به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، قسمت هشتم از فصل چهارم برنامه «روایت هیئت» جمعه، ۲۰ اسفند ماه ۱۴۰۰ از ساعت ۲۰ با موضوع خوانندگی مذهبی یا مداحی استودیویی؟ روی آنتن رفت.
بنابر این گزارش، حسین هوشیار، مداح و ذاکر اهل بیت علیهم السلام در این برنامه گفت: اگر از مداحی سخن می گوییم منظور از مداحیای است که در چارچوب هیئت اجرا میشود؛ با این تعریف مداحی و ذاکری یعنی خواندن و بیان مناقب و مصائب اهل بیت علیهم السلام در مقابل مخاطبان هیئت.
وی افزود: آنچه در استودیو رخ میدهد در این چارچوب نمی گنجد بر همین اساس این نوع اجرا در استودیوها به عنوان خوانندگی مذهبی تعریف می شود. خوانندگی مذهبی می تواند توسط یک مداح انجام شود و این ایرادی ندارد اما برخی از آقایان مداح به دنبال قید شرعی این کار بودند.
هوشیار ابراز کرد: اینکه برخی از مداحان در استودیو به اجرای خوانندگی مذهبی می پردازند قطعاً این نوع خوانندگی با خوانندگی پاپ متفاوت است چرا که مخاطبان این نوع خوانندگی اهل هیات هستند و تنظیم و تصنیف آنها با تنظیم و ملودی های موسیقی های پاپ متفاوت است. در این میان برخی از افراد با عجله وارد کارهای مداحی یا خوانندگی های استودیویی شدند که به علت ضعف در کار موجب شد تا به ساختار مداحی آسیب وارد شود گرچه در این میان مداحی های استودیویی فاخر نیز تولید شد اما شاهد برخی از کارهای ضعیف هم هستیم.
این ذاکر اهل بیت(ع) تاکید کرد: همانطور که می دانید عرصه هیئت داری و مداحی میراث بزرگی است که از گذشتگان به ارث رسیده است و ما وظیفه و مسئولیت داریم تا این میراث ارزشمند را به آیندگان بسپاریم. گرچه در این میان برخی عقیده دارند که تکنولوژی و سرعت تغییرات آن موجب شده است که هر کس باید فرزند زمان خود باشد و بر اساس اقتضائات روز مداحی کند.
وی ادامه داد: اگرچه این سخن اشتباه نیست اما استدلالی برای ادعای ما محسوب نمی شود، چون ما بر این عقیده هستیم که مسائل فطری و قدسی غیرقابل تغییر است لذا ما نمیتوانیم به بهانه آنکه فرزند زمان خود باشیم از اصول و عقاید دست برداریم؛ در هیئت ساحت قدسی اباعبدالله الحسین علیه السلام وجود دارد که نمی توانیم این ارزش بزرگ و لا یتناهی را کوچک به مخاطب عرضه کنیم.
وی تصریح کرد: به عنوان مثال اگر شخصی الماس گرانبهایی را به فروش بگذارد و مخاطبین و مشتریان توان خرید آن را نداشته باشند آیا آن الماس ارزشمند را قطعه قطعه کرده و به آنها عرضه می کند یا آنکه قدرت خرید مشتریان را افزایش داده و سطح و توقع آنها را ارتقا می دهد؟ برخی از دوستان بدون قید و محدودیتی مداحی استودیویی را به بهانه جذابیت بیشتر به مخاطب عرضه می کنند اما متوجه نیستند که ناخودآگاه از رعایت شان اهل بیت(ع) تنزل می کنند.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به رشد تکنولوژی ها و تغییر ذائقه مخاطبان، نیازمند ارائه فرم جدیدی از محتوا در هیات مذهبی هستیم و ما مخالف تولید این نوع محتوا و مداحی نیستیم اما خطر و تهدید آنجا است که هوس آوردن این نوع خواندن ها را به هیئت داشته باشیم. بر همین اساس است که مقام معظم رهبری میفرمایند: «هیئت باید هیئت بماند».
نظر شما