حجت الاسلام سید محمد غروی، مدیر گروه روانشناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با تاکید بر این که عالی ترین نوع علم و معرفت، علم نسبت به معارف الهی و شناخت هایی است که زمینه سعادت انسان را فراهم می کند به خبرنگار شبستان گفت: علم یکی از مهم ترین و ضروری ترین مقولات زندگی بشر است که در آیات و روایات مورد سفارش زیادی قرار گرفته است و با استناد به آیات و روایات می توان گفت علومی که به مباحث مهم معرفتی و اخلاقی زندگی انسان می پردازند نسبت به علومی که توان انسان را برای بهره گیری اش از طبیعت زیاد می کند دارای ارزش بالاتری هستند.
حجت الاسلام غروی اظهار کرد: گاهی علوم مربوط به معارف الهی، خداشناسی و جهان شناسی است و موجب حیات انسان و راه یابی او به کمال می شود و گاه صرفاً برای زندگی مادی و دنیوی کاربرد دارد و در مجموع علم و معرفت و اثراتی که بر زندگی معلوم می گذارد متناسب با شرایط و شخصیت معلوم متفاوت است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تاکید کرد: کسی که توانایی زیستن واقعی و همه جانبه ای را با بهره گیری از این علوم در خود ایجاد کند، راه یابی این آگاهی ها باعث ایجاد تحول و ورود روح تقوا، ورع و پارسایی در زندگی وی شود، عالم است و در دین اسلام نگاه کردن به این عالم عبادت محسوب می شود.
عضو شورای عالی سیاستگذاری حوزه علمیه با بیان این که مساجد مهم ترین مسند برای علم آموزی و فراگیری دانش روز بوده و هستند گفت: با نگاه به رویدادهای گذشته و تامل و تفحص در زندگی پیامبر اسلام(ص) و ائمه معصومین مشخص می شود که مساجد علاوه بر پایگاه عبادت و بندگی، محلی برای تجمع مسلمین و در نتیجه بهانه ای برای کسب معرفت و شناخت آنان نسبت به یکدیگر بودند و همین گردهمایی ها و شکل گیری ارتباط صحیح میان مسلمانان باعث استمرار مجالس درس و وعظ در مساجد شد.
وی افزود: در دوران صدر اسلام، پیامبر اکرم (ص) پس از ادای نماز جماعت در موقعیت های مختلفی ایستاده و برای نمازگزاران سخنرانی هایی ایراد می کردند و اگر چه شکل منبر در دوره وی با آن چه امروزه منبر نامیده می شود، متفاوت است اما این شیوه از سخن گفتن، سنت رسول خدا بود که هم اکنون نیز با قداست در مساجد تداوم یافته است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به ویژگی های یک مجلس وعظ و خطابه موفق و تاثیر گزار در مساجد گفت: سخنرانان مساجد با در نظر گرفتن شرایط زمان و مکان و سطوح آگاهی و سنی مخاطبین خود، باید سعی کنند با صحبت مفید، کوتاه و موثر مردم را هدایت کنند و با ارائه راهکارهای صحیح برای رفع مسائل و مشکلات مردم و تبیین آن در جهت حفظ جایگاه منابر بکوشند.
وی اضافه کرد: ائمه جماعات و مدیران مساجد لازم است با مطالعه و تفحص، چارچوب سخنرانی خود را مشخص کنند و با استناد سخنان خود به آیات و روایات و تبیین درست عقلانی و استفاده از سیره تاریخی، مطالب نامفهوم را برای افزایش علم و آگاهی به مردم تفهیم کنند و با این روش است که مخاطبین با اشتیاق پای منبرها می نشینند و با ولع معارف دینی، اعتقادی، مسائل شرعی، حقوقی و اخلاقی را می آموزند.
حجت الاسلام غروی با تاکید بر این که مساجد با خاصیت تقدس و علم آموزی خود قادر به ایجاد معرفت دینی درست در افراد هستند، اظهار کرد: مساجد در طول تاریخ همیشه از امن ترین مکان های مردمی بودند و برای استمرار این جایگاه در ذهن و دل مردم لازم است از تنوع و گوناگونی لازم برای ایجاد رویه غیر معمول و رفع خستگی و یکنواختی برخوردار باشند.
وی ادامه داد: برای ایجاد این گوناگونی و تنوع در مساجد باید سرمایه گذاری های لازم را انجام داد و با برنامه ریزی های مناسب شرایطی را فراهم کرد که مردم بتوانند هم از جنبه عقیدتی و مسائل دینی و شرعی و هم از جنبه مسائل اجتماعی و خانوادگی به استحکام دست پیدا کنند.
مدیر گروه روانشناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه رسیدگی به امور و مشکلات مساجد را از مهم ترین راهکارهای جلب مردم دانست و گفت: هنگامی که مردم مشاهده کنند کارها و هماهنگی های لازم برای بهبود اوضاع مساجد انجام می شود سرمایه گذاری های مورد نیاز را برای پیشبرد اهداف آن انجام می دهند و مساجد را از ساپورت شدن از بیرون بی نیاز می کنند.
پایان پیام/
نظر شما