حفظ و نجات خاک مستلزم حرکت به سمت کشاورزی حفاظتی است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: برای حفظ و نجات خاک باید به سمت کشاورزی حفاظتی حرکت کنیم این نوع کشاورزی سنگ‌بنای توسعه کشاورزی به ویژه در کشاورزی دیم در کردستان است.

به گزارش خبرگزاری شبستان در کردستان، فرید سپری رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان در همایش برگداشت روز جهانی خاک در سنندج اظهار کرد: عملیات زیر رو کردن خاک، دشمن اصلی خاک در فعالیت‌های کشاورزی ایران محسوب می‌شود از این‌روز تجات خاک مستلزم حرکت به سمت کشاورزی حفاظتی است که سنگ بنای توسعه کشاورزی به ویژه در کشاورزی دیم محسوب می‌شود.

 

وی افزود: کشاورزی حفاظتی باید به معارف عمومی تبدیل شود چرا که کشاورزی حفاظتی سنگ‌بنای حفظ محیط زیست و منابع طبیعی و توسعه کشاورزی در کردستان و کشور است.

 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه تا این مقطع 23 هزار هکتار طرح توسعه باغات در اراضی شیب‌دار انجام شده است، یادآور شد: 58 هزار هکتار سیستم نوین آبیاری تحت فشار در استان انجام شده و دنبال ایجاد روش‌های نوین برای دستیابی به کمترین میزان مصرف آب و کمترین فرسایش خاک در حوزه کشاورزی هستیم.

 

سپری از خاک بعنوان قلب طبیعت و حفظ کننده آب یاد کرد و گفت: معتقدم مطالعه و تحقیقات چراغ فراروی توسعه استان به ویژه در بخش کشاورزی است.

 

وی با اشاره به اعلام آمارهایی از سوی متولیان حوزه آب بیان کرد: 90 درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که ما 4.6 دهم میلیارد مترمکعب منابع تجدیدپذیر آب در استان داریم و2.67 صدم میلیارد مترمکعب آب قابل برنامه‌ریزی در استان وجود دارد که مصرف بخش کشاورزی 1.1 دهم میلیارد مترمکعب است و این رقم زیادی نیست.

 

سپری گفت:‌ با دست خودمان تیشه به ریشه توسعه استان نزنیم بخش کشاورزی استان زیر 50 درصد از آب‌های جاری قابل برنامه‌ریزی شده معادل  1.77 میلیارد مترمکعب مصرف دارد.

 

وی با بیان اینکه تا این مقطع 60 هزار هکتار اراضی حفاظتی در کردستان انجام شده که حرکت خوبی در این زمینه است، تصریح کرد: کار مطالعاتی روی 589 هزار مترمکعب عملیات خاکی، 7 هزار و 400 عملیات بیومکانیکی و 48 هزار هکتار عملیات بیولوژیکی و 100 هکتار پخش سیلاب در استان کردستان انجام شده است.

 

سپری خاطرنشان کرد: در دشت‌های قروه و دهگلان که 750 میلیون مترمکعب کاهش آب در حجم مخازن داریم با عملیات آبخیزداری و آبخوان‌داری می‌توانیم کشاورزی را پویا کنیم.

 

شوری خاک بر کیفیت تولید محصولات کشاورزی اثرگذار است

 

فریبا رضایی مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان نیز در این همایش اظهار کرد: حفاظت از خاک به عنوان یکی از منابع مهم توسعه از اهمیت بالایی برخوردار است اما 8 تا 10 درصد کل اراضی تحت کشت کشور با آسیب شوری مواجه هستند و سطح شوری خاک به هر میزان بیشتر شود هم بر کیفیت تولید محصولات کشاورزی تاثیر و هم سفره‌های زیر زمینی را تحت تاثیر جدی قرار می‌دهد.

 

وی بیان کرد: با توجه به وجود یک‌هزار و 700 روستا در کردستان، تعیین 110 نقطه روستایی براساس معیارهای زیست‌محیطی برای زباله در سطح استان بسیار کم است و با ایده‌ال‌ها فاصله زیادی داریم.

 

رضایی خواستار توجه به بازیافت پسماندهای ضایعات کارخانه‌ای شهرک صنعتی آونگان و چنو در شهرستان سنندج شد و گفت: متاسفانه بازیافتی در زمینه پسماندهای ضایعات کارخانه‌ای وجود ندارد و باید بازیافت در این نقاط به صورت جدی برای جلوگیری از آسیب بیشتر به خاک و محیط زیست انجام شود.

 

مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان وردی جایگاه‌های زباله شهری و روستایی در روز را یک‌هزار و 500 تن عنوان کرد و گفت: 509 هزار تن زباله عادی در سال در استان تولید می‌شود که بزرگترین آسیب به منابع زیست‌محیطی است.

کد خبر 1126558

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha