خبرگزاری شبستان: مقام معظم رهبری رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در دیدار مردم قم به مناسبت سالروز 19 دی به تاریخ 1390/10/19 سلسله مسائل مهمی را بیان کردند که واکاوی فرمایشات ایشان حوادث پیش روی ایران در سطح ملی و فرا ملی را نمایان خواهد ساخت . حواث مهمی در سطح جهان در حال وقوع است که زنجیروار به هم پیوسته است و داشتن چراغی فروزان و تابان هر اندیشمند و طالب حقی را لازم است .
برخی از حوادث کنونی رابطه ای مباشر و بی واسطه با انقلاب ایران و جامعه اسلامی دارد و شماری از انها به نحو غیر مباشر با جامعه مسلمین در ارتباط است . انچه برای نگارنده حایز اهمیت است واکاوی حوادث جهانی و جامعه اسلامی بر اساس گفتار حکیمانه رهبر فرزانه ایران اسلامی است . گفتار ایشان از چنان اهمیتی برخور دار است که میتواند الگویی برای تحلیل حوادث پیش روی باشد .
در سلسله یادداشتهایی که خدمت خوانندگان گرامی ارائه خواهد شد تلاش است با مبنا قرار دادن سخنان ایت الله خامنه (دام ظله) برخی از حوادث مهم جهانی بر اساس اندیشه دینی واکاوی شود .
مقام معظم رهبری در بخشی از سخنان خود آوردهاند : « یک روز در صدر اسلام، دشمنان به نظرشان رسید که با شِعب ابىطالب و محاصرهى اقتصادى مسلمانها، آنها را از پا بیندازند؛ اما نتوانستند. این روسیاههاى بدمحاسبهگر خیال میکنند ما امروز در شرائط شِعب ابىطالبیم. اینجور نیست. ما امروز در شرایط شِعب ابىطالب نیستیم؛ ما در شرایط بدر و خیبریم».
در این نوشتار این گفتار را از یک جهت مورد بررسی قرار میدهیم. ایستادگى شرط پیروزی است. در قران میخوانیم :
فَلِذَٰلِکَ فَادْعُ وَاسْتَقِمْ کَمَا أُمِرْتَ وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَاءَهُمْ وَقُلْ آمَنتُ .... ﴿الشورى: ١٥﴾
پس به همین خاطر تو نیز آنان را به سوی این آیین واحد الهی دعوت کن و آنچنان که مأمور شدهای استقامت نما، و از هوی و هوسهای آنان پیروی مکن، ...!»
کلمه" و استقم" امر از استقامت است که به گفته راغب «1» به معناى ملازمت طریق مستقیم است، و جمله" وَ لا تَتَّبِعْ أَهْواءَهُمْ" به منزله تفسیر کلمه" اسْتَقِمْ" است.
ایستادگى کردن در هر زمان به نحوی بروز میکند در زمان ما استقامت در مقابل زیادهخواهى و زورگوئى از سوى ابرقدرتها و از سوى استکبار باید باشد .
سید جما الدین اسد ابادی از روشن اندیشان و اصلاح گرایان اسلامی بود که در زمان خود بی نظیر بود .
از جمله مسائلی که ذهن این اندیشمند اسلامی را به خود معطوف کرده بود عبارت بود از: مبارزه با استعمار خارجى اعم از استعمار سیاسى که در مسائل داخلى کشورهاى اسلامى دخالت مىکرد، و استعمار اقتصادى که منجر به کسب امتیازات ظالمانه و غارت کردن منابع مالى و اقتصادى جهان اسلام مىشد، و استعمار فرهنگى که به نوعى فرهنگزدایى از نظر فرهنگ اسلامى مىپرداخت و آنها را به آنچه خود داشته و دارند بىاعتقاد مىکرد
سید تلاش داشت تا سطح آگاهی و بصیرت مسلمانان را بالا برد . بیداری اسلامی زمانی به سر منزل حقیقی خود میرسد که از بصیرت و اگاهی و معرفت اسلامی بهرمند باشد.
اتحاد اسلام از دیگر مسائلی بود که سید جمال دغدغه انرا داشت . شهید مطهری این ویژگی سید را چنین بازمیگویند :
«سید به مسلمانان هشدار مىداد که «روح صلیبى» همچنان در غرب مسیحى، بالاخص در انگلستان زنده و شعلهور است. غرب علىرغم اینکه با ماسک آزادمنشى تعصب را نکوهش مىکند خود در دام تعصب (خصوصاً تعصب مذهبى علیه مسلمانان) سخت گرفتار است. سید علىرغم آنچه فرنگىمآبان تعصب را نکوهش مىکنند، مدعى بود تعصب بد نیست، تعصب مانند هرچیز دیگر افراط و تفریط و اعتدال دارد. افراط در تعصب که در انسان حس جانبدارى بىمنطق و کور ایجاد مىکند بد است، اما تعصب به معنى «تصلّب» و غیرت حمایت از معتقَدات معقول و منطقى نه تنها بد نیست، بسیار مستحسن است. سید مىگفت:
اروپاییان چون اعتقاد دینى مسلمانان را استوارترین پیوند میان آنان مىبینند، مىکوشند تا با نام مخالفت با تعصب، این پیوند را سست کنند ولى خود بیش از هر گروه و کیش به تعصب دینى گرفتارند. گلادستون ترجمانى است از روح پطرس راهب، یعنى بازنماى جنگهاى صلیبى « سیرى در اندیشه سیاسى عرب، ص 102».
واقعبینى سید پس از حدود نیم قرن به خوبى آشکار شد. آنگاه که افسر اروپایى فرمانده ارتش یهود در جنگ اول اعراب و اسرائیل، بیتالمقدس را از مسلمانان گرفت و تحویل یهودیان داد و دولت صهیونیستى اسرائیل تشکیل شد، گفت: «الان جنگهاى صلیبى پایان یافت.» مجموعه آثار استاد شهید مطهرى، ج24، ص: 41
حقیقت ان است دین اسلام دین حق است و حق پرست و تمامی ادیان الهی را محترم میشمارد. اما شماری برای اهداف دنیوی دین را ابزار و امیال خود قرار میدهند. روح صلیبی هم چنان در غرب باقی است. امریکا به نام دین اقدام به لشکر کشی کرد و به جان و ناموس و مسلمین تعرض کرد و حقوق و منفع و مصالح مسلمانان را نقض و پایمال کرد . چرا غرب به تعصبات جاهلانه خود ادامه دهد اما مسلمانان بر عقاید صحیح خود پا فشاری نکرده و استقامت نکنند.
هم چنان نزاع کورکونانه مذهبی غرب و روحیه جمودگرایی و صلیبی و نژاد پرستی یهودی اسارائیلی باقی است و مسلمین را به کام مرگ فرو می برد . مبارزه با اسلام ، اسلام هراسی و اسلام ستیزی بدون مبنای منطقی و رهیافت عاقلانه در دستور کار سیاستمداران غرب قرار دارد . چرا مسلمانان نباید در این نزاع بر عقاید و فرهنگ و اخلاق و بینش خود ثابت قدم باشند. دین اسلام دین عطوفت و رحمت است اما در میدان کار زار باید از کیان خود دفاع کند و تنها و تنها در موقعیت انفعالی نماند بلکه از موضع قدرت عمل کند.
حوادث شعب ابی طالب و شرایط سخت مسلمانان و تحریم اقتصادی و انزوای مسلمین نماد موضع انفعالی است اما جنگ بدر و خندق نماد موضع قوت و قدرت و موضع فعال مسلمانان در برابر کفار و یهودیان است.
گویی تاریخ در حال تکرار است و اصولی ثابت بر ان حکم فرما است . مهم ان است با شناخت دقیق شرایط کنونی از حوادث تاریخی درس گیریم و با نگرشی علمی به تاریخ و تحلیل و تبیین حوادث تاریخی با تصمیمی عاقلانه تهدیدها را به فرصتها مبدل سازیم .
ادامه دارد
ر. دارائی
پایان پیام/
نظر شما