خبرگزاری شبستان_ چهارمحال و بختیاری: این قلعه در منطقه چالش تر واقع شده که در دوره صفویه مرکز حکمرانی چهارمحالیها بوده که به وسیله کلانتران روستاها و مناطق تحت سیطره خود را کنترل میکردند و پس از انتصاب حسین قلی خان به عنوان ایلخان بختیاری، در اواسط حکومت ناصرالدین شاه، حکمرانان این منطقه از حاکمیت بر چالش تر خلع و به زمین داران بزرگ تبدیل شدند.
مجموعه قلعه تاریخی چالشتر که به قلعه خانی مشهور میباشد، ۱۱۰سال پیش در چالشتر احداث شده و در یکی از سرستونهای سنگی این مجموعه ، تاریخ ساخت آن به سال ۱۳۲۱هجری قمری حک شده است.
مجموعه تاریخی چالشتر شامل سر در سنگی، خاننشین، اندرونی، حمام، انبارها و اصطبل ها است و قلعه اعیانی و خاننشین این مجموعه تاریخی دارای ۳۸ستون سنگی با سر در و ایوان میباشد.
دراین مجموعه قلعه، اندرونی با یک دالان به قسمت خاننشین ارتباط داشته و ایوان آن دارای ۱۰ستون سنگی است و ایوان با آجرکاری وکاشی معرق در لچکیها و پیشانی بنا با ازارههای سنگی منقوش شامل درختان تاک، گل و گلدان، گل و مرغ و سرو و کاج تزئین شده است.
اتاقهای این مجموعه قلعه نیز با نقوشی به سبک نقاشی لندنی که تلفیقی از هنر نقاشی ایرانی و غربی است، مزین است و این سبک نقاشی که در دوره قاجار به اوج خود میرسد شامل نقوش گل و گلدان،افسانه لیلی و مجنون و نقوش اسلامی شامل یوسف و زلیخا به همراه خط نوشتهای از آیات قرآن است.
در بخشی از سر درهای این مجموعه قلعه، همچنین معماری سنتوری که به صورت مثلثی شکل با نقوشی به سبک شیر و شکر است، به چشم میخورد و حمام قلعه تاریخی چالشتر نیز مزین به کاشی آبی فیروزهای و سفید سربی بوده است.
سقف اندرونی این قلعه به صورت قابهایی از چوب گردو است و درها و پنجره های اتاقهای این مجموعه نیز از جنس چوب گردو به صورت گره چینی شده میباشد و این مجموعه قلعه دارای پنج ایوان است و پنج اتاق نیز در اندرونی آن وجود دارد و در مجموع دارای ۴۰ستون است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری، در این خصوص به خبرنگار شبستان گفت: حفر غیرکارشناسی کانال در کنار پی طاق در سال های گذشته و رانش دیوار، افزایش بارزنده طاق (بازدیدکنندگان گروهی زیاد)، اشکال ساختاری در معماری اولیه طاق و پوسیده شدن ملات های نگه دارنده آجرها موجب ایجاد ترک و شکاف در سقف این بنا و برهم خوردن یکپارچگی طاق آن شده بود.
مژگان ریاحی از صرف 60 میلیون ریال اعتبار برای مرمت این بنا در سال 90خبر داد و افزود: عمارت ستوده واقع درقلعه تاریخی چالش تر قرار دارد و 2 عمارت بیرونی و اندرونی با عذاره های سنگی و نقوش ایرانی - اسلامی، این بنا را که در سال 1323 هجری قمری در چالش تر بنا شده همچنان کانون توجه گردشگران و علاقه مندان به بناهای تاریخی قرار داده است.
وی تصریح کرد: این استان در ایام نوروز با 432 اثر تاریخی ثبت شده و یکصد و 14 کانون گردشگری طبیعی پذیرای میهمانان نوروزی است.
ریاحی با اشاره به آب و هوای معتدل و کوهستانی چهارمحال و بختیاری در فصل بهار تصریح کرد: در این استان شش مسیر گردشگری وجود دارد که مسیر گردشگری خوزستان از پربیننده ترین جاذبه های گردشگری به شمار می رود.
مدیرکل میراث فرهنگی استان اظهار داشت: کانون کردشگری کوهرنگ با هزاران جاذبه طبیعی، قلعه های تاریخی چالشتر، دزک و جونقان، تالاب ها، پل های تاریخی به ویژه پل زمانخان و حاشیه زاینده رود از مهم ترین اماکن دیدنی استان می باشد.
پایان پیام/
نظر شما