آموزش علوم فقهی، تجاری راهبرد کلیدی توسعه اقتصاد اسلامی

رئیس دانشکده الهیات دانشگاه مازندران با بیان اینکه فقه شیعه از انعطاف پذیری زمانی برای کاربردی شدن در علوم مدرن برخوردار است، گفت: اصل آموزش علوم فقهی، تجاری مهم ترین عامل کلیدی توسعه اقتصاد اسلامی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، دکتر علی اکبر ایزدی، رئیس دانشکده الهیات دانشگاه مازندران، امروز(30 بهمن) در جمع اساتید دانشگاه گیلان، با بیان اینکه فقه شیعه این انعطاف و زمان شناسی را دارد که بتواند به روز شود و امکان جهاد به ابعاد فرانظامی را تعمیم بخشد، گفت: جهاد علمی، جهاد فرهنگی، جهاد سازندگی و امروز نیز جهاد اقتصادی به این گفتمان وارد شده است.

 

وی ادامه داد: در بین ابعاد مذکور، اقتصاد از ویژگی عام تری برخوردار است یعنی در مقایسه با ابعاد مختلف پیشرفت یک کشور با کشورهای دیگر، حوزه اقتصاد و شاخص های مربوط به آن از برجستگی ویژ ه ای برخوردار است.

 

استاد دانشگاه مازندران، با اشاره به اینکه اقتصاد ایران برای حضور در اقتصاد جهانی نمی تواند به اخلاق کسب و کار بی تفاوت باشد، اظهار داشت: سازمان های تجارتی و بنگاه ها برای حضور در بازارهای جهانی ناگزیر به اندیشیدن در این مهم هستند.

 

اگاهی از اصول فقهی تجارت گام اول

دکتر ایزدی پناه افزود: بدون شک توسعه مطلوب اقتصاد، ارتباط تنگاتنگی با شناخت، درایت و تدبیر تجارت دارد و اگر کسی بدون آگاهی از احکام و قوانین مربوط به تجارت به کسب و کار مشغول گردد، فعالیت های او به لحاظ شرعی و علمی نمی تواند از کارآیی و اثربخشی لازم برخوردار باشد.

 

وی تصریح کرد: رشد اقتصادی و اقتصاد سالم مرهون آن است که قبل از شروع در تجارت، دست اندرکاران مسائل اقتصادی نسبت به موضوعات و قوانین مربوط به تجارت، آشنایی کامل پیدا کرده و آداب معامله ای صحیح و مشروع را مراعات نمایند.

 

ایزدی پناه، با بیان اینکه مشهور فقها حکم به استحباب فراگیری دانش تجارت داده اند، اظهار کرد: اما برخی دیگر قائل به وجوب و لزوم آن شده و شروع در کسب و کار را بدون آشنایی با احکام و قوانین مربوط به تجارت باطل می دانند.

وی با اشاره به اینکه جهاد اقتصادی که گفتمان عمومی امسال کشور است، یکی از عرصه های اثبات این کارآمدی است، افزود: این مهم از جمله مسائلی است که همه مردم (بدون استثنا) آن را لمس می کنند و هر کسی در حد فهم و تجربه خود درباره آن به قضاوت می نشیند، بنابراین آن سوی اثبات کارآمدی اقتصادی نظام اسلامی، رضایت عمومی را در بردارد.

 

برنامه ریزی، مهم ترین بعد اقتصاد پایدار

وی گفت: جهاد اقتصادی دارای اصولی است که اصل کارآفرینی، اصل صرفه جویی، اصل تولید، اصل نهادمند و به روز کردن کردن روش ها، اصل خدمت خالصانه در تمام ابعاد واصل برنامه ریزی، مهم ترین آن را شامل می شود.

 

ایزدی پناه، افزود: این اصل بسیار مهمی است که شاید کمتر بدان پرداخته شده و از اهمیت بسیار فراوانی برخوردار است و به نوعی زمینه را برای سایر اصول مهیا می کند.

 

اهمیت فراگیری اخلاق حرفه ای در تجارت و اقتصاد

رئیس دانشکده الهیات دانشگاه مازندران، رعایت اخلاق در کسب و کار و اخلاقی بودن تاجر و کاسب در امر تجارت را عامل مهم در توسعه اقتصادی و رشد درآمد ملّی، معرفی کرد.


وی با بیان اینکه برای اخلاقی بودن سه چیز لازم است، خاطرنشان کرد: دانستن، خواستن و توانستن، سه عامل کلیدی را شامل می شود که از داشتن « توانستن » یعنی انگیزه کار را دارا بودن و" خواستن"، یعنی اینکه بدانم مسئولیت حقوقی من چیست؟ ناشی می شود.

 

ایزدی پناه، دانش کار را داشتن مهارت های عملی در انجام کار برشمرد و تصریح کرد: ممکن است کسی وظیفه خود را بداند ولی در عمل قدرت اجرای آن را نداشته باشد.


وی افزود: با گذشت نزدیک به سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی، باید اعتراف کرد هنوز مبانی اقتصاد اسلامی به طور کامل در اقتصاد جامعه به کار گرفته نمی شود و آنطور که شایسته است آموزه های اسلامی برای رشد جامعه معرفی نشده است.

 
ایزدی پناه، بابیان اینکه "وجوب تفقه" یکی از مهم ترین این آموزه هاست، ادامه داد: با توجه به ضرورت و اهمیت تجارت، پیچیده بودن احکام و قوانین آن و ارتباط تنگاتنگ « کسب و کار و امور بازرگانی با امور فقهی، وجوب و لزوم داشتن دانش حرفه ای برای امور اقتصادی و بازرگانی، ضروری است.


پایان پیام/

کد خبر 109516

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha