نبود تخصص و کار نابلدی آفت شاعران جوان آیینی است

شاعر برجسته آیینی گفت: یکی از تهدیدات و خطراتی که در عصر حاضر می تواند شاعران جوان آیینی را تهدید کند کار نابلدی و نبودن تخصص است.

به گزارش خبرنگار  قرآن و معارف خبرگزاری شبستان؛ مهدی زنگنه، شاعر برجسته آیینی و اهل بیت علیهم السلام ضمن حضور در برنامه زنده روایت هیئت که از شبکه افق صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران بعد از ساعت ۲۰ روز جمعه ۱۶ اسفند ماه برگزار شد با اشاره به مهمترین تهدیدها و خطرات شعر آیینی در عصر حاضر لزوم بهره مندی از روشها و متدهای مختلفی برای مقابله با آن گفت: همانطور که میدانید وجود فرصت های بسیار برای رشد و نمو به شعر آیینی تهدیدهای بسیاری نیز وجود دارد اولین تهدید شعر آیینی و اهل بیت علیهم السلام نفس است همانطور که میدانید انسان در هر عرصه‌ای که وارد می‌شود نفسش او را به کجی وسوسه می کند لذا شاعر آیینی نیز ممکن است درگیر نفسانیات شود.

 

وی افزود: یکی  از دیگر تهدیدات و خطراتی که در عصر حاضر می تواند شاعران جوان آیینی را تهدید کند کار نابلدی و نبودن تخصص است بر همین اساس امروز شاهد بی تخصصی در شعر هیئت و سایر ارکان آن هستیم که ضربات بسیاری را از این بخش متحمل شده ایم.

 

 این شاعر آیینی تصریح کرد: همانطور که می‌دانید در ساختار سنتی قدیم هیئت به عنوان قدیمی ترین نهاد و ارگان فرهنگی شیعه شناخته می‌شد شاید در آن زمان دانشگاه و محل تحصیل برای افراد وجود نداشت اما شاعران به خوبی سلسله مراتب را طی کرده و به ثمر می‌نشستند به عنوان مثال شاعر بزرگ همچون محتشم‌کاشانی که اشعار زیبای آن ماندگار شده است هیچ گاه به صورت آکادمیک شعر را یاد نگرفت اما در عصر خود انجمن دار شاعران کاشان بود در واقع ایشان در انجمن شاعران خود را تصحیح و رشد می‌داد.

 

وی افزود:  امروز در ساختار نوین تخصص محوری رسمیت پیدا کرده و باید جایگاه شعر و به خصوص سروده‌های آیینی در این فضا مشخص شود و متاسفانه جایگاه و ساختار مناسبی برای شعر آیینی در عصر تخصص محوری وجود ندارد. به عنوان مثال در شهر بزرگ تهران به عنوان پایتخت کشور به ندرت بتوان چند انجمن ادبی ثابت پیدا کرد که شاعران آیینی بتوانند خود را در آنجا عرضه کنند در حالی که شاهد پمپاژ کثیری از محصولات عظیم ادبی هیئتی هستیم که معلوم نیست این اشعار از کجا تغذیه می شوند و به چه صورت هدایت خواهند شد.


 

زنگنه با بیان این مطلب که اشعار آیینی و اهل بیتی علیهم‌السلام دچار عوام زدگی شده است و به عنوان یک تهدید مهم این عرصه را به خطر خواهد انداخت تصریح کرد: وقتی صحبت از شعر  عوامانه می‌شود منظورمان شعر عامیانه نیست. یعنی امروز ظاهر روبنای اشعار و سروده ها را خوب و زیبا جلوه می‌دهیم اما از فهم مردم کوچه و بازار نسبت به اهل بیت علیهم السلام و عقب هستیم یعنی برخی از اشعار و سروده ها به گونه ای است که حتی مردم کوچه و بازار در مورد اهل بیت اینطور سخن نمی گویند. بر اساس یک تحقیقی که انجام شده است عموم مردم آثار و اشعار و مداحی هایی را می پسندند که در گذشته ماندگار شدند به عنوان مثال نوحه زینب زینب مرحوم سلیم موذن زاده  از آن دست  اشعار است.

 

 وی خاطرنشان کرد: اگر اکنون صحبت از اکبر ناظم به عنوان نابغه شعر آیینی سخن می گوییم  منظورمان این نیست که شاعران جوان همانند ایشان شعر بگویند و یا اشعار ایشان را تکرار کنند چرا که ایشان در بستری رشد کرده که این طور شعر گفته است اما نمی شود شاعر جوان ما برای اهل بیت علیهم السلام خوب شعر بگوید ولی محتشم کاشانی را نشناسند.

 
کد خبر 1151516

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha