خانه خدیوی زنجان در آستانه تخریب

خانه خدیوی زنجان یکی از جاذبه‌های تاریخی است که هرساله گردشگران بومی و غیربومی زیادی را به خود جذب می‌کند؛ این خانه در ضلع شرقی و منتهی‌الیه خیابان هفت‌تیر به خیابان سعدی وسط می‌رسد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان، خانه خدیوی از جمله خانه‌های تاریخی شهر زنجان است که همچنان کاربری مسکونی دارد و در اختیار مالک آن (آقای خدیوی) است. این خانه تاریخی از جمله بناهای زیبا و با تزئینات حائز اهمیت است که در نزدیکی موزه رختشوی‌خانه و خانه ذوالفقاری در محله‌ای معروف به «دالان آلتی» در شهر زنجان واقع‌شده است.

 

نظر به اینکه هیچ‌گونه کتیبه و یا نوشته‌ای که دال به زمان ساخت بنا باشد به دست نیامده و زمان دقیق ساخت بنا مشخص نیست اما با توجه به معماری و سبک این خانه تاریخی گمان می‌رود که در دوره‌های اولیه پهلوی بناشده باشد.

 

از جمله تزئینات این بنا می‌توان به آجرکاری‌های نما، گچ‌بری‌های زیبا و ستون‌ها و نماها، لمبه کاری با نقوش متنوع، وجود ایوان که بر روی شش ستون چوبی با پوشش گچی استوارشده و همچنین به وجود نرده‌های تزئینی اشاره کرد.

 

خانه خدیوی از جمله بناهایی است که متأثر از الگوهای رایج غرب و ملهم از شیوه‌های محلی این منطقه شکل‌گرفته است. این عمارت به‌صورت دو اشکوبه ساخته‌شده که کاربری و اهمیت هر بخش از بنا با به حداکثر رساندن تزئینات مشخص‌شده است.

 

از جمله تزئینات این بنا می‌توان به آجرکاری‌های نما، گچ‌بری‌های زیبا و ستون‌ها و نماها، لمبه کاری با نقوش متنوع، استوار شدن ایوان روی شش ستون چوبی با پوشش گچی و همچنین وجود نرده‌های تزئینی اشاره کرد.

 

مسیر خودروی شخصی بنای خدیوی در ضلع شمال غربی خانه ذوالفقاری و در سمت جنوبی خیابان هفت‌تیر واقع‌شده است.

 

خانه خدیوی زنجان یکی از جاذبه‌های تاریخی است که هرساله گردشگران بومی و غیربومی زیادی را به خود جذب می‌کند. این خانه در ضلع شرقی و منتهی‌الیه خیابان هفت‌تیر به خیابان سعدی وسط می‌رسد.

 

این اثر در تاریخ ۲۸ دی ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۲۹۶۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

براساس ماده ۵۵۸ قانون مجازات اسلامی و مستندات قانونی تخریب اموال تاریخی‌ فرهنگی؛ هر کس به تمام یا قسمتی از ابنیه، اماکن، محوطه‌ها و مجموعه‌های فرهنگی تاریخی یا مذهبی که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت ‌رسیده است، یا تزئینات، ملحقات تأسیسات، اشیاء و لوازم و خطوط و نقوش منصوب یا موجود در اماکن مذکور، که مستقلاً نیز واجد حیثیت فرهنگی ـ تاریخی یا مذهبی باشد، خرابی وارد آورد علاوه بر جبران خسارات وارده به حبس از یک الی ده سال محکوم می شود.

کد خبر 1071861

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha