خبرگزاری شبستان: "مجلس عصاره فضایل ملت است" بلاشک همگان این سخن را شنیده اند. سخنی که خود روشنگر وجود دموکراسی درکشور است. عصاره فضایل ملت یعنی نهادی که مردم د رآن وجود دارند و برای سرنوشت خود تصمیم گیری می کنند یعنی نهادی که درآن با قانونگذاری و نظارت که دو وظیفه نمانیدگان ملت است، امورات مملکت با برنامه ریزی و هدف گذاری به قول معروف می چرخد.
مجلس شورای اسلامی هر ساله با تصویب طرح ها و لوایح و یا اصلاح قوانین قبلی در بحث قانونگذاری یا با سوال، استیضاح، تذکر و تحقیق و تفحص از دستگاههای دولتی و یا مسئولان دولتی در راستای وظایف نظارتی خود عمل می کند.
مجلس هشتم از ابتدای شکل گیری با تصویب طرحها و لوایح مهم گامهای مهمی در بحث قانونگذاری در کشور برداشت که از جمله می توان به لایحه هدفمندساری یارانه ها و هم چنین تصویب قانون برنامه پنجم توسعه کشور در سال 1389 اشاره کرد.
اما مجلس هشتم در سالی که به نام سال جهاد اقتصادی نامگذاری شد و نسیم بیداری اسلامی در جهان اسلام وزیدن گرفته بود، چه کرد؟ سرویس سیاسی خبرگزاری شبستان جواب این سوال را در تصویب طرح ها و لوایح و سایر وظایف مجلس در ابعاد دیگر به اختصار بیان می کند؛ در ادامه گزارش های شبستان از بخش هایی از مصوبات مجلس در سال 90، گزارش سه ماهه پاییز خانه ملتی ها را در زیر می خوانید:
نمایندگان مجلس در اولین جلسه خود در سه مهر ماده چهار طرح نظارت مجلس بر نمایندگان را تصویب کردند گرچه در این ماده پیشنهادات زیادی از سوی نمانیدگان ارائه شد اما بعد از ساعتها تصویب شد.
خانه ملتی ها 5 مهر با یک فوریت طرحی موافقت کردند که در صورت تصویب نهایی در صورت تصویب نهایی بند ج ماده 54 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب 15/10/1389 به شرح زیر اصلاح میشود:
دستگاههای اجرایی مکلف هستند کمافیالسابق در حدود وظایف قانونی خود و در چارچوب ضوابط و استانداردهای مورد تأیید شورای عالی آمار نسبت به تولید و انتشار آمار تخصصی حوزه مربوط به خود اقدام کنند.
اما وکلای ملت در جلسه چهارشنبه 6 مهر پس از پنج روز بررسی طرح نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان را به پایان بردند و آن را برای اعمال نظر شورای نگهبان به این شورا ارسال کردند و در بیانیه ای که در همین روز در صحن قرائت شد کشتار شیعیان را در بحرین و یمن محکوم کردند.
نمایندگان کشورهای اسلامی میهمان بهارستان
شنبه 9 مهر بود که سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی مملو از اندیشمندان مسلمان و غیر مسلمان از سرتاسر جهان برای برگزاری کنفرانس حمایت از انتاضه فلسطین بود، کنفرانسی که با حضور مقام معظم رهبری و سخنان ایشان آغاز شد و با حضور ریس جمهور و سخنرانی وی پس از 2 روز پایان یافت. این کنفرانس که تاثیر زیادی را با توجه به بیداری اسلامی در جهان اسلام و سرتاسر دنیا داشت به همت مجلس شورای اسلامی برگزار شده بود.
ادعای دروغین آمریکا سرفصل برنامه مجلس
جلسه علنی چهارشنبه 20 مهر مجلس کاملا تحت تاثیر ادعای دروغین آمریکائی ها برای ترور سفیر عربستان از سوی جمهوری اسلامی ایران در واشنگتن بود و نمانیدگان مجلس چه در تذکرات، چه درنطق ها و چه در مصاحبه ها این اقدام را محکوم کردند و آن را توهمات همیشگی آمریکائیان خواندند.
وکلای ملت در این روز ضمن تصویب کلیات طرح اصلاح موادی از آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی جزئیات این طرح را نیز بررسی کردند.
یکشنبه 24 مهر بود که سید شمس الدین حسینی، وزیر اقتصاد برای پاسخگویی به سوال کواکبیان، نماینده سمنان به مجلس آمد و این آمدن در شرایطی بود که زمزمه های برای استیضاح وی به دلیل آنچه که کوتاهی وزارت اقتصاد در پرونده فساد اقتصادی می خواندند، شنیده می شد تا جایی که باهنر در پاسخ به تذکر قاضی پور، نماینده ارومیه برای اعلام وصول استیضاح وزیر اقتصاد گفت: بهتر است فعلا به این موضوع نپردازیم.
خانه ملتی ها در جلسه علنی خود در روز سه شنبه 26 مهر یک فوریت طرح نحوه اداره صدا و سیما را به تصویب رساندند و در بررسی جزئیات طرح اصلاح موادی از آئین نامه داخلی مجلس شورای پس از پیشنهادت و بحث های طولانی ماده 7 این طرح تبصره زیر را به ماده 107 قانون آییننامه داخلی مجلس الحاق کردند:
در این تبصره ذکر شده است رؤسای قوای مجریه و قضاییه میتوانند در صحن علنی مجلس نطق کنند و این نطق پس از وصول درخواست کتبی آنان و اعلام موضوع نطق به رییس مجلس پس از موافقت هیئترییسه در اولین فرصت انجام شود. ساعت و مدت نطق قبل از شروع جلسه باید به اطلاع نمایندگان برسد.
وقتی زمزمههای استیضاح تبدیل به واقعیت شد
در جلسه چهارشنبه نامه 22 نفر از نمایندگان برای استیضاح سید شمس الدین حسینی، وزیر اقتصاد تقدیم هیئت رئیسه شد تا به این طریق اولین گام آن زمزمه ها به واقعیت تبدیل شود.
جلسه علنی سه شنبه 3 آبان مجلس شورای اسلامی در حالی آغاز شد که معمر قذافی در لیبی سقوط کرده بود و لاریجانی در نطق قبل از دستور خود با اشاره به این موضوع تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران از حقوق ملت لیبی دفاع می کند.
علی مطهری، نماینده تهران که از اعلام وصول نشدن طرح سوال از رییس جمهور از هیئت ریسه مجلس شاکی بود در جلسه علنی یکشنیه 8 آبان درخواست استعفا یا خود از نماینده مردم تهران از هیئت رییسه کرد و این طرح استعفا در دستور کار چهارشنبه مجلس شورای اسلامی قرار گرفت. در همین روز گزارش کمیسیون اصل 90 از فساد مالی سه هزار میلیاردی در کشور قرائت شد و نمایندگان در موافقت با این گزارش آن را برای قوه قضائیه ارسال کردند.
مسندی که به صاحبش وفادار ماند
سه شنبه 10 آبان است و طبق اعلام هیئت رییسه مجلس قرار است طرح استیضاح وزیر اقتصاد امروز در دستور کار مجلس قرار گیرد و طبق همین قرار وزیر اقتصاد در مجلس حضور پیدا کرد، مخالفان و موافقان سخنان خود را بیان کردند اما چون جلسه بیش از چهار ساعت طول کشید و طبق آئین نامه داخلی مجلس هر جلسه مجلس نباید بیش از چهار ساعت به طول انجامد مجلس وارد تنفس شد و در بعدازظهر با حضور رییس جمهور در مجلس در دفاع از وزیر خود د ر این جلسه ادامه پیدا کرد و نکته قابل توجه دفاعیات لاریجانی از وزیر اقتصاد بود، گرچه لاریجانی پیش از این نیز در موافقت با قاسمی به عنوان وزیر نفت سخن گفته بود اما موافقت وی همه را شوکه کرد. در نهایت سید شمس الدین حسینی مجددا از مجلس رأی اعتماد گرفت و مسند وزارت اقتصاد باقی ماند.
یک روز پس از روز پرکار نمایندگان برای بررسی استیضاح وزیر اقتصاد یعنی روز چهارشنبه 11 آبان استعفای علی مطهری مطرح شد که مجلس با این استعفا نیز مخالفت کرد.
وکلای ملت در جلسه علنی دوشنبه 23 آبان کلیات دو طرح بهبود مستمر محیط کسب و کار و طرح تشدید مجازات مترددین به فلسطین اشغالی را مصوب کردند و در طرحی دیگر به نام کلیات طرح استفساریه و اصلاح تبصره 3 ماده 71 قانون مدیریت خدمات کشوری را به تصویب رساندند.
این استفساریه که با نام تعیین حقوق مادام العمر برای همگان شناخته شد باعث واکنش رسانه ها و تعداد دیگری از نمایندگان در جلسه علنی یکشنبه 29 مهر شد، تا جایی که هفت نمانیده اصولگرایی مجلس نامه ای برای لغو این استفساریه تقدیم هیئت رییسه مجلس کردند.
روابط سیاسی خود با دولت انگلیس را در حد کاردار تنزل دهد
وکلای ملت در جلسه علنی چهارشنبه 2 آذر نه تنها با طرحی را برای لغو این استفساریه به تصویب رساندند بلکه دو فوریت طرح کاهش روابط با انگلیس را نیز به تصویب رساندند و در جزئیات این طرح وزارت امور خارجه را موظف کردند روابط سیاسی خود با دولت انگلیس را در حد کاردار تنزل دهد.
نمایندگان سه شنبه 8 آذر یک فوریت طرحی را مصوب کردند که در صورت تصویب نهایی باید نیم درصد از درآمد حاصل از فروش نفت به سازمان بسیج اختصاص یابد.
وکلای ملت در جلسه جهارشنبه 9 آذر موادی از طرح بهبود مسمتر محیط کسب و کار را تصویب کردند، طرحی که برخی معتقد بودند که برخی مواد آن اختیارات دولت را محدود می کند اما در همین روز لاریجانی، رییس مجلس دومین نشست خبری خود در سال را به مناسبت شهادت آیت الله مدرس و روز مجلس برگزار کرد.
پنج شنبه 10 آذر سالروز شهادت شهید مدرس، مرد عمل، ایمان و مبارزه بود روزی که به مناسبت شهادت وی به نام روز مجلس نامگذاری شده بود.
وکلای ملت در جلسه علنی خود در روز یکشنبه 20 آذر موادی از طرح بهبود مستمر محیط کسب و کار را تصویب کردند
نمایندگان در جلسه علنی ضمن استماع گزارش کمیسیون اصل 90 در مورد مغایرت مواد اساسنامه سازمان هدفمندسازی یارانه ها با قانون این گزارش را برای رسیدگی به قوه قضاییه ارسال کردند ،ضمن اینکه در این جلسه گزارش تفریغ بودجه سال 88 قرائت شد که در ای گزارش تصریح شده بود که 78 بند و جزء از قانون بودجه 88 اجرایی نشده است.
مجلسی ها در جلسه علنی یکشنبه 27 اذر با دو فوریت طرح اصلاح جداول حوزه های انتخابیه مخالفت کردند. در حالی این طرح در صحن علنی مجلس مطرح شد که لایحه ای نیز با همین مضمون در کمیسیون شورها و امور داخلی در حال بررسی بود.
در صورت رأی نمایندگان و تصویب این طرح قرار بود بر اساس اصل 64 قانون اساسی در هر دوره دولت و مجلس میتوانند 20 نماینده به مجموع نمایندگان مجلس شورای اسلامی اضافه کنند. همچنین نمایندگان در این روز و در بررسی طرح بیمه بیکاری مصوب کردند صندوق بیمه بیکاری تشکیل شود.
جلسه علنی مجلس در روز سه شنبه 29 آذر با تقدیر مجلس از آزادگان فلسطینی که در بند رژیم اشغالگر قدس بودند آغاز شد و نمایندگان در ادامه به بررسی جزئیات طرح بیمه بیکاری پرداختند و در پایان نیز با تشکیل جلسه غیر علنی با مرتضوی جانشین ریس ستاد انتخابات کشور رایانه ای برگزار شدن انتخابات را بررسی کردند.
مجلس در آخرین جلسه خود در پائیز 90 مسائل اقتصادی کشور را با حضور وزرا اقتصادی در جلسه غیر علنی مورد بررسی قرار دادند.
پایان پیام/
نظر شما