به گزارش خبرنگار شبستان، اسحاق صلاحی، رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی (صبح امروز چهارشنبه 3 اسفند) در همایش «ایران و جنگ جهانی دوم» که در ساختمان آرشیو ملی برگزار شد، با ارایه گزارشی از این همایش گفت: به این همایش 107 خلاصه مقاله رسید که 87 مقاله پذیرفته شد و از این تعداد 75 نفر مقاله کامل فرستادند که در سه مرحله آثار آنها داوری شد. در این همایش 12 مقاله ارایه میشود که 50 تا از این مقالات در کتابی به چاپ میرسد.
وی با تاکید بر لزوم نگاه تحلیلی به تاریخ، اظهار داشت: باید هم از جنبه درونی و هم از نگاهی بیرونی و با دو وجه جزیی، کلی، استقرایی و قیاسی به تاریخ نگاه کرد. متاسفانه در مقالات ارسالی به این همایش من کمتر شاهد این نگاه تحلیلگرانه بودم.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی خاطر نشان کرد: ما همواره به معلولهای جنگ جهانی دوم پرداختهایم، در حالی که نیازمند پاسخ به این سئوال هستیم که اساساً چرا این جنگ به وقوع پیوست و به تبع آن ایران به اشغال متفقین درآمد.
صلاحی با اشاره به تئوری هارتلند و تاثیر پذیری هیتلر از این تئوری در جنگ جهانی دوم اظهار داشت: در تئوری هارتلند اگر کسی بر این جزیره جهانی یا همان قلب زمین که یکی از محلهای آن جنوب ایران و مرز دیگر آن حوالی گرجستان و شوروی است، چیره شود بر کل جهان تسلط پیدا کرده است.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی همچنین درباره مقاله خود با عنوان «جایگاه ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک خلیج فارس» که در سال 1382 منتشر کرده بود، تصریح کرد: من در آن زمان خلیج فارس را هارتلندِ هارتلندِ مکیندر نامیده بودم، ولی امروز با توجه به موقعیت جمهوری اسلامی، دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران و بیداری اسلامی در منطقه و جهان میخواهم بگویم که ایران مغز جهان است.
صلاحی با بیان اینکه محور تمام اتفاقات بودن سرزمین ایران و نظام حاکم بر آن یکی از واقعیات است، گفت: کدام یک از کاندیداهای ریاست جمهوری آمریکا هستند که موضعی درباره ایران نداشته باشند؟ فکر میکنیم چرا همواره مهمترین دغدغه اسرائیل، ایران است.
وی با اشاره به اشغال ایران در جنگ جهانی دوم از سوی متفقین بیان داشت: شما دیدید که در همین سرزمین رضای میرپنج که خود انگلیسیها را بر سر کار آورده بودند چگونه در کمترین فاصله زمانی تمام کشور را تسلیم بیگانگان کرد.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی همچنین با با انتقاد از عملکرد ملی گرا در تاریخ معاصر اظهار کرد: ملیگراهای ایرانی در 150 سال گذشته نام ملیگرایی را خوردند و عِرض ملیگرایی را بردند. در اسناد است که نخست وزیر همین کشور در آن زمان طرحی را به مجلس ملی ایران فرستاد که براساس آن متفقینی که ایران را اشغال کرده بودند میهمان مردم این سرزمین محسوب میشدند و باید از بیتالمال برای صیانت از آنها پول خرج میشد.
وی سپس به دستاوردهای انقلاب اسلامی و استقلال ایران گفت: یکی از دستاوردها انقلاب و خارج شدن از زیر یوغ استعمار را در دوران جنگ تحمیلی دیدیم.
پایان پیام/
نظر شما