بسته پیشنهادی استانداری سیستان و بلوچستان در خصوص ایجاد اشتغال درسیستان

نگاهی به بسته پیشنهادی استانداری سیستان و بلوچستان در خصوص ایجاد اشتغال مبتنی بر شرایط اقلیمی منطقه سیستان

به  گزارش خبرگزاری شبستان از زاهدان، منطقه سیستان با دارا بودن ۵شهرستان و جمعیتی بالغ بر ۵۰۰هزار نفر دارای بیش از ۱۷۰هزار خانوار می‌باشد که متاسفانه خشکسالی های اخیر و کاهش ۹۵درصدی بارندگی و از طرفی شرایط حاکم بر کشور افغانستان و عدم تأمین حقابه دریاچه هامون غالب مشاغل مردم این منطقه را با مشکل مواجه ساخته است.

با هدف ایجاد اشتغال و به منظور افزایش پایداری و تامین معیشت مردم و از سوی دیگر بر اساس قابلیت‌های موجود منطقه در بخش مشاغل خانگی، مشاغل خرد، روستایی و عشایری و با تمرکز بر طرح های اقتصادی کم آب بر و زودبازده مبتنی بر استفاده از ظرفیت مالی و تسهیلاتی سازمانهای حمایتی و اجرایی؛ بسته پیشنهادی منطقه سیستان با برآورد مالی ۸۷۰۰  میلیارد ریال و ایجاد بالغ بر ۳۰ هزار شغل از میان ساکنین منطقه مهیا و به وزیر کشور اعلام گردیده است.

  ۱. صنایع دستی شامل خامه‌دوزی، سیاه‌دوزی، پارچه‌بافی، گلیم‌بافی: با توجه به توانمندی بانوان منطقه در حوزه صنایع دستی و ثبت شهر ادیمی به عنوان شهر خامه دوزی حمایت در این بخش یکی از کوتاه ترین عوامل ممکن در احیای اشتغال موجود و تحقق شغل جدید و کارآفرینی در منطقه خواهد شد در حوزه صنایع دستی بالغ بر ۱۵ هزار نفر تحت پوشش ۳۰۰ کارگاه متمرکز در این بخش فعال اند که با توجه به هدف گذاری دو برابری مجموعه حاضر، با اولویت استفاده از توان فعالین همین حوزه و برآورد نیاز مالی ۴۰ میلیونی برای هر کارگاه با تامین مالی ۱۲۰ میلیارد ریال امکان ایجاد اشتغال بالغ بر ۱۵ هزار نفر از بانوان منطقه مهیا خواهد شد.

 ۲. قالی بافی: با عنایت به فعالیت بالغ بر یکهزار و ۲۵۰نفر در قالب کارگاه‌های متمرکز و ظرفیت تولید بالغ بر ۷هزار مترمربع فرش در منطقه سیستان با اولویت تامین بازار صادراتی و نظر به اینکه کیفیت بافت فرش سیستان از برندهای مطرح کشور می باشد، صنعت فرش منطقه را به یک فعالیت اقتصادی مطلوب تبدیل نموده است. ۲هزار دار قالی جدید در منطقه هدف گذاری شده که با تامین منابع مالی بالغ بر ۲۰۰میلیارد ریال، امکان ایجاد ۴هزار نفر شغل جدید یا حفظ اشتغال موجود از مسیر تقویت کارگاه‌های متمرکز و مشاغل خانگی فراهم خواهد شد.

 ۳. تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی: با توجه به ظرفیت موجود مرز و وجود معادن غنی سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی در منطقه و از طرفی دسترسی راحت بومیان ساکن در منطقه مرزی به مواد اولیه و ارزش افزوده بالای اقتصادی در بخش مربوطه، در حال حاضر حدود ۲۰ نفر از جوانان منطقه در حال فعالیت بوده که با استفاده از توان کارآفرینان موجود در حوزه آموزش، بازاریابی، تامین مواد اولیه با تامین ۱۰۰میلیارد ریال امکان ایجاد ۲۰۰نفر شغل جدید مهیا خواهد شد.

۴. بوم گردی:  باتوجه به پتانسیل‌های موجود تاریخی و فرهنگی در منطقه نظیر شهر سوخته، کوه خواجه و موزه شهر سوخته، تمایل به بازدید در قالب سفرهای گروهی به منطقه به گونه‌ای بوده که تمایل به سرمایه‌گذاری در حوزه ارائه خدمات به مسافران در حوزه بوم‌گردی با افزایش چشمگیری روبرو گردیده است، در حال حاضر بالغ بر ۳۰مجتمع بوم‌گردی با ارائه خدماتی از قبیل پخت غذا، اسکان، برگزاری تورهای گردشگری و فروش محصولات صنایع دستی بومیان منطقه فعال می باشد که با توجه به هدف گذاری انجام شده در فاز نخست به جهت افزایش ۳۰مجتمع بوم گردی جدید و تأمین منابع مالی حدود ۱۵۰ میلیارد ریال امکان ایجاد اشتغال بالغ بر ۱۵۰ نفر مهیا خواهد شد.

۵. استخر پرورش ماهی و آبزی‌پروری: در حال حاضر بالغ بر ۲هزار و پانصد استخر پرورش ماهی در منطقه سیستان در استخرهای خاکی، بتنی، فشرده فایبرگلاس با متوسط شغل سه نفر برای هر استخر در حال بهره برداری می‌باشد. از طرفی با توجه به تجارب اقتصادی مطلوب حاصل شده توسط کارآفرینان در این حوزه، نظر به پایین بودن قیمت محصولات تولیدی نسبت به سایر محصولات پروتئینی و به تبع افزایش میل خرید مردم از محصولات تولیدی، ایجاد یک هزار استخر جدید هدف گذاری گردیده است که با تأمین منابع مالی بالغ بر  ۵۰۰میلیارد ریال، ایجاد اشتغال حدود ۳هزار نفر در این بخش امکان پذیر خواهد شد.

۶.  پنل خورشیدی: یکی از مزیت‌های موجود در منطقه سیستان، تعداد روزهای آفتابی است که امکان استفاده از انرژی خورشیدی را به خوبی فراهم نموده است. در این راستا روستای ملاعلی در شهرستان هیرمند با نصب پنل‌های خورشیدی ۵کیلوواتی برای ۱۸خانوار به صورت پایلوت از این مزیت استفاده شده با توجه به تجارب ارزشمند ایجاد شده و از طرفی افزایش میل به مشارکت روستاییان ساکن در منطقه در این امر بالغ بر ۵ هزار خانوار به جهت بهره مندی از پنل های مزبور هدفگذاری گردیده است که عملاً با تامین اعتبار بالغ بر  ۵هزار میلیارد ریال و نصب مجموعا ۲۵هزارکیلو وات توان جدید امکان ایجاداشتغال جدید در این حوزه قطعی خواهد شد.

 ۷. دام سبک محلی: یکی از تجارب ارزشمند و موفق بومیان منطقه سیستان، پرورش دام سبک بوده که در حال حاضر نیز محل تامین امرار و معاش روستاییان می‌باشد. با توجه به هدف گذاری انجام شده در راستای ایجاد ۵۰۰ نفر شغل جدید برای روستاییان و عشایر ساکن اعتباری بالغ بر ۱۰۰ میلیارد ریال به منظور تأمین ۵ هزار راس دام مولد به ازای هر نفر ۱۰ دام با قیمت متوسط دو میلیون تومان مورد نیاز می باشد.

 

 ۸. پرورش مرغ محلی خزک: از دیگر تجارب موفق اقتصادی در منطقه سیستان، پرورش مرغ محلی منطقه می‌باشد به طوری که سازمان‌های متولی با افزایش چشمگیر درخواست سرمایه‌گذاری مواجه گردیده اند در حال حاضر ۵۰۰نفر اشتغال جدید در این بخش هدفگذاری شده که با توجه به برآورد مالی انجام شده و نیاز تامین بالغ بر ۳۸۰میلیارد ریال به ازای هر واحد ضمن ایجاد اشتغال هدفگذاری شده امکان تولید بیش از ۲۰۰هزار قطعه مرغ محلی در قالب احداث ۲۵۰مرکز نگهداری و در هر دوره رشد میسر می باشد.

۹. کارگاه تولید پوشاک: ایجاد و توسعه کارگاه های جدید تولید پوشاک با توجه به ظرفیت بانوان و با هدف تامین البسه مورد نیاز بیمارستانی، نیروهای نظامی، پرسنل خدماتی و تولیدی یکی از مزیت‌های ایجاد اشتغال پایدار در منطقه خواهد بود. با توجه به هدف گذاری انجام شده به جهت ایجاد ۵۰۰نفر شغل جدید در این بخش در قالب کارگاه‌های متمرکز  یا تولید خانگی نیاز به منابع مالی بالغ بر ۱۰۰ میلیارد ریال می باشد.

۱۰. زنبورداری: عسل تولیدی منطقه سیستان از خاصیت دارویی و کیفیت مطلوبی برخوردار می باشد به طوری که در حال حاضر محصولات تولیدی حاصل از ۷۰۰ کندو موجود در منطقه اعم از عسل و ژل رویال در فضای مجازی، فروشگاه های سطح شهر و اقصی نقاط استان عرضه می گردد با توجه به استقبال بازار از محصول تولیدی مزبور و توان ساکنان محلی دو هزار کندوی جدید به جهت ایجاد اشتغال ۲۰۰ نفر از مردم منطقه هدف‌گذاری شده که با تامین بالغ بر ۴۰۰ میلیارد ریال امکان تحقق اشتغال هدف‌گذاری محقق خواهد شد.

 ۱۱. پرورش شترمرغ:
نظر به بهره‌برداری اقتصادی مطلوب در حوزه پرورش شترمرغ و تجربه موفق سرمایه گذاری های انجام شده در سطح استان به ویژه منطقه سیستان با تامین ۲۰۰۰ راس شترمرغ،  ۲۰۰ نفر شغل جدید ایجاد خواهد شد که برای این امر تامین منابع مالی به میزان ۱۰۰ میلیارد ریال مورد نیاز خواهد بود.

۱۲. پرورش شتر:  از تجارب موفق ارزشمند انجام شده در حوزه سیستان که از قدمت بالایی در بین بومیان منطقه نیز برخوردار بوده، پرورش شتر می باشد به گونه ای که در حال حاضر بالغ بر ۳۰۰۰ نفر شتر زمینه اشتغال بالغ بر ۶۰۰ نفر در منطقه را ایجاد نموده است با توجه به هدفگذاری انجام شده در راستای ایجاد اشتغال حدود هزار نفر از روستاییان و عشایر منطقه نیاز به تامین ۵ هزار نفر شتر بوده که در این زمینه به منابع مالی بالغ بر ۱۵۰۰ میلیارد ریال نیاز می‌باشد.

۱۳. مشاغل مرتبط با صنایع خلاق، دیجیتال، خدمات بازرگانی الکترونیکی: به جهت تکمیل زنجیره تولید برندسازی و فروش محصولات اشاره شده بالاخص صنایع دستی، فرش و عسل، انجام سرمایه‌گذاری در حوزه خدمات بازرگانی الکترونیکی با هدف افزایش میزان فروش و عرضه در بازارهای داخلی و خارجی امری ضروری می باشد در راستای تحقق این امر، ایجاد ۲۰۰ نفر شغل جدید در این حوزه هدفگذاری شده که به جهت عملیاتی شدن اشتغال هدفگذاری شده به ۶۰ میلیارد ریال منابع مالی نیاز می باشد.

کد خبر 1165806

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha