خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: صدای ضرب مرشد دلنواز است و هر رهگذری را به سمت زورخانه می کشاند. پهلوانان یکی یکی با سلام و صلوات وارد گود می شوند فضای خاص ورزشی همراه با معنویت و تکرار نام حضرت علی (ع) و ائمه در زورخانه حکم فرما است و تا پایان، ورزش پهلوانان با دعا و طلب مغفرت از ذات پروردگار همراه است. چراغ ورزش پهلوانی و زورخانه ای خراسان جنوبی که از قدمت بالایی برخوردار است، روشن است و ورزشکاران و علاقه مندان زیادی در آن فعال هستند و با توجه به زحماتی که در سال های گذشته برای توسعه و رونق آن کشیده شده خراسان جنوبی در لیست برترین های کشوری در ورزش ورزش پهلوانی و زورخانه ای است و بیشتر پهلوانان استان در کشور شناخته شده هستند با این وجود نیاز است حمایت های مسئولان برای پرفروغ شدن این رشته ورزشی که با فرهنگ و مذهب ایرانیان عجین است بیشتر شود.
عجین با فرهنگ ایرانی
غلامرضا کبودی یکی از فعالان ورزش زورخانه ای با ۵۵ سال سن در حالی که از سال ۱۳۶۳ در این رشته ورزشی است خودش را کوچکترین عضو از خانواده بزرگ پهلوانان معرفی می کند و میگوید: ورزش پهلوانی و زورخانهای با مرام پهلوانی و فرهنگ اصیل ایرانیها آمیخته است و برای پر رنگ تر شدن آن در سطح جامعه، مردم، ورزشکاران و مسئولان باید توجه بهتر و بیشتری به این رشته ورزشی داشته باشند.
به گفته وی این رشته ورزشی در خراسان جنوبی به خصوص بیرجند، پهلوانان صاحب نام و پرآوازه همچون آقایان قمری، چوبدار، شاعرزاده و بسیاری را به خود دیده است و هرچند بعضی از آنان در قید حیات نیستند اما هنوز هم یاد، نام و پهلوانیهای آنان بر سر زبانها جاری و ساری است و بیشتر این پهلوانان در کشور شناخته شده هستند.
وی به این نکته هم اشاره می کند که زورخانهها آن چنان محترم و مقدس هستند که ورزشکاران بدون وضو وارد گود نمیشوند و بوسه زدن بر زمین نیز نخستین اقدام آنان پس از ورود به گود است و در واقع تمام اجزای این مکانهای مقدس ورزشی، حکایتی خاص و محل قرار گرفتن آنها نیز فلسفهای دارد و منیت و تکبر در آن، جایی ندارد و باید خود را شکست و از بزرگ بینیها، رها شد.
برتری در ورزش زورخانه ای
وی با اشاره به جایگاه برتر ورزش زورخانه ای و پهلوانی خراسان جنوبی در سطح ملی می افزاید: این استان پایه گذار ورزش نوین باستانی بوده است و قهرمانان کشوری زیادی را در دل خود پرورش داده است و هیئت استان پرمدال ترین هیئت در میدان های کشوری در بین سایر هیئت های ورزشی استان شناخته شده است.
به گفته وی استقبال از این رشته ورزشی زیاد است هر چند حمایت هایی از سوی مسئولان برای رونق این رشته صورت پذیرفته اما باز هم نیاز است که توجه بیشتری به این رشته ورزشی شود و بودجه های بیشتری برای این رشته ورزشی جذب کنند تا نه فقط کم فروغ نشود بلکه رونق بیشتری گرفته و بتواند نوجوانان و جوانان بیشتری را به خود جذب کند و در کنار حمایت مسئولان خود افراد هم باید برای فعال بودن در این رشته هزینه کنند.
وی به این نکته هم اشاره می کند که همه رشته های ورزشی قابل احترام هستند اما ورزش پهلوانی و زورخانهای با قدمت چهار هزار ساله که مربوط به ایرانیان است باید مورد توجه ویژه قرار گیرد و به طور صحیح به نسل آینده انتقال یابد که اگر مورد غفلت واقع شود روز به روز کمرنگتر خواهد شد و احیای دوباره آن کاری سخت و مشکل خواهد بود و باید قدر زورخانهها را بیشتر دانست و اجازه نداد این محلها به سفره خانه و قهوه خانه تبدیل شوند.
کمبود حمایت
مرتضی حاجی آبادی ورزشکار، مربی و ملی پوش این رشته ورزشی هم اشاره ای به جایگاه بالای ورزش زورخانه ای و کشتی پهلوانی دارد و کمبود حمایت مدیران ادارات را حلقه گمشده این رشته ورزشی می داند و می گوید: بسیاری از قهرمان کشوری این رشته ورزشی به همین دلیل جذب سایر رشته های ورزشی شده اند چرا که بر این عقیده بوده اند این ورزش از نظر مالی هیچی برایشان نداشته است و مسئولان هم بارها قول حمایت برای ماندگاری قهرمانان این رشته ورزشی از روش های مختلف داده اند اما در عمل کار چندانی صورت نپذیرفت.
او که تنها عشق به این رشته ورزشی را دلیل ماندگاریش در این رشته بیان می کند می افزاید: حدود ۱۵ سال است که با گود زورخانه آشنا شدم قبل از آن هم در کاراته فعال بودم اما شکوه و عظمت ورزش زورخانه ای کار کرد که آن رشته ورزشی را در حالی که تا مرحله کمربند نارنجی پیش رفته بودم رها کرده و ورزش زورخانه ای را دنبال کنم.
این ورزشکار ۲۳ ساله ادامه می دهد: تا سال ۱۳۹۲ که ورزش می کردم اما در آن سال به توصیه بزرگان این رشته در مربی گری فعال شدم و از سال ۱۳۹۷ هم دوره های داوری این رشته را پشت سر گذاشتم.
او که در سطح ملی مدال های رنگارنگی دارد و به تازگی هم بعد از حضور در رقابت های انتخابی تیم ملی برای حضور در رقابت های جهانی به اردوی تیم ملی دعوت شده است، ادامه می دهد: با این که ورزش زورخانه ای یک ورزش اصیل ایرانی است و درگذشتگان برای حفظ این میراث گرانبها زحمات زیادی را متحمل شده اند اما آن طور که باید دیده نشده است و فعالان آن مورد حمایت مسئولان ادارات قرار نگرفته اند.
به گفته وی هیئت سابق و فعلی استان برای توسعه این رشته اقدامات خیلی خوبی انجام داده و خراسان جنوبی جایگاه خوبی در کشور دارد و برای حفظ و ارتقای آن تلاش بیشتری می کنیم و می بایست از فعالان این حوزه نیز همانند برخی ورزش ها حمایت کافی صورت پذیرد.
این جوان پر انگیزه که برنامه های خوبی برای ماندگاری و جذب افراد بیشتر در این رشته ورزشی در ذهن دارد دست حمایت به سمت مسئولان دراز می کند و از آن ها می خواهد با ارایه تسهیلات کم بهره برای عملی کردن بر نامه هایش وی را کمک کنند تا شرایط را برای فعالیت بیشتر و جذب افراد و ماندگاری آن ها در این رشته ورزشی را با ایجاد اشتغال فراهم کند.
*۲۴ زورخانه
رئیس هیئت ورزش های زورخانه ای و کشتی پهلوانی خراسان جنوبی که خود از مربیان و مدال آوران این رشته است با اشاره به فعالیت مستمر مسئولان هیئت پهلوانی استان در ابعاد مختلف می گوید:۲۴ باب زورخانه در ۸ شهر استان فعال است و ۲۳ شهر از ۳۱ شهر استان فاقد زورخانه هستند.
«هومر شکری» می افزاید: با بیشتر شهرداران و شوراهای اسلامی در خصوص ساخت زورخانه مستند به مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی وشورای فرهنگ عمومی کشور مذاکره و از فضاها بازدید شده، اما با انتخابات اخیر شوراهای اسلامی شهر و روستا و تغییر بیشتر اعضای شورا و شهرداران خیلی از مصوبات ساخت زورخانه ها معطل ماند و مجدد پیگیر موضوع هستیم هر چند شهرداری های شهرهای کوچک که شامل بیشتر شهرداری های استان می شود با مشکلات عدیده مالی و کسری حقوق پرسنل مواجه هستند و این موضوع به رغم استقبال شهرداران و شوراها، به اجبار ساخت زورخانه را از اولویت کاری آنها کنار گذاشته است.
*زورخانه بین المللی
به گفته وی شورای برنامه ریزی استان و اداره کل ورزش نیز با ۴۸ هیئت ورزشی استان و مشکلات زیرساختی معوق همه رشته ها، امکان تخصیص بودجه کافی ندارد با همه این مسائل موفق شدیم در مجموعه ای بزرگ در منطقه شمال شهر کلنگ احداث زورخانه بین المللی مرکز استان را با حضور مسئولین برزمین زده و توافقنامه ۶۰ میلیارد ریالی آن را با سازمان مدیریت و برنامه ریزی مبادله و تاکنون بخشی از تخصیص اعتبار آن به حساب اداره کل ورزش واریز و با پیگیری مستمر انجام شده، پیمانکار مربوطه کار را تامرحله تجهیزکارگاه، اجرای آرماتوربندی فونداسیون و جوشکاری اسکلت پیش برده است.
وی ادامه می دهد: پیگیری ساخت زورخانه در روستاهای پرجمعیت نیز در دستور کار است و در جلسه ای که با مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری داشته ایم، قول احداث ۵ زورخانه روستایی در روستاهای پرجمعیت از محل ماده ۵۸ قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی ازمقررات مالی دولت داده شده که امیدواریم پیگیری و محقق شود.
* استعداد یابی در برنامه
به گفته وی در زمینه آموزش و استعدادیابی نیز اخیرا تفاهم نامه ای مشترکی با مدیرکل آموزش و پرورش استان منعقد و تا آموزش از مهدکودک، دبستان، متوسطه اول و دوم، توسط آموزش و پرورش در برنامه ورزشی مدارس پیش بینی و ثمرات آن در سال های بعد پشتوانه ورزشی استان باشد و امیدواریم انشالله با مجوز بازگشایی کامل مدارس که هنوز صادر نشده، این طرح اجرایی شود.
شکری به این نکته هم اشاره می کند: برای پیشگیری از همه گیری بیماری با ابلاغ ستاد مقابله با کرونا قریب به دوسال از تعطیلی زورخانه ها گذشته و به همین خاطر افت ورزشی قابل توجهی داشتیم و امیدواریم با تزریق واکسن و رعایت پروتکل ها مجوز بازگشایی کامل همه زورخانه ها و تمرینات مجدد تیم های ورزشی در رده های مختلف زورخانه ها داده شده و شاهد فعالیت مشابه روزهای قبل از کرونا باشیم و بتوانیم افت ورزشی تحمیل شده را در یک بازه زمانی کمتر از چندسال جبران نمائیم.
وی می افزاید: به تازگی هم موفق به اعزام چهار نفر سهمیه برای انتخابی تیم ملی کشور شدیم که هرچهار نفر در این رقابت موفق به پذیرش در اردوی تیم ملی شدند و افتخاری برای استان خراسان جنوبی به ارمغان گذاشتند.
نظر شما