به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله صافی در دیدار قضات، کارآموزان و پرسنل دادگستری استان قم با اشاره به اهمیت امر قضاوت در دین مقدس اسلام، استقلال قاضی را یکی از مؤلفههای مهم و اساسی در امر قضا دانست و گفت: قاضی باید چنان استقلال و قدرتی داشته باشد که هر کس در هر مقامی که باشد را بتواند احضار کند، و احکام الهی را درباره او اجرا نماید.
وی ادامه داد: مسأله قضا از اهم مسائلی است که تمدن بشری بر آن تمرکز دارد، و معیار کمال تمدن ملل و امم مختلف، این است که ببینیم امر قضا در بین آنها تا چه حدی بر مبنای عدالت و حقجویی و حقخواهی است.
آیت الله صافی افزود: شما اگر ملاحظه کنید، الحمدلله دین مقدس اسلام در مسأله قضا، حد اعلا و کمال آن را بیان کرده است، یعنی اصول و احکامی که قضات باید در مقام قضا اجرا کنند تا عدالت برقرار شود، همه، در آیات و معارف اهل بیت علیهم السلام بیان شده است. اگر همه احکام و دستورات الهی در زمینه قضا اجرا بشود، تمامی نقاط ضعف برطرف خواهد شد.
وی تصریح کرد: هیچ اصولی در زمینه قضا، از اصول قرآنی و اسلامی محکمتر و دقیقتر نیست. کتابهایی که در این باره، علما و بزرگان ما نوشتهاند، مثل مرحوم فاضل نراقی رحمه الله، اگر انسان آنها را به دقت مطالعه کند متوجه میشود که چه احکام و دستورات قضایی در اسلام وجود دارد که واقعاً همهاش معجزه است؛ و اگر اجرایی شود، ما میتوانیم بهترین و کاملترین برنامه قضایی را به دنیا عرضه کنیم. قضای ما قضایی است که حدود 1400 سال است که صدها میلیون مردم بر اساس این امور قضایی و حقوقی اداره میشوند.
آیت الله صافی افزود: یکی از نکات مهمی که اسلام در رابطه با امر قضاوت مطرح کرده است، استقلال قاضی است، یعنی باید قاضی مستقل باشد، و اگر استقلال نداشته باشد، و یا نتواند مدعی علیه را در محکمه احضار کند، اجرای عدالت ناقص خواهد بود.
باید قاضی قدرت این را داشته باشد که هر کس در هر مقامی که باشد را بتواند احضار کند، و احکام الهی را درباره او اجرا نماید، و فرقی بین ضعیف و قوی نگذارد، که اگر سستی در اجرای احکام الهی نسبت به کسی پیش بیاید، نمیتوان به طور کامل آن قضایی که مورد نظر اسلام عزیز است را پیاده کرد.
وی ادامه داد: مسأله مهم دیگری که مورد توجه اسلام است، این است که افراد متصدی امر قضاوت، باید بدانند که این کار، شغلی نیست مثل مشاغل دیگر. کسانی که عهدهدار این مقام میشوند، اولاً باید خودشان را ساخته باشند و به طور کامل تسلیم عدالت باشند، و ثانیاً احکامی را که میدهند همه از روی عدالت باشد.
آیت الله صافی افزود: همانطور که گفتم اگر همه دستورات شرع مقدس در زمینه قضا اجرا شود، بسیاری از نواقص برطرف میشود، به طور مثال اگر در همین مسأله زندان - که الان بسیار زیاد هم شده است- احکام اسلام اجرایی شود، وضع، اینطور که اکنون است نمیشود. اسلام میگوید که اگر کسی بدهکار است باید رسیدگی شود، که اگر واقعاً معسر بود و توانایی پرداخت دین را نداشت، او را آزاد کنند تا دنبال کسب درآمد جهت ادای دین برود.یا همین اشخاصی که به عنوان بدهی مهریه زندان هستند و نمیتوانند آن را ادا کنند، اگر هزار سال هم در زندان نگهداشته شوند، نمیتوانند آن را پرداخت کنند که هیچ، بلکه مفاسد و معایب زیادی هم پیش میآید.
آیت الله صافی افزود: بنده در همان اوایل انقلاب، رسالهای به نام (التعزیر احکامه و ملحقاته) نوشتم که در آن اهمیت نظر قاضی در تعزیرات را تبیین کردم. در تعزیرات، نظر قاضی بسیار مهم است، البته قاضی که اسلام فرموده است خود مستقل است، و وحدت رویه برای همه قضات نیست. گاهی میشود که در یک دادگاه و در یک روز، چهار نفر را که همه مرتکب یک تخلف شبیه به هم شدهاند و مستوجب تعزیر هستند، قاضی یکی از آن چهار نفر را به 10 ضربه شلاق، یکی را 5 ضربه، و دیگری را به 20 ضربه بر حسب موارد و اوضاع و احوال مجرم محکوم نماید. امر تعزیر با قاضی جامع الشرائط است.
وی ادامه داد:یکی دیگر از مسائل مهم، مسأله دادستانی و مدعی العموم است. وسعت مداخلات دادستان به نحوی است که در خیلی از مواقع، میتواند وارد شود و از منکرات جلوگیری کند. اگر برنامهای اجرا شود که خلاف شرع مقدس است، دادستان باید اعتراض کند و جلوی آن را بگیرد. این همه ملاهی و مناهی که با پول ملت و بیت المال اجرا میشود، دادستان باید جلوی آن را بگیرد، و بیت المال را از کسانی که این مجالس را برپا کردهاند پس بگیرد. غرض اینکه محدوده اختیارات و مداخلات دادستان بسیار گسترده است، و باید از آن در جهت حفظ حدود و ثغور شرع مقدس استفاده کرد.
آیت الله صافی افزود: امیدوارم برنامهها و مقاصد خوبی که در نظر دارید همه به نحو احسن پیاده شود، و خداوند متعال به همه ما توفیق این را بدهد که هویت اسلامی خود را در همه جا حفظ کنیم، و آنگونه رفتار نماییم که رضایت خاطر حضرت بقیة الله الاعظم ارواحنا فداه فراهم شود.
پایان پیام/
نظر شما