نقش محوری «مسجد» در پویایی یک محله/ روایتی از یک کانون روستایی که کارآفرین شد

کانون فرهنگی و هنری عماریون روستای علی آباد بیرجند توانسته با برگزاری کلاس های آموزش اشتغال خانگی برای بانوان روستا، زمینه ایجاد اشتغال و راه اندازی یک تعاونی ویژه را برای آنها فراهم کند.

خبرگزاری شبستان – خراسان جنوبی؛ بیست و یکم اوت 1348 یا همان (31 مرداد) روزی است که مسجدالاقصی قبله اول مسلمین جهان توسط صهیونیست ها به آتش کشیده شد، به همین دلیل این روز، روز جهانی مسجد نامگذاری شده است.

 

مساجد کشور هیچگاه از جوانان و نوجوانان خالی نشده و حضور این دو قشر تاثیرگذار در مساجد بسیار پر رونق بوده است، اما گاهی اوقات برخی اقدامات و طرح های مسئولان در ارتباط طیف بیشتری از کودکان و نوجوانان به مساجد تاثیر بسزایی داشته و گاهی هم بی توجهی ها باعث کاهش حضور شده است.

 

ارتباط نوجوانان و نونهالان با مساجد می تواند علاوه بر برکات معنوی که برای نظام و خانواده دارد، باعث پرورش یافتن نیروهای انقلابی و پاکدست برای آینده مدیریتی نظام نیز باشد، همان ها که در دوران دفاع مقدس از بدنه مسجد راهی جبهه ها می شدند و بالاترین مناصب را در جبهه به بهترین وجه مدیریت می کردند و خیلی از آنها به درجه رفیع شهادت نائل آمدند.

 

کانون های فرهنگی و هنری و بسیج محلات دو نهاد مهم در پرورش نیروی انسانی و جذب کودکان و نوجوانان به سمت مسجد هستند، دو نهادی که در کنار یکدیگر تلاش دارند تا نسل آینده ساز کشور را از پای فضای مجازی و آسیب های آن به یک فضای حقیقی و معنوی و در عین حال شاد و مفرح بیاورند که در برخی مساجد به دلیل عملکرد خوب این دو نهاد در آن مسجد و طرح های ابتکاری که داشتند توانستند خیل زیادی از کودکان و نوجوانان را به سمت مسجد هدایت کنند.

 

کانون فرهنگی و هنری مسجد حضرت صدیقه طاهره(سلام الله علیها) بیرجند از جمله این مساجد است که با تشکیل گروه های هنری قوی مانند گروه سرود «مصباح» توانسته در سطح کشور برای خود اسم و رسمی رقم بزند و خیلی از کودکان و نوجوانان محله را به سمت خود بکشاند. این کانون نه تنها در رشته سرود بلکه در زمینه تئاتر و نویسندگی و رشته های ورزشی هم برنامه دارد و تلاش می کند تا در آینده کودکان تاثیرگذار باشد.

 

همانند این کانون در خراسان جنوبی کانون های فرهنگی و هنری و پایگاه های بسیج زیادی را در بدنه مساجد داریم که در زمینه های مختلف ورزشی، فرهنگی و هنری و آموزشی به طور جدی برنامه دارند، مسجدالحسین(علیه السلام) محله جوادیه بیرجند از دیگر مساجدی است که در زمینه اشتغال کارآفرینی به ویژه برای زنان سرپرست خانوار و رشته های ورزشی و رزمی و برنامه های آموزشی قدم های جدی برداشته است.

 

کانون و پایگاه بسیج در این مسجد در کنار همدیگر فعالیت دارند و خروجی آن را می توان در حضور کودکان، نوجوانان و جوانان در وعده های نماز جماعت در مسجد مشاهده کرد، علاوه برکانون های شهری؛ در روستاها هم کانون و بسیج دو بازوی توانمند مسجد هستند که باعث پویایی و نشاط بیشتر مساجد شدند.

 

محوریت فعالیت ها در مساجد با امام جماعت است

حجت الاسلام «مهدی رحیم آبادی» مسئول مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان جنوبی در گفتگو با شبستان با اشاره به اینکه پایگاه های بسیج و کانون های فرهنگی و هنری در بدنه مساجد جایگاه برجسته ای در فعالیت های فرهنگی، آموزشی، هنری و دینی مساجد دارند، گفت: محوریت برنامه ها و کارها در هر مسجد با امام جماعت آن مسجد است، چنانچه مسجدی امام جماعت قوی داشته باشد، قطعا جذب در آن مسجد بالا خواهد بود.

 

وی با بیان اینکه هماهنگ عمل کردن ارکان مساجد که دغدغه فعال و پویا بودن آن را دارند به همراه نهادهای فرهنگی و پرورشی می تواند مسجد را به سمت مساجد طراز انقلاب اسلامی پیش ببرد، گفت: هم اکنون در خراسان جنوبی در مساجد به دنبال نهاینه کردن گفتمانی هستیم که در آن محوریت تمام فعالیت های فرهنگی و هنری، آموزشی و غیره در مسجد و محله با امام جماعت مسجد باشد.

 

مسئول مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان جنوبی با بیان اینکه امام جماعت قوی نیازمند به همکاری کامل کانون و پایگاه بسیج در مساجد است و آنها هم باید قوی عمل کنند تا کارها خوب پیش برود، گفت: در برخی مساجد که می بینیم خیلی جذب قوی ندارند، یکی از این سه پایه ممکن است در آن مسجد قوی عمل نمی کرده باشد.

 

فعالیت ۶۷۷ کانون با ۵۴ هزار عضو در خراسان جنوبی

حجت الاسلام «ابراهیم سبزه کار» مدیر ستاد کانون‌های مساجد خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با بیان اینکه در حال حاضر ۶۷۷ کانون فرهنگی هنری با حدود 54 هزار عضو در جوار مساجد خراسان جنوبی فعالیت دارند، گفت: بیش از نیمی از اعضای کانون ها را جوانان و نوجوانان تشکیل می دهند.

 

وی با بیان اینکه یکی از اهداف کانون ها جذب نوجوانان و جوانان به سمت مساجد و از طرفی پویاتر کردن فعالیت های فرهنگی و هنری است، افزود: بچه های کانون در مساجد تمامی فعالیت های مذهبی و دینی از قبل تا بعد از نماز از جمله اذان، مکبری، طرح تلاوت نور، حلقه های صالحین و سایر مواردی که وجود دارد را انجام می دهند.

 

مدیر ستاد کانون‌های مساجد خراسان جنوبی با اشاره به اینکه ۵۳ گروه سرود از خراسان جنوبی در سامانه بچه های مسجد ثبت شده است، اظهار داشت: اعضای کانون در فعالیت های فرهنگی و هنری و آموزشی در چند سال اخیر بسیار خوب و با برنامه ظاهر شدند و کارهای قابل تقدیری انجام دادند.

 

حجت الاسلام سبزه کار با اشاره به اینکه فعالیت کانون‌ها در ایام کرونا متوقف نشد، بلکه به سمت فضای مجازی تغییر رویکرد داد، ادامه د اد: در ایام کرونا کانون ها در زمینه کمک های مومنانه هم با همکاری پایگاه بسیج مسجد خوش درخشیدند.

 

وی با بیان اینکه هم اکنون 667 کانون شامل 402 کانون روستایی، 270 کانون شهری و پنج کانون عشایری در استان فعالیت است، گفت: کانون های فرهنگی و هنری مساجد خراسان جنوبی حدود 54 هزار عضو دارند که بیش از 24 هزار و 486 نفر در کانون های شهری و 28 هزار و 558 عضو در کانون های روستایی هستند.

 

مدیر ستاد کانون‌های مساجد خراسان جنوبی با اشاره به اینکه هر جا مسجدی باشد، آمادگی تاسیس کانون داریم، گفت: بیش از 16 کانون در ستادهای نماز جمعه و 12 کانون در مساجد زندان ها و 11 کانون در مساجد دانشگاه ها مشغول فعالیت هستند.

 

حجت الاسلام سبزه کار با بیان اینکه برای دسترسی نوجوانان و جوانان به کتاب و ترویج فرهنگ کتابخوانی، 318 کتابخانه در کانون ها راه اندازی شده که 188 مورد مخزن دار و 130 باب هم باز هستند، اظهارداشت: سامانه بچه های مسجد از سال 97 راه اندازی شده که تمام فعالیت ها و اطلاعات کانون ها را در این سامانه بارگذاری می کنیم.

 

وی با اشاره به اینکه اواخر سال 98 که کرونا اوج گرفت، برنامه های فرهنگی و هنری مساجد هم به سمت مجازی و حضوری رفت، گفت: بیشترین مسابقات فرهنگی و قرآنی که برگزار شد، به سمت بستر مجازی رفت و استقبال خیلی خوب مسجدی ها را در بر داشت.

 

هدف شناسایی استعدادها است

مدیر ستاد کانون‌های مساجد خراسان جنوبی با بیان اینکه هدف این است که با همکاری پایگاه بسیج و امام جماعت مسجد، زمینه بروز استعدادها را برای بچه های مسجد فراهم کنیم، افزود: مسجد باید نمایش نامه نویس، بازیگر و هنرمند و ورزشکار انقلابی تربیت کند که کانون ها به دنبال شناسایی این استعدادها هستند.

 

حجت الاسلام سبزه کار با بیان اینکه کانون های روستایی هم در زمینه ایجاد اشتغال و آموزش کارهای خوبی انجام دادند، گفت: کانون عماریون روستای علی آباد بیرجند برای بیش از 30 خانم کلاس آموزش حوله بافی، شیرینی و ترشی و چرم دوزی برگزار کرده که خروجی این کلاس ها اشتغال 10 نفر از این خانم ها بوده که اکنون یک تعاونی و فروشگاه بزرگ هم راه اندازی کردند.

 

وی با اشاره به اینکه با همکاری کانون، بسیج و امام جماعت مسجد، می توان هر خانه را تبدیل به یک کارگاه کرد، تاکید کرد: متاسفانه اعتبارات در این زمینه ها پایین است و کانون ها نمی توانند به تنهایی این اقدامات آموزشی و پشتیبانی را انجام دهند و نیاز به حمایت دارند.

 

مدیر ستاد کانون‌های مساجد خراسان جنوبی با اشاره به اینکه بچه های مسجد باید فضای مجازی را در اختیار خود داشته باشند و گفتمان فضای مجازی، گفتمان بچه های مسجدی باشد، گفت: چنانچه مسئولان به جای احداث فرهنگسراهای بزرگ در یک نقطه شهرها، به هر مسجد حدود 30 تا 40 میلیون تومان اعتبارات فرهنگی بدهند، هر مسجد می تواند کارگرد یک فرهنگسرا را داشته باشد.

 

حجت الاسلام سبزه کار گفت: بچه های کانون ابتدا و قبل از اینکه در کانون فعال باشند یک بسیجی هستند و خودمان را رفیق و همراه بسیج می دانیم به طوری که امروز بچه های کانون و بسیج در مسجد یکی هستند و یک هدف را دنبال می کنند.

 

گزارش: جواد شریفی نیا

 

 

کد خبر 1087184

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha