خبرگزاری شبستان: "مجلس عصاره فضایل ملت است "بلاشک همگان این سخن را شنیده اند. سخنی که خود روشنگر وجود دموکراسی درکشور است. عصاره فضایل ملت یعنی نهادی که مردم د رآن وجود دارندو برای سرنوشت خود تصمیم گیری می کنند یعنی نهادی که درآن با قانونگذاری و نظارت که دو وظیفه نمانیدگان ملت است،امورات مملکت با برنامه ریزی و هدف گذاری به قول معروف می چرخد.
مجلس شورای اسلامی هر ساله با تصویب طرح ها و لوایح و یا اصلاح قوانین قبلی در بحث قانونگذاری یا با سوال، استیضاح، تذکر و تحقیق و تفحص از دستگاههای دولتی و یا مسئولان دولتی در راستای وظایف نظارتی خود عمل می کند.
مجلس هشتم از ابتدای شکل گیری با تصویب طرحها و لوایح مهم گامهای مهمی در بحث قانونگذاری در کشور برداشت که از جمله می توان به لایحه هدفمندساری یارانه ها و هم چنین تصویب قانون برنامه پنجم توسعه کشور در سال 1389 اشاره کرد.
اما مجلس هشتم درسالی که به نام سال جهاد اقتصادی نامگذاری شد و نسیم بیداری اسلامی در جهان اسلام وزیدن گرفته بود، چه کرد؟ سرویس سیاسی خبرگزاری شبستان جواب این سوال را در تصویب طرح ها و لوایح و سایر وظایف مجلس در ابعاد دیگر به اختصار بیان می کند:
در پی سلسله گزارش های شبستان از عملکرد دستگاهها و نهادهای مختلف در سال 90 گزارش عملکرد مجلس در سه ماهه نخست سال 90 ارایه شد. آنچه در زیر می آید گزارش عملکرد خانه ملت در سه ماهه دوم سال است:
نیکزاد؛ وزیر راه شد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی یکشنبه 5 تیر با 205 رأی موافق، 16 رأی مخالف و 16 رأی ممتنع از مجموع 237 رأی نیکزاد را به عنوان وزیر راه و شهرسازی انتخاب کردند و نکته قابل توجه این بود که هیچ کدام ا زنمانیدگان با وزیر پیشنهادی ریس جمهور برای این وزارتخانه مخالفت نکردند.
خانه ملتی ها اولین تعطیلات تابستانی خود را در تیر رفتند تا بتوانند با انرژی مضاعف گرمای تابستان را با مصوبات خود تحمل کنند و به پایان برسانند.
ارایه گزارشی از عملکرد کمیسیون جهاد اقتصادی
نمایندگان در دومین جلسه بعد از تعطیلات گزارش کمیسیون جهاد اقتصادی از روند کار این کمیسیون را از سوی سخنگوی این کمیسیون قرائت شد استماع کردند.
1- ساماندهی آمار و اطلاعات صحیح در کشور با تعیین متولی مشخص
2- بهبود فضای کسب و کار به منظور روان سازی تولید و توسعه اشتغال
3- حمایت از تولید و توسعه آن با تاکید بر افزایش بهرهوری، اصلاح تکنولوژی، توسعه اشتغال و استفاده سریع از منابع پیشبینی شده در قانون هدفمندی یارانهها و صندوق توسعه ملی
4- اتخاذ تدابیر پویا و مناسب برای جلوگیری از محدودیتها
5- کاهش وابستگی دولت به درآمدهای نفتی با اجرای صحیح و کامل اصل 44 قانون اساسی و کاهش عملی و حجم دولت.
خانه ملتی ها در جلسه چهارشنبه 29 تیر خود یک فوریت طرح اداره و نظارت بر سازمان صداو سیما را تصویب کردند.
ایران در مقابل توطئه های آمریکائی ها سکوت نمی کند
وکلای ملت در حالی 2 مرداد جلسه تشکیل دادند که گروه تروریستی پژاک در کشور اقدام به عملیات تروریستی کرده بودند و چند نفر از نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به شهادت راسنده بودند و در اقدامی دیگر یکی از نخبگان علمی کشور هدف تیر اندازی آنان قرار گرفته بود و به شهادت رسیده بود و جلسه آنروز مجلس چه در نطق پیش از دستور رییس مجلس، چه در تذکرات نمایندگان و چه در بیانه ای که به همین منظور صادر شد تحت تاثیر همین وقایع بود.
ولی خانه ملتی ها در همین روز یکفوریت طرح تحریم و تعقیب بعضی از مقامات آمریکایی را به تصویب رساندند تا نشان دهند که جمهوری اسلامی در مقابل توطئه های آمریکائی ها سکوت نمی کند.
جلسه علنی سهشنبه 4 مرداد مجلس شورای اسلامی با نطق لاریجانی در مورد تشکیل هیئت حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سهگانه از سوی مقام معظم رهبری آغاز شد.
لاریجانی این ابتکار ارزشمند مقام معظم رهبری در تشکیل هیئت را نشانه دیگری از جایگاه اعتلابخشی ولایتفقیه در بهبود سازوکارها و توسعه و آبادانی کشور و رفع نواقص عنوان کرد و افزود: تشکیل این هیئت برای جلوگیری از اشتباهات و تأویلهای متفاوت در قانون مؤثر خواهد بود.
در همین روز نمایندگان ملت جلسه ای را با مسئولان انتظامی و امنیتی کشور برای بررسی مسائل امنیتی کشور تشکیل دادند و با لایحه دولت برای افزایش تعداد نمانیدگان مجلس شورای اسلامی مخالفت کردند.
خانه ملتی ها در چهارشنبه 5 مرداد با حضور وزراء جهاد کشاورزی و بازرگانی تشکیل جلسه داد تا مسائل مربوط به وارادات محصولات کشاورزی را بررسی کنند ضمن اینکه نامه رییس جمهور در معرفی وزراء چهار وزارتخانه ورزش و امور جوانان، صنعت، معدن و تجارت، نفت و تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام وصول شد.
مجلسی ها در جلسه 11 مرداد خود با یکفوریت طرحی مخالفت کردند که در صورت تصویب آن روزهای پنج شنبه تعطیل می شد و در ادامه با یک فوریت طرحی موافقت کردند که در صورت تصویب نهایی آن فرزندان متولد از مادر ایرانی و پدر خارجی که مطابق ماده 1060 قانون مدنی با اخذ مجوز ازدواج کردهاند، ایرانی محسوب میشوند.
اقدام فوق العاده خانه ملتیها
خانه ملتی ها در 12 مرداد با کاری به قول خودشان فوق العاده صلاحیت چهار وزیر پیشنهادی ریس جمهور برای چهار وازرتخانه ورزش و امور جوانان، صنعت، معدن و تجارت، نفت و تعاون، کار و رفاه اجتماعی را آغاز کردند وگرچه تا بعدازظهر جلسه رأی اعتماد به این چهار وزیر ادامه داشت اما در نهایت مجلس به چهار وزیر پیشنهادی رییس جمهور رأی مثبت داد و به این ترتیب تکلیف این چهار وزارتخانه مشخص شد.
طبق رای مجلس در این روز از مجموع 246 رأی مأخوذه نمایندگان با 216 رأی موافق، 22 رأی مخالف و 7 رأی ممتنع با وزارت رستم قاسمی به عنوان وزیر نفت موافقت کردند.
نمایندگان از مجموع 246 رأی با 204 رأی موافق، 31 رأی مخالف و 10 رأی ممتنع به عبدالرضا شیخالاسلامی به عنوان وزیر تعاون، کار و امور اجتماعی رأی اعتماد دادند.
خانه ملتیها از مجموع 246 رأی مأخوذه با وزارت مهدی غضنفری با 218 رأی موافق، 20 رأی مخالف و 7 رأی ممتنع به عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت موافقت کردند.
وکلای ملت با 246 رأی مأخوذه با 165 رأی موافق، 61 رأی مخالف و 19 رأی ممتنع به محمد عباسی به عنوان وزیر ورزش و امور جوانان رأی اعتماد دادند.
به این ترتیب چهار وزیر پیشنهادی رییسجمهور از سوی وکلای ملت رأی اعتماد گرفتند و هر کدام رهسپار وزارتخانه خاص خود شدند.
در حال و هوایی این روز مجلس بیانیه ای نیز که از سوی 190 نفر از نمایندگان مجلس به امضاء رسیده بود قرائت شد و در آن تاکید شده بود که گروههای اصولگرا از سهم خواهی بپرهیزند،ضمن کهدر همین روز فراکسیون بیداری اسلامی در مجلس اعلام موجودیت کرد.
ماجرای طرح افزایش تعطیلات عید سعید فطر
اما نمایندگان که پس رای اعتماد به وزاری پیشنهادی رییس جمهور برای چهار وزارتخانه به تعطیلات یک هفته ای رفته بودند و در اولین روز جلسه علنی خود در 23 مرداد که مصادف با ماه مبارک رمضان بود دو فوریت طرح افزایش تعطیلات عید سعید فطر را مطرح کردند و که دو فوریت آن به تصویب مجلس نرسید و در نهایت یک فوریت آن به تصویب خانه ملتی ها رسید.
نمانیدگان مجلس 25 مرداد با دو فوریت طرح انتقال آب به دریاچه ارومیه برای نجات این دریاچه مخالفت کردند و در پایان نیز به بررسی مشکلات صنعت کشور با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت پرداختند.
وکلای ملت یکشنبه 6 شهریور با لایحه ای موافقت کردند که طبق آن تعطیلات عید سعید فطر به مدت دو روز افزایش یافت.
این لایحه در حال یدر مجلس مطرح شد که نمانیدگان پیش از این با دوفوریت طرح افزایش تعطلات عید سعید فطر مخالفت کرده بودند.
خانه ملتی هادر تعطیلات نوبت دوم تابستانه خود به سر می بردند که خبر فوت حجت الاسلام اسلامی نماینده ساوه به قول خودشان شوکه شان کرد. اسلامی نماینده مردم ساوه در مجالس هفتم و هشتم بود.
وقتی خبر اختلاس در حین سرکشی اعلام شد
وکلای ملت در حالی تعطیلات دوم خود را به پایان بردند که در حین همین تعطیلات به قول خودشان سرکشی به حوزه های انتخابیه خبر اختلاس سه هزار میلیاردی از سوی قوه قضائیه اعلام شده بود و جلسه علنی مجلس در 27 شهریور چه در برگزاری جلسه غیر علنی با بهمنی و پورمحمدی و چه با نطق لاریجانی و تذکرات نمانیدگان کاملا تحت تاثیر این موضوع بود.
بالاخره زمان بررسی جزئیات طرح نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان در 29 شهریور مطرح شد و نمایندگان پیشنهادات زیادی را در مورد این طرح مطرح کردند و برخی با انتقادات جدی نسبت به این طرح آن را برآورده کننده نظرات رهبری در این حوزه ندانستند و در عین حال برخی آن را خلاف آزادی های تصریح شده در قانون برای نمانیدگان دانستند.
آخرین جلسه علنی مجلس در تابستان 90، چهارشنبه 30 شهریور برگزار شد که در این جلسه نیز مواد دیگری از طرح نظارت بر رفتار نمایندگان بررسی و تصویب شد که از آن جمله ماده 2 این طرح بود که طی آن هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان صلاحیت رسیدگی به امور زیر را داشت:
گزارشهای واصله درباره سوء استفاده و تخلف مالی یا اخلاقی نماینده و هزینهها و درآمد غیرمتعارف. ب- گزارشهای منوط به رفتار خلاف شئون نمایندگی پ- گزارشهای واصله درباره اعمال خلاف امنیت کشور و سایر اعمال مجرمانه از بعد اجتماعی ت- گزارشهای هیئت رییسه درباره غیبت، تأخیر و بینظمی نماینده موضوع مواد 78 تا 81 و 88 تا 91 آییننامه داخلی مجلس.
بر اساس تبصره یک این ماده منظور از موارد خلاف شئون نمایندگی رفتار خلاف عرف مسلم نمایندگی است به نحوی که نوعا نمایندگان آن را خلاف شرع بدانند.
در تبصره دو این ماده آمده است: مراجع رسمی کشور اعم از انتظامی، قضایی و امنیتی موظف شدند تمامی گزارشهای واصله علیه نمایندگان را به هیئت منعکس کنند.
بر اساس تبصره سه این ماده گزارشهایی در هیئت قابل رسیدگی است که مشخصات ارسالکننده را دارا باشند، مگر اینکه مستندات ارایه شده کافی بوده یا اعتبار و هویت گزارشدهنده از سوی هیئت احراز شود.
در تبصره چهار این ماده آمده است: هر گاه هیئت احراز کند گزارشدهنده برای هتک حرمت نماینده یا تشویش اذهان عمومی یا مسئولان اقدام به تنظیم و ارسال گزارش کرده است، مکلف است مراتب را همراه با مدارک مربوط برای پیگیری قضایی به مرجع قضایی ارسال کند و رونوشتی از آن را در اختیار نماینده قرار دهد.
بر اساس تبصره 5 ماده 2 تعقیب کیفری نماینده مانع رسیدگی هیئت به تخلفات موضوع این قانون و شئون نمایندگی نیست.
در تبصره شش این ماده تصریح شده است: هیئت ضمن رسیدگی به تخلفات موضوع این قانون مراجع کیفری آن را به مرجع قضایی ذیصلاح اعلام کند.
همچنین نمایندگان بلافاصله در بررسی ماده 3 مصوب کردند: هیئت به گزارشهای واصله درباره هر یک از نمایندگان به صورت محرمانه رسیدگی میکند و در صورتی تخلف را متوجه نماینده بداند در اولین جلسه از نماینده دعوت و پس از مذاکره با وی و نیز استعلام از مراجع ذیربط تصمیم لازم را اتخاذ کند.
بر اساس تبصره این ماده هیئت موظف است قبل از صدور رأی، دفاعیات نماینده را استماع کند.
سلسله گزارش های شبستان از ماههای دیگر بهارستان ادامه دارد.
پایان پیام/
نظر شما