورش‏یافتگان فرهنگ غرب شخصاً معنویت‏گراست و از بعد روحى عرفانى و اشراقى نیرومندى برخوردار است. از این رو براى عبادت و ذکر و فکر و مراقبه و محاسبةالنفس و بالاخره سیر و سلوک و معنویت و آنچه امروز آن را درونگرایى مى‏خوانند ارزش فراوان قائل است و از جمله مسائلى که در احیاى فکر دینى طرح مى‏کند این مسائل است. اقبال احیاى فکر دینى را بدون احیاى معنویت اسلامى بى‏فایده مى‏شمارد. مزیت دیگر او این است که تنها مرد اندیشه نبوده، مرد عمل و مبارزه هم بوده است، عملًا با استعمار درگیرى داشته است. اقبال یکى از پایه‏گذاران و مؤسسان کشور اسلامى پاکستان است.
اقبال با آنکه به طور رسمى مذهب تسنن دارد، به اهل بیت پیغمبر علاقه و ارادتى خاص دارد و به زبان فارسى اشعارى انقلابى و آموزنده در مدح آنها سروده .شعر براى اقبال هدف نبوده، وسیله بوده است، وسیله بیدارى و آگاهى امت مسلمان.
او معتقد است که شرق اسلامى هویّت واقعى خود را که هویّت اسلامى است از دست داده و باید آن را باز یابد. اقبال معتقد است همان طور که فرد احیاناً دچار تزلزل شخصیت و یا گم کردن شخصیت مى‏شود، از خود فاصله مى‏گیرد و با خود بیگانه مى‏گردد، غیر خود را به جاى خود مى‏گیرد .جامعه مانند فرد، روح و شخصیت دارد، مانند فرد احیاناً دچار تزلزل شخصیت و از دست دادن هویت مى‏گردد، ایمان به خود را و حس احترام به ذات و کرامت ذات را از دست مى‏دهد و یکسره سقوط مى‏کند. هر جامعه‏اى که ایمان به خویشتن و احترام به کیان ذات و کرامت ذات خویشتن را از دست بدهد محکوم به سقوط است. اقبال معتقد است که جامعه اسلامى در حال حاضر در برخورد با تمدن و فرهنگ غربى دچار بیمارى تزلزل شخصیت و از دست دادن هویت شده است. «خود» این جامعه و «خویشتن» اصیل این جامعه و رکن رکین شخصیت این روح جمعى، اسلام و فرهنگ اسلامى است.
اقبال فلسفه‏اى دارد که آن را «فلسفه خودى» مى‏نامد. وی باور دارد : لازمى که مصلحان باید انجام دهند بازگرداندن ایمان و اعتقاد این جامعه به «خود» واقعى او یعنى فرهنگ و معنویت اسلامى است، و این است «فلسفه خودى».
اقبال همواره کوشش دارد مجدها، عظمتها، فرهنگها، لیاقتها، شایستگیهاى این امت را به یاد او آورد و بار دیگر او را به خودش مؤمن سازد. اینکه اقبال، قهرمانان اسلامى را از لابلاى تاریخ بیرون مى‏کشد و جلو چشم مسلمانان قرار مى‏دهد به همین منظور است. از این رو اقبال حق عظیمى بر جامعه اسلامى دارد.
اقبال اندکى مانند سید جمال، و نه در حد او، شعاع اندیشه و فعالیتهاى اصلاحى‏اش از مرزهاى کشور خودش گذشته و کم و بیش در همه جهان اسلام اثر گذاشته است.
از دیدگاه شهید مطهری بر این باورند : نقصى در کار اقبال است که عمده در دو چیز است:
یکى اینکه با فرهنگ اسلامى عمیقاً آشنا نیست. با اینکه به مفهوم غربى واقعاً یک فیلسوف است، از فلسفه اسلامى چیز درستى نمى‏داند. اظهار نظرهاى اقبال درباره براهین فلسفى اثبات واجب و درباره علم قبل‏الایجاد که از مسائل مهم الهیات است و همچنین فلسفه او در باره ختم نبوت- که به جاى آنکه ختم نبوت را اثبات کند، به ختم دیانت منتهى مى‏شود که خلاف منظور و مدّعاى خود اقبال است- دلیل ناآگاهى اقبال از فلسفه اسلامى است، همچنان که در زمینه سایر علوم و معارف اسلامى نیز مطالعاتش سطحى است. اقبال با آنکه سخت شیفته عرفان است و روحش روح هندى و اشراقى است و بعلاوه سخت مرید مولاناست، عرفان اسلامى را در سطح بالا نمى‏شناسد و با اندیشه‏هاى غامض عرفان بیگانه است.
نقص دیگر کار اقبال این است که برخلاف سید جمال به کشورهاى اسلامى مسافرت نکرده و از نزدیک شاهد اوضاع جریانها و حرکتها و نهضتها نبوده است و از این رو در ارزیابیهاى خود در باره برخى شخصیتهاى جهان اسلام و برخى حرکتهاى استعمارى در جهان اسلام دچار اشتباهات فاحش شده است.
اقبال در کتاب احیاى فکر دینى در اسلام نهضت وهابیگرى را در حجاز و جنبش بهائیت را در ایران و قیام آتاتورک را در ترکیه، اصلاحى و اسلامى پنداشته، همچنان که در اشعار خود برخى دیکتاتورهاى چکمه‏پوش کشورهاى اسلامى را ستوده است. این خطاها بر اقبال مسلمان مصلح مخلص نابخشودنى است. (مجموعه آثار استاد شهید مطهرى، ج‏24، ص: 60).
 

ادامه دارد

ر.دارائی

پایان پیام/

کد خبر 105360

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha