مذاکره ایران و 5+1 در استانبول

وزیر امور خارجه با اشاره به نامه اخیر جلیلی به اشتون گفت: مکان این مذاکرات علی‌القاعده، استانبول خواهد بود و در مورد زمان انجام آن نیز منتظر نامه خانم اشتون هستیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان، علی‌اکبر صالحی، وزیر امور خارجه کشورمان و سانتوز سالاتو لوپز وزیر امور خارجه نیکاراگوئه پس از دیدار در تهران، در نشستی خبری به سؤالات خبرنگاران پاسخ دادند که صالحی در این نشت گفت: ما در نامه‌ای که به خانم اشتون نوشته‌ایم همانطور که پیش از این نیز اعلام کرده‌ بودیم گفتیم آمادگی انجام مذاکرات را در اسرع وقت داریم؛ منتظر پاسخ طرف مقابل هستیم.

وی افزود: در این مذاکرات به دنبال مکانیسمی برای برون رفت از موضوع هسته‌یی ایران هستیم به گونه‌ای که برای هر دو طرف برد برد باشد. ما می‌دانیم طرف مقابل به دنبال شرایطی است که از این موضوع آبرومند خارج شود. ما هم آمادگی این را داریم که شرایط را برای خروج آبرومندانه آنها فراهم کنیم. امیدوارم طرف مقابل هم از خود حسن نیت نشان دهد.

وی همچنین در پاسخ به پرسشی در مورد اظهارات اخیر وزیر خارجه انگلیس مبنی بر اینکه در صورتی که ایران به توانمندی هسته‌یی دست یابد خاورمیانه در جنگ سرد فرو خواهد رفت، گفت: این تنها تلاشی است برای ایجاد فضای رسانه‌ای علیه ایران که آنها این فضا را در دستور کار خود قرار دادند. ما مسیر خود را حق می‌دانیم و در فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌یی خود تردیدی نداریم. بنابراین با اقتدار و اعتماد به نفس به پیش می‌رویم؛ هر چند بارها تاکید کرده‌ایم خود را برای بدترین سناریوها نیز آماده کرده‌ایم.

 صالحی با اشاره به همزادی دو کشور ایران و نیکاراگوئه و همزمانی به پیروزی رسیدن انقلاب‌های دو کشور گفت: مهم‌ترین موضوع نشست با همتای نیکاراگوئه‌ای، گسترش روابط دوجانبه اقتصادی و تجاری بود. وی افزود: نیکاراگوئه کشور مهمی در امریکای لاتین محسوب می‌شود و همواره سیاست‌های استقلال طلبانه‌ای اتخاذ کرده است و فشارهای زیادی را تحمل می‌کند.

وی ادامه داد: اورتگا دومین بار و با استقبال وسیع‌تر مردم، بار دیگر به عنوان رئیس جمهور نیکاراگوئه با بیش از 60 درصد از آراء مردم انتخاب شد.

وی با بیان اینکه ایران آمادگی دارد که در زمینه‌های مختلف به کشور دوست، نیکاراگوئه در ابعاد مختلف کمک کند خاطرنشان کرد: یکی از موضوعات نشست با وزیر خارجه نیکاراگوئه، بدهی این کشور به ایران بود که امیدواریم به زودی حل شود.

وزیر خارجه همچنین درباره دیگر برنامه‌های لوپز در سفر به ایران گفت: وزیر امور خارجه نیکاراگوئه با حسینی وزیر امور اقتصادی و دارایی، سعیدلو معاون رئیس جمهور و یکی دیگر از وزرا دیدار و گفتگو خواهد کرد.

 صالحی در پاسخ به این که وزیر امور خارجه انگلیس اخیراً در اظهار نظری، بلندپروازی‌های ایران را در موضوع هسته‌ای موجب ظهور و بروز جنگ تازه‌ای در خاورمیانه خوانده بود، اظهار داشت: از شیوه‌های ایجاد فشار بر کشورهای مستقل تند کردن فضای رسانه‌ای است؛ چنین اظهار نظرهایی ازجانب مسئولان غربی خللی در حرکت عزتمند و مقتدر ایران ایجاد نخواهد کرد، چون ما خود را محق می‌دانیم و در فعالیت‌های صلح‌طلبانه خود تردید نداریم و خود را در برابر هر سناریویی آماده کرده‌ایم.

وی افزود: البته این اظهار نظرها در تناقض با اظهارات پیشین مسئولان انگلیسی است چراکه آنها پیشتر، از نامه آقای جلیلی به اشتون حمایت کرده بودند.

صالحی اضافه کرد: اما از آنجا که انگلیسی‌ها از قدیم خوی استکباری خود را حفظ کرده و یاد نگرفته‌اند از عقلانیت، حکمت و روش‌های انسانی در تعاملات خود استفاده کنند، همچنان به شیوه استکباری و تکبر با کشورها مواجه می‌شوند هرچند به زودی خواهند فهمید کشورهای مستقل جهان به ویژه جمهوری اسلامی ایران با استقامت و مقاومت، به حرکت خود بی‌توجه به صحبت‌های آنها ادامه می دهند.

وزیر امور خارجه گفت: امیدواریم مجموعه کشورهای غربی شیوه خود را عوض کنند چراکه با روش کنونی که 30 سال آن را آزموده‌اند، چیزی جز اقتدار ایران عایدشان نشد بنابراین بهتر است شیوه تعامل را جایگزین تقابل کنند.

صالحی در ادامه و در پاسخ به سوال خبرنگاری از فرانسه درباره مکان برگزاری نشست 1 + 5 و هدف ایران از حضور در این نشست تصریح کرد: خانم اشتون در بن با داوود اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه تماس گرفت تا از آمادگی استانبول برای میزبانی این نشست مطمئن شود و وقتی هم ایشان و هم جمهوری اسلامی ایران نظر مساعد خود را اعلام کردند، آقای جلیلی خواستار برگزاری این نشست در اسرع وقت شد که ما منتظر اعلام زمان آن از طرف مقابل هستیم.

وی افزود: هدف نشست 1 + 5 یافتن شیوه و سازوکاری برای برون‌رفت از موضوع هسته‌ای است که برد برد دو طرف را به همراه داشته باشد.

وزیر خارجه اضافه کرد: وضع طرف مقابل را درک می کنیم که می خواهند آبرومندانه از وضع موجود خارج شوند بنابراین با نگاه مثبت و حسن نیت به این نشست می رویم و امیدواریم طرف مقابل هم حسن نیت خود را نشان دهد. صالحی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره طراحی رسانه ای صهیونیست ها که انفجارهای گرجستان، هند و تایلند را به ایران نسبت می دهند، جواب داد: خوشبختانه بر کسی پوشیده نیست که رژیم صهیونیستی چه تعداد دانشمند مسلمان به ویژه مصری را در اروپا و مسئولان فلسطینی را در خارج از کشورشان چون امارات ترور کرد. وی افزود: کسی که دستش به خون بیگناهان آغشته است و به راحتی به تروریسم دولتی اذعان و افتخار می کند و به آن مشروعیت می بخشد، هم اکنون مدعی است که کشوری چون جمهوری اسلامی ایران که اساسش بر اخلاقیات استوار است در کشوری چون هند که با آن بهترین روابط را دارد، چنین توطئه‌هایی مرتکب می‌شود تا رابطه دو کشور را خدشه‌دار کند.

صالحی خاطرنشان کرد: زمانی چنین فضای سنگین رسانه ای علیه ایران کلید خورد که امریکایی‌ها تهمت دروغ و خنده‌دار ترور سفیر عربستان در نیویورک را به راه انداختند و اعلام کردند دادگاهی علیه ایران در این باره آغاز به کار می کند اما خبری از آن دادگاه و بحث ترور نشد.

وی افزود: در سال 76 هم در تایلند یک ایرانی را به عملیات تروریستی محکوم کردند و قرار بود اعدامش کنند که سپس با اطلاعات کافی که به دستشان رسید ایرانی متهم آزاد شد و تایلندی ها عذرخواهی کردند و این همه نشان می دهد رژیم صهیونیستی در چنین مسائلی ید طولایی دارد.

صالحی درباره تصویب قطعنامه ضدسوری و استانداردهای دوگانه غرب درباره بحرین گفت: طبق آمار رسمی غربی‌ها تاکنون 62 تن در بحرین کشته و صدها نفر نیز مجروح شده اند و تعدی های دیگری نیز به حریم خانواده ها صورت گرفته است.

وی افزود: این در حالی است که مردم این کشور خواستار تحقق یک نفر یک رای بودند و در ابتدا هم نمی خواستند دولت کناره گیری کند و تنها بر اصلاحات تاکید داشتند؛ آیا شورای امنیت صدای آنها را نمی شنود؟

صالحی تصریح کرد: هنگامی که پنج تن از دانشمندان هسته ای ما را شهید کردند نیز شورای امنیت و مجمع عمومی واکنشی نشان ندادند اما براساس یک مسئله واهی چون تهمت ترور سفیر عربستان به دست ایران، مجمع عمومی قطعنامه صادر کرد حال آنکه مردم دنیا می فهمند که قدرت های استعماری به چه شیوه هایی سیاست های دوگانه خود را عملی می کنند.

وی افزود: اگر کشوری دوست این کشورها باشد و در مدار سیاسی آنها قرار گیرد هر اقدامش توجیه پذیر است و در غیر این صورت هر بهانه و توطئه‌ای برای خدشه‌دار کردن اقدامات کشورهای مقابلشان به کار می گیرند.

وزیر امور خارجه گفت: به آینده خوشبینم چراکه افکار و اذهان جهانیان روز به روز روشن تر می شود و بیش از پیش، انفجار اجتماعی ناشی از همین رفتارهای متناقض و منافقانه گریبان همین قدرت های استکباری را می گیرد.

سانتوز سالاتو لوپز نیز در این نشست خبری به موضوعات مطرح شده در مذاکره با همتای ایرانی‌اش اشاره کرد و گفت: در این نشست درباره موضوعات مختلف، رایزنی، صحبت و گفتگو شد و درباره بدهی نیکاراگوئه به ایران و چگونگی برطرف کردن این مشکل مذاکرات متعددی صورت گرفت.

وی با بیان اینکه نیکاراگوئه برای رفع برخی موانع موجود بر سر گسترش روابط با ایران آمادگی دارد، افزود: نیکاراگوئه در چند سال گذشته تلاش فراوانی در زمینه بهبود آموزش و پرورش، بهداشت و استقلال غذایی انجام داده است. وزیر امور خارجه نیکاراگوئه گفت: همان گونه که آقای اورتگا در مراسم تحلیف یادآور شد، نیکاراگوئه همواره حامی حقوق ملت‌ها در بهره مند شدن از انرژی صلح‌آمیز هسته ای است و با آنچه می توان به عنوان وحشی گری در استفاده از قوه قهریه و زور علیه ملت‌ها استفاده کرد مقابله می کند.

وی افزود: قطعا نیکاراگوئه و جمهوری اسلامی ایران اعتقاد راسخ دارند که باید هر مشکلی در عرصه های بین المللی از طریق مذاکره و گفتگو حل شود چراکه گفتگو و حسن نیت موجب نزدیک شدن ملت‌ها و دستیابی به راه حل منطقی در جهت نیل به صلح و آرامش می شود.

لوپز در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره برخورداری رژیم صهیونیستی از چندین کلاهک هسته ای و تهدیدات این رژیم علیه جمهوری اسلامی ایران گفت: آقای اورتگا در مواضعش همواره بسیار صریح بوده است.

وی افزود: رئیس جمهور نیکاراگوئه معتقد است که همه سلاح های هسته ای باید در اسرع وقت منهدم شود چراکه بهره‌گیری از آن صدمات بسیاری به کره زمین وارد می کند.

وزیر خارجه نیکاراگوئه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره جنبش وال استریت در اعتراض به سیاست های دولتمردان امریکایی گفت: جهان کنونی صرفا در وال استریت خلاصه نمی شود چراکه اگر دقت کنید انفجاری در بسیاری از پایتخت های کشورهای بزرگ جهان رخ داده و این پاسخ طبیعی و لازم ملت‌هاست که به دولتمردانشان درباره رفتارهای ناشایستشان هشدار بدهند و خود را مبدأ و انتهای هر کاری معرفی کنند.

وی اظهار داشت: مردمان این کشورها به دولت هایشان اعلام می کنند که مراقب سازوکارهای مصرف گرایانه ای که در پیش گرفته اند باشند چراکه از رهگذر آن کره زمین و بشر به ورطه نابودی کشیده می شوند. لوپز درباره اتهامات واهی رژیم صهیونیستی که وقوع انفجار در برخی کشورها را به ایران نسبت می دهد، گفت: برخی حکومت ها عادت بسیار بدی دارند که با فرافکنی، نقص و ایراد را صرفا به دیگران نسبت می دهند و به عملکرد خود بی توجه هستند.

وی افزود:‌ بر همین اساس نیز شاهدیم که به ملت های دیگر تعدی و به بهانه های مختلف جنایت و نسل کشی می کنند. لوپز با اشاره به اعلام آمادگی ایران برای نشستن بر سر میز مذاکره گفت: مطمئنم که ایران کاملا آماده است تا از طریق گفتگو مسائل را حل کند.

گفتنی است، در این دیدار درباره مناسبات دوجانبه تهران – ماناگوا در ابعاد سیاسی و اقتصادی مذاکره و تبادل نظر شد و مهمترین تحولات منطقه ای و بین المللی مورد رایزنی و مشورت قرار گرفت. صالحی در این دیدار با اشاره به سفر موفق اخیر رئیس جمهور اسلامی ایران به نیکاراگوئه، تعمیق و گسترش روابط با آمریکای لاتین بویژه کشورهای دارای استقلال رأی را از اولویتهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران توصیف کرد. وزیر امور خارجه با اشاره به همزمانی انقلاب اسلامی با انقلاب مردم نیکاراگوئه ، تحولات مهم و سریع در جهان را خاطرنشان کرد و گفت: این تحولات ایجاب می کند کشورهائی که از نظر اندیشه سیاسی نزدیک هستند ، رایزنی بیشتری داشته باشند و در مجامع و عرصه های بین المللی هماهنگی و همکاری کنند. وی با اشاره به مناسبات اقتصادی دو کشور ، ضرورت فعال کردن کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و نیکاراگوئه و همچنین فعال شدن بخش خصوصی در پروژه های نیکاراگوئه را مورد تائید قرار داد. صالحی همچنین همکاریها در سازمانهای منطقه ای از جمله آلبا و جنبش عدم تعهد را مورد توجه قرار داد.

پایان پیام/

کد خبر 109653

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha