درستکار: با توجه به جایگاه نقد، جریان‌های سالم‌تری در سینما شکل می‌گیرد

رضا درستکار با اشاره به این که نمود جریان نقد، بیشتر در جشنواره‌ها عیان می‌شود،‌ گفت: اگر در سینمای ایران به نقد اهمیت داده شود و به نسبتی جایگاه آن را به رسمیت بشناسند، جریان‌های سالم‌تری در سینما شکل می‌گیرد.

«رضا درستکار» منتقد سینما درباره نقش منتقدان در بزرگ‌ترین و مهمترین رویداد سینمایی کشور، اظهار کرد: آنچه که درباره نقد و ذکرش بر این جشنواره مقدم است، اشاره به نقش منتقدان در شکل و جهت دادن به جنبه‌های زیبایی‌شناسانه سینما و جریان تحلیل هنری آن است. از این رو، به شکلی خیلی کلی می‌توان گفت؛ از همان زمانی که این هنر، کشف و اختراع؛ و به همه دنیا صادر شد، حضور منتقدان نیز در معرفی و نقش دادن به جریان‌های کیفی آن و اساسا به شکل‌گیری صحیح‌اش، کمک شایانی کرده است.


وی افزود: از آنجا که سینما از مهمترین پدیده‌های عصر مدرن است، نقد نیز به عنوان شاکله ‌اندیشه مدرن، همواره با این شاخه هنری همراه و همگام بوده است. از این رو، این دو- سینما و نقد - لازم و ملزوم یکدیگر هستند و می‌توان مدعی بود که نقد همیشه و همواره از اصلی‌ترین حامیان سینمای جدی و واجد ارزش‌های هنری و حتی در ایران، در کنار سینمای تجاری سالم بوده و اتفاقا به پویایی و شکوفایی فیلم‌های بهتر و ارزشمند سینمای ایران بسیار کمک رسانده است.


درستکار، نقد را از شاخص‌ترین جریان‌های فکری و تئوریک سینما و فیلمسازی برشمرد و گفت: از شاخص‌ترین جریان‌های فکری سینما و فیلمسازی می‌توان به «تفکر درباره فیلم و نقد» اشاره کرد که طبعا منتقدان پیگیر و افراد جدی، به آن خیلی بها می‌دهند و به دلیل پیدا شدن و کشف جنبه‌های فلسفه و حکمت در کلان نقد، شکلی از پشتیبانی و حمایت واقعی از سینمای کیفی‌تر را می‌توان در آن یافت و حتی نقش آن در شکل دادن به کیفیت زندگی بشر را رصد کرد؛ طبیعی است که هر جای دنیا که شکلی از توسعه‌یافتگی می‌بینیم، آشکار می‌شود که به این مقوله، یعنی نقد، اهمیت بیشتری داده شده است.


وی به حضور منتقدان در جشنواره‌های فرهنگی و هنری اشاره کرد و گفت: شاید بتوان گفت که صورت و نمود بیرونی و حتی گاهی عملی جریان نقد، پالایش و تعیین مسیرهای بعدی، بیشتر در جشنواره‌ها عیان می‌شود؛ جایی که کمتر مانع و مسئله‌ای برای منتقد وجود دارد. از این رو شاید بتوان گفت که منتقد می‌تواند نقش اصلی خود را در جشنواره‌ها به شکلی عملیاتی‌تر بروز و نشان دهد که این مسئله‌ای پنهان مانده از چشم دید مدیران جشنواره‌ها است.


این منتقد با بیان این که منتقدان رکن اساسی جشنواره‌ها هستند، افزود: در جشنواره‌های معتبر خارجی به منتقد و جریان نقد بسیار بیش از آن چیزی که ما فکر می‌کنیم، اهمیت می‌دهند. لذا منتقدان، کارشناسان سینمایی و اهالی رسانه، همیشه در اولویت و از مخاطبان اصلی جشنواره‌ها هستند. طبیعی است که در این مسیر که میدان عمل را به اهل فن می‌سپارند، موفقیت خود را هم تضمین می‌کنند و همه برخوردها در طول جشنواره، شکلی حرفه‌ای و جدی به خود می‌گیرد.


درستکار اظهار کرد: اگر نقد در سینما مهم و جدی شود، روی جریان هنری و شکل دادن به مسیرهای سینما نیز اثرگذار خواهد بود؛ که این مقوله در ایران ، چندان جدی گرفته نمی‌شود و می‌توان حدس زد که گرفتاری ما در کجاهاست!


وی با تأکید بر به رسمیت شناختن نقد در سینما، تصریح کرد: اگر در سینمای ایران به نقد اهمیت داده شود و به نسبتی جایگاه آن را به رسمیت بشناسند، جریان‌های سالم‌تری در سینما شکل می‌گیرد و دیگر شاهد ابتذال بی حد و حصری که امروزه دامن سینمای ما را در شکل و محتوا گرفته است، نخواهیم بود. چرا که بخش مهمی از وظیفه منتقد، مخالفت با ابتذال و جلوگیری از پیشروی سینمای نازل و بی‌کیفیت است.


بنابر گزارش ستاد خبری بیست و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر، درستکار با گلایه از به‌وجود آمدن گه گاهی عوام‌زدگی در ایام برپایی جشنواره فیلم فجر، گفت: تعداد افراد غیررسانه‌ای در سینمای مطبوعات؛ همواره بیش از اهالی فن و نمایندگان واقعی آنان بوده است! که این خود مسئله و مشکلاتی را برای توجه جدی تر به آثار به‌وجود می‌آورد و سینماگران و سینمای ما از این زاویه هم ضرباتی را متحمل شده‌اند. امیدواریم که امسال به این امر توجهی جدی‌تر شود و بدانیم که این خود واقعا مسئله‌ای ست و نیاز به مدیریت دارد.


وی در پایان افزود: در همه جای دنیا، صیانت از جنبه‌های هنری سینما، کار اصلی و مهم منتقدان است؛ که کار کمی هم نیست. گاهی باید نقش هر صنفی را به خودشان وانهاد؛ که اگر جشنواره فیلم فجر به آن اهمیت دهد، مطمئنا خودش هم مهم خواهد شد و اعتبار واقعی یک جشنواره هنری را کسب خواهد کرد.


بیست و نهمین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر از تاریخ 16 تا 26 بهمن‌ماه به دبیری «مهدی مسعودشاهی» در تهران برگزار می‌شود.
 

پایان پیام/

کد خبر 11445

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha