ملاک انتخاب آثار در جشنواره غنی پور صرفاً ادبی نیست

محمد ناصری گفت: آثاری را به عنوان برگزیده جشنواره غنی پور معرفی می‌کنیم که با ملاک‌ها و ارزش‌های جشنواره همخوانی داشته باشند زیرا ملاک های انتخاب ما صرفاً ادبی نیست.

به گزارش خبرنگارشبستان، نشست خبری یازدهمین دوره جشنواره شهید حبیب غنی‌پوصبح امروزسه‌شنبه(25 بهمن) با حضور امیرحسین فردی، مؤسس شورای نویسندگان مسجد جوادالائمه (ع) ومحمد ناصری دبیراین جشنواره درتالار شماره 2 اندیشه حوزه هنری برگزار شد.

 

دراین نشست خبری محمد ناصری با بیان اینکه یکی از دلایل برگزاری این نشست، سپاسگزاری از رسانه‌هاست،عنوان کرد:امروز ادبیات خیلی آهسته و بی‌سروصدا مسیرش را طی می‌کند و به گمانم اصحاب رسانه هم باید به این حوزه بیشترتوجه داشته باشند؛ چون ظرفیت ادبیات بیشتراز این‌هاست، ولی حقش ادا نمی‌شود.

 

ناصری ضمن اشاره به این نکته که جشنواره غنی‌پورواقعا مردمی و هیئتی است و نیازمند تشکیلات گسترده است،عنوان کرد: درست است که نهادها و افرادی از این جشنواره پشتیبانی می‌کنند، اما این‌ موارد باعث نشده تا استقلال این جشنواره که از ابتدا وجود داشته، خدشه‌دار شود. چنین پشتیبانی‌هایی نه تنها خللی دراستقلال جشنواره ایجاد کرده است، بلکه بررسی انتخاب‌های جشنواره در دوره‌های گذشته، نشان می‌دهد که سلایق مختلف از داوران مختلف، در چارچوب مشخص جشنواره اعمال شده است.

 

وی ادامه داد:ما از تشکل نویسندگان مسجد جوادالائمه وشهید غنی‌پور آموختیم که سعه صدر داشته باشیم و به خلاقیت دیگران احترام بگذاریم. ما ملاک و حدودی را برای خود قائل هستیم که اصول ما را در برگزاری این جشنواره تشکیل می دهند.
ناصری تصریح کرد: با همه احترامی که به آثار می‌گذاریم، در صورتی که در چارچوب فکری جشنواره نگنجند، آن‌ها را کنار خواهیم گذاشت و آثاری را به عنوان برگزیده معرفی می‌کنیم که با ملاک‌ها و ارزش‌های جشنواره همخوانی داشته باشند. اشاره هم شده است که ملاک انتخاب ما صرفا ادبی بودن آثار نیست.

 

دبیرجشنواره شهید غنی پوردرباره روند داوریهای جشنواره توضیح داد و تصریح کرد: روند داوری‌ها با خرید کتاب توسط خودمان شروع می‌شود. یعنی هیچ فراخوانی نداریم که برای داوری آثار، برای ما کتاب فرستاده شود. ما براساس فهرست خانه کتاب به سراغ کتاب‌ها می‌رویم و آن‌ها را خریداری می‌کنیم.


وی یادآورشد:ازمیان کتاب‌های منتشر شده درسال گذشته، 443 کتاب روی میز داوری قرار گرفتند ودر6 بخش کودک، نوجوان، داستان بلند و رمان دفاع مقدس، زندگینامه داستانی دفاع مقدس، داستان کوتاه آزاد و داستان بلند و رمان آزاد داوری شدند.


وی درباره اسامی داوران اظهار کرد: داوران کودک و نوجوان این دوره شکوه قاسم‌نیا، خسرو باباخانی و محمدحسن حسینی بودند که 75 کتاب را در بخش کودک بررسی کردند. 10 اثر به بخش نهایی راه یافتند که 4 کتاب «کرم سه‌نقطه» نوشته سروناز پریش، «این دنیا، سر آن دنیا» نوشته مجید راستی، «فیل آبی» نوشته نازنین گودرزوند و «خواب‌ها و هندوانه‌ها» نوشته مرجان کشاورز آزاد نامزد دریافت جایزه شدند.

 

وی در ادامه گفت: در بخش نوجوان 107 کتاب بررسی شد که 8 کتاب به بخش نهایی رسیدند و 5 کتاب «هستی» نوشته فرهاد حسن‌زاده، «دختری با موهای سپید» نوشته مژگان کلهر، «من و درخت پنیر» نوشته فریبا کلهر، «حتی یک دقیقه کافی است» نوشته آتوسا صالحی و«عاشقانه‌های یونس درشکم ماهی» نوشته جمشید خانیان نامزد دریافت جایزه شدند.
 

ناصری اضافه کرد: در این دوره از جشنواره در بخش نوجوان، شاهد رشد چشمگیری بودیم که به نظرم علت آن تولیدات زیاد کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان باشد.

 

این نویسنده درباره داوران بخش آثار دفاع مقدس نیزگفت: هم محمد حنیف، حبیب یوسف‌زاده و علی‌اصغر جعفریان داوران این بخش را تشکیل می دهند که به طور کلی این افراد 30 اثر را بررسی کرده و در نهایت 8 کتاب به مرحله نهایی رسید و 5 رمان نامزد دریافت جایزشدند.


وی خاطر نشان کرد:«سوران سرد» نوشته جواد افهمی، «غنیمت» نوشته صادق کرمیار، «درهای آسمان به روی زمین باز می‌شود» نوشته سیاوش رحیمی، «مگیل» نوشته محسن مطلق و «خواب‌هایت را به آب بگو» نوشته شیرین اسحاقی در این بخش نامزد دریافت جایزه شده‌اند.


ناصری با بیان اینکه یک نکته بارز،درباره این دوره از جشنواره این است که تعداد زیاد آثار درباره جبهه غرب کشور بود؛ عنوان کرد:چون تا به حال بیشتر درباره جبهه‌های جنوب نوشته می‌شد. زندگینامه‌های داستانی هم 34 اثر را دربرگرفت که 6 کتاب از این بخش نهایی شده و همگی نامزد دریافت شدند که نامشان را در فرصت دیگری اعلام خواهیم کرد.

 

ناصری افزود: محمدعلی قاسمی، محمدعلی قربانی و محمد مهدوی شجاعی، داوران بخش داستان کوتاه و رمان آزاد بودند که 112 کتاب منتخب را بررسی کردند و در نهایت 4 مجموعه داستان را به عنوان نامزد دریافت جایزه معرفی کردند که اسامی‌شان متعاقبا اعلام خواهد شد.
 

 

وی ادامه داد: در بخش رمان هم با داوری 85 رمان، 8 کتاب نهایی شده و در نهایت 6 اثر نامزد دریافت جایزه شدند. که رمان شاه بی‌شین» نوشته محمدکاظم مزینانی، «تفنگ بر بام‌های تهران» نوشته حسن بهرامی، «ایراندخت» نوشته بهنام ناصح، «گلسنگ» نوشته سیدهاشم حسینی، «بی‌بی‌گل» نوشته نادر وحید و «خلوت مدیر» نوشته علی‌اکبر والایی می شود.

 

نویسنده کتاب «علامه جعفری» گفت: ما در هر دوره جشنواره از بخشی از کتاب‌ها تقدیر می‌کنیم و بخشی از کتاب‌ها را به عنوان برگزیده معرفی می‌کنیم. البته ممکن است در برخی دوره‌ها اثر شایسته تقدیر نداشته باشیم. در کل در این دوره از جشنواره 9 اثر برنده داریم که 5 اثر برگزیده و کتاب سال هستند و 4 کتاب شایسته تقدیر داریم که در روز اختتامیه، اول اسفنداز ساعت 16 تا 18 با حضور جمعی از پدران شهدا در حوزه هنری معرفی می‌شوند.


وی درباره جوایز اهدایی به برگزیدگان عنوان کرد: در مجموع 21 میلیون تومان هزینه جوایز این دوره شد. که به برگزیده‌ها 3 میلیون تومان وافراد شایسته تقدیرها یک و نیم میلیون تومان جایزه اهدا خواهد شد.

 

دبیر یازدهمین دوره جشنواره غنی‌پور در پاسخ به سئوالی درباره سخنان بهمن دری درباره حمایت از جشنواره غنی‌پور گفت: آقای دری سال گذشته به طور شفاهی اعلام کرد که با خرید 3 هزار نسخه از هر کتاب برگزیده حمایت خواهیم کرد. جزئیات این موضوع را باید از ایشان و مسئولان ذی‌ربط بپرسید. جشنواره شهید غنی‌‍پور درباره آثار، وظیفه‌ دیگری بعد از برگزاری جشنواره ندارد. ما فقط انتخاب می‌کنیم و حمایت از آثار وظیفه ارشاد و دیگر نهادها است.

 

ناصری درباره سهم زیاد رمان‌های انقلاب در بخش آزاد جشنواره گفت: ملاک‌هایی که در حوزه‌های موضوعی داریم، در حوزه آزاد وجود ندارد. خوشبختانه به طور طبیعی وقتی آثار این بخش خوانده شدند، تعداد آثار خوب و با کیفیت درباره انقلاب، بسیار زیاد بود و باید از این جهت به نویسندگانشان دست‌مریزاد گفت.


وی تصریح کرد:در بخش آزاد جشنواره از این بابت که این کتاب‌ها درباره انقلاب هستند، هیچ امتیاز مثبتی برایشان در نظر نگرفت و کتاب‌ها خود امتیازهای صعود را کسب کردند.

 

وی در پایان سخنانش گفت: جشنواره شهید غنی‌پور به 2 مورد اصلاً توجه ندارد. اول این که یک کتاب در جشنواره‌های دیگر چه جوایزی برنده شده و دوم این که نظر غیرکارشناسان درباره یک کتاب چه بوده است. مثلاً ممکن است کتابی با تیراژ بالا چاپ شده باشد، اما این برای ما ملاک و امتیاز محسوب نمی‌شود.ما معیارهای خودمان را در داوری لحاظ می کنیم.


پایان پیام/
 

کد خبر 108234

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha