فیلسوفان مسلمان روش برهانی را در دعاوی مختلف به کار می برند

مباحث فلسفه اسلامی در الهیات خاص و الهیات أخص معطوف به آن چیزی است که معرفت دینی نامیده می شود و فیلسوفان مسلمان روش برهانی را در دعاوی مختلف به کار می برند.

به گزارش خبرنگار شبستان، نشست «امکان معرفت دینی بر اساس فلسفه اسلامی»، به همت انجمن فلسفه دین و همکاری پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، صبح امروز،  19 بهمن ماه، با حضور و سخنرانی دکتر «حمیدرضا آیت اللهی»، دکتر «محمد سعیدی مهر»، دکتر «قاسم پورحسن» و دکتر «حسن حسینی»، در این پژوهشگاه برگزار شد.

در این نشست دکتر سعیدی مهر، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس، با اشاره به وجود دیدگاه های متعدد و گسترده موجود در حوزه معرفت دینی، گفت: از جهات مختلف در تعریف معرفت دینی، میان اندیشمندان و فیلسوفان اختلاف نظر وجود دارد؛ بنابراین ارائه تعریف جامع از مولفه مذکور مشکل است.

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس، در ادامه اظهار کرد: با هر تعریفی از معرفت دینی مباحثی چون ذات، صفات و افعال خداوند نوعی معرفت دینی محسوب می شوند و تعالی ترین بخش معرفت دینی نیز همین بخش شناخت خداوند است که این بخش نقطه تلاقی فلسفه اسلامی با معرفت دینی است؛ بنابراین بخش عمده ای از مباحث فلسفه اسلامی معطوف به آن چیزی است که معرفت دینی نامیده می شود.

سعیدی مهر، با بیان اینکه این تلاقی همان مباحثی است که فلاسفه از آن به عنوان «الهیات خاص»، یاد می کنند، افزود: یکی از اسامی مابعدالطبیعه، الهیات خاص بوده که شامل مباحث خداشناسی، نفس و معاد است و الهیات بالمعنی الاخص اختصاص به مباحث خداشناسی دارد؛ بنابراین وجه اشتراک در الهیات خاص و مباحث ذات، صفات و افعال خداوند معرفت دینی است.

وی با اشاره به شائبه ایجاد شده مبنی بر این که  مباحث الهیات خاص که نوعی ارتباط با مباحث دینی پیدا می کند؛ کلام است و فلسفه نیست، گفت: از منظر فیلسوفان بزرگ مسلمان این دیدگاه قابل قبول نیست و مباحث الهیات خاص بخشی از فلسفه است حتی این تأکید وجود دارد که اهم مباحث فلسفی و افضل اجزای فلسفه است.

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در ادامه با بیان اینکه، بخش اعظمی از فلسفه اسلامی مباحث خداشناسی، نفس، معاد و فرجام شناسی است؛ گفت: فیلسوفان اسلامی مبانی معرفت شناختی گزاره های دینی فلسفی را به تفصیل مورد بحث قرار ندادند و به طور منسجم و نظام مند این مباحث را مطرح نکردند و انگار برایشان مفروض بوده است و حتی در بحث از امکان یا امتناع معرفت هم بحث های زیادی صورت نگرفته است، لیک این امکان برای استخراج مبانی معرفتی از مباحث آنها وجود دارد که فیلسوفان و محققان باید این کار را انجام دهند.

سعیدی مهر در ادامه گفت:  از منظر و نگاه فیلسوفان مسلمان امکان شناخت مطلق وجود ندارد؛ به این معنا که فیلسوفان مسلمان امکان شناخت فی الجمله را قبول دارند و  حتی در قرآن در مورد امکان شناخت کامل و مطلق خداوند آمده است که امکان علم مطلق به ذات الهی وجود ندارد و اصلا یک موجود غیر متناهی نمی تواند شناخت مطلقی روی موجود متناهی داشته باشد.

انتهای پیام/

 

کد خبر 106575

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha