به گزارش خبرگزاری شبستان، کشتن 16 غیر نظامی افغان به دست تنها یک سرباز آمریکایی آن هم در یک حرکت ناگهانی موضوعی نیست که به راحتی بتوان از آن گذشت. رسانه های غربی روز گذشته (یکشنبه 21 اسفند) خبر تکان دهنده ای را منتشر کردند که بر اساس آن یک نظامی آمریکایی در اقدامی جنون آمیز به سوی خانه های مردم یک روستا در قندهار آتش گشوده و دست کم 16 نفر از آنان را کشته و 5 نفر دیگر را زخمی کرده است. در میان کشته شدگان چند کودک وچند زن دیده می شوند.
یکی از کشته شدگان کودکی دوساله است. مادر این کودک دوساله به خبرنگاران گفت آیا کودک دوساله اش از طالبان بوده که باید کشته شود ؟
واشنگتن پست در گزارشی به این موضوع پرداخته و نوشت: یک نظامی آمریکایی در حالی که خارج از پایگاه خود در منطقه ای روستایی در جنوب افغانستان گشت می زد به روی ساکنان خانه های اطراف خود آتش گشوده و 16 نفر را از پای در آورد.
سرگرد “جیمز ویلیامز” از سخنگویان نظامی ناتو در افغانستان مدعی است که تیراندازی این فرد برای دفاع از خود و بی هدف به سوی اطرافش بوده است.
رسانه های غربی نوشته اند که هنوز مشخص نیست چه انگیزه ای در پشت اقدام این سرباز آمریکایی وجود داشته و این در حالی است که خود این سرباز ناراحتی روانی را علت اصلی این کشتار دانسته است.
با این وجود با توجه به اینکه نظامیان آمریکایی اجازه خروج انفرادی از پایگاه نظامی خود را ندارند معلوم نیست که این سرباز چگونه از پایگاه خود خارج شده و چرا محافظان از خروج او خودداری نکرده اند.
آنچه در اینجا مهم به نظر می رسد بی توجهی مقامات آمریکایی به جان مردم بی گناهی است که به بهانه های واهی کشته می شوند در حالی که واشنگتن علت اصلی ورود خود به افغانستان را حفظ امنیت همین مردم می داند.
گارث پورتر، روزنامه نگار و تحلیلگر آمریکایی قتل عام اخیر در قندهار را با کشتارهای سازمان یافته در جنگ ویتنام مقایسه کرده است.
وی در این باره می گوید: من به عنوان کسی که با جنگ ویتنام آشنا هستم و آن را دیده ام، این کشتار را بسیار شبیه به قتل عام های سازمان یافته در آن جنگ می بینم.
به گفته وی سیاستی در هر دو مورد وجود دارد که بر اساس آن غیرنظامیان بی گناه مکررا و به طور سازمان یافته هدف قرار می گیرند ؛ غیرنظامیان کشته می شوند و آمریکا نیز همیشه آنها را طالبان می نامد.
اما پس از وقوع این حادثه ، مقامات آمریکایی و غربی سعی کردند تا با چند معذرت خواهی به این مسئله فیصله دهند.
پیتر مک کی، وزیر دفاع کانادا در بیانیه ای اعلام کرد کشتار غیر نظامیان افغان به دست یک نظامی آمریکایی، اقدامی تاسف بار است و مغایر با همه مواردی است که نیروهای بین المللی در افغانستان قصد دارند به انجام برسانند.
وی مدعی شد که هدف از ماموریت آموزشی کنونی که نیروهای کانادایی در آن مشارکت دارند، ایجاد آینده ای با ثبات و ایمن تر برای افغانستان است.
وی افزود: «این تلاش با یک اقدام خشونت بار اتفاقی و بزدلانه متوقف و مختل نخواهد شد».
همچنین لئون پانتا وزیر دفاع آمریکا روز گذشته در تماس تلفنی با حامد کرزای، رئیس جمهور افغانستان اطمینان داد تحقیقاتی کامل درباره تیراندازی یک سرباز آمریکایی به طرف غیرنظامیان افغان آغاز شده است.
وی همچنین درمورد اینکه این سرباز آمریکایی خارج از چارچوب وظایف خود عمل کرده و چنین اقدامی را انجام داده است ابراز تاسف کرد.
پانتا در تماس تلفنی خود با کرزای مدعی شد که آمریکایی ها خشم مردم و مقامات افغانستان را درک می کنند.
آندرس فوگ راسموسن، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو ) نیز از کشتار شانزده غیر نظامی افغان به دست یک نظامی آمریکایی ابراز تاسف کرد.
راسموسن در بیانیه ای اعلام کرد: من ضمن ابراز تاسف از حادثه مصیبت باری که در استان قندهار روی داد، همدردی صمیمانه خود را با خانواده ها و نزدیکان قربانیان و همچنین دولت و مردم افغانستان اعلام می کنم اما گویا انجام اقدامات فاجعه بار از سوی نظامیان آمریکایی و سپس معذرت خواهی و ابراز تاسف مقامات آمریکایی به امری رایج تبدیل شده و اگر همین گونه ادامه پیدا کند فاجعه ای بزرگ و غیر قابل جبران به بار خواهد آمد.
تیراندازی این سرباز آمریکایی به سمت غیرنظامیان بی گناه افغان در حالی رخ داده است که خشم مردم افغانستان از آمریکا به علت اقدام نیروهای آمریکایی در سوزاندان قرآن کریم در این کشور در سطح بالایی قرار دارد.
حامد کرزای، رییس جمهور افغانستان حادثه تیراندازی روز یکشنبه را محکوم و آن را غیرقابل بخشش توصیف کرده است.
اینگونه تنش ها بدون شک باعث پیچیده شدن تلاش های آمریکا برای مذاکره درباره موافقتنامه همکاری راهبردی طولانی مدت با افغانستان خواهد شد، موافقتنامه ای که کابل آن را اساسی برای ادامه همکاری امنیتی بین واشنگتن و کابل پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان می داند.
پایان پیام/
نظر شما