تجلی ناکجا آباد ایرانی در کهکیلویه و بویر احمد

در جستجوی ناکجا آباد ایرانی به سرزمینی رسیده ایم که ایران قدیم را با همه جلوه هایش به نمایش گذاشته است از تاریخ پر فراز و نشیبش گرفته تا فرهنگ پر نقش و نگارش....

خبرگزاری شبستان_ یاسوج: استان کهگیلویه وبویراحمد به عنوان بخشی از سرزمین ایران، تاریخ پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشته تا به شکل امروزی خود رسیده است. با تتبع به آثار مکتوب تاریخی می توان باور داشت که در هنگام شکل گیری سلسله های پادشاهی قبل و بعد از اسلام، لرها به عنوان گروهی از پاسیان قدیم در به قدرت رسیدن آنان نقش عمده ای داشته اند.

 

اسناد و کتب تاریخی روشنگر این است که درگیر رو دار حوادث تاریخی در سرزمین پهناور ایران، از دورة هخامنشی تا اوایل دوره اسلامی، قلمرو سرزمینی لرهای کهگیلویه وبویراحمد، البته با گستره بیشتری به نام ارجان معروف بود و خود جزئی از ایالت بزرگ پارس محسوب می شود. در زمان ساسانیان ناحیه ارجان شامل دو بخش به نام «زمیگان » و « قباد خره » بود.

 

گفتنی است بعضی از شهرهای استان کهگیلویه وبویراحمد یعنی دهدشت ، دوگنبدان و سی سخت دارای قدمت تاریخی زیادی هستند.

 

شهر یاسوج که هم اکنون به عنوان مرکز استان محسوب می شود به صورت فعلی و با موقعیت مکانی کنونی در سال 1342 هجری شمسی بنا گردید. بنای شهر یاسوج در ناحیه سررود با اجازه حکومت گذاشته شد. لیکن قبل از بنیاد شهر یاسوج ، شهر تل خسرو محل تجمع شهری ناحیه سردسیری سررود محسوب می شد .

 

شهر تل خسرو با فاصله بسیار نزدیک موقعیت فعلی شهر یاسوج و در جنوب آن قرار داشت که در عین حال خود همراه با بخش تاریخی « بازرنگ » و مشابه شهرهای دهدشت ، سی سخت و دوگنبدان دارای قدمت تاریخی زیادی می باشد.

 

بنابراین با بنیاد شهر یاسوج، منطقه کهگیلویه و بویراحمد در زمان پهلوی دوم به صورت فرمانداری کل و بعد در زمان همین حکومت به صورت استان درآمد.

 

مردم این منطقه در طی ادوار تاریخی به عنوان نژاد لر از نژاد گسترده آریایی معروفیت داشته و در آثار تاریخی مورد توجه قرار گرفته و نشان داده شده که سرنوشت سیاسی و اجتماعی آنان چگونه بوده است . ولی به هر حال صرف نظر از بیان نظریات متنوعی که در خصوص جایگاه سیاسی و موقعیت مکانی ، فرهنگی و ... لرها وجود دارد می توان گفت که عموم آثار مکتوب باز مانده از لرها به عنوان نژادی ناب و یک دست ایرانی یاد کرده که در رشته کوه زاگرس جنوبی اسکان داشته اند .

 

بخش وسیعی از این استان که به کهگیلویه و گچساران معروف می باشند و شامل: شهرهای دهدشت، دوگنبدان و زیر مجموعه های جزء دیگر محسوب می شدند به استان خوزستان پیوستند. اما در زمان پهلوی دوم هر دو به عنوان فرمانداری کل کهگیلویه وبویراحمد و سپس استان کهگیلویه وبویراحمد به مرکزیت شهر یاسوج به هم منضم شدند.

 

اما مردم این منطقه از حیث قومیتی یا نژادی دارای هویت تاریخی و فرهنگی مشخص بوده اند . بومیان نخستین و مردم ابتدای این استان کسانی بودند صرف نظر از وجه افسانه ای در مورد آنان که بنا به نقل آثار تاریخی به عنوان کامیان ، خوزیان ، ماروها و لولویی ها و سپس لرها یاد شده خللی به اساس ادعای ما که مردم ایرانی اصیل و دارای نژاد خالص آریایی هستند وارد نمی کند. از لحاظ دین ، این مردم به دین اسلام و مذهب تشیع ( صد در صد مردم مسلمان استان ، شیعه هستند ) اعتقاد دارند و همواره بر این اعتقاد وفادار و استوار بوده اند . در عین حال در زمان باستان نیز آثار باقیمانده از آن دوران حکایت از دین داری آنان و پیروی از آیین زرتشت و نه بت برستی و نظایر آن دارد .

 

گفتنی است که همبستگی مردم استان به لحاظ طبیعت بیدار و روح لطیف و بی تکلف آنها به مذهب تشیع گرویده و جایگاه خود را مامن امامزاده ها و نوادگان امامامان معصوم (ع) قرارداده و از گذشته تاکنون ضمن ابراز وفاداری به خاندان عصمت و طهارت و بقاع مقدسه و متبرکه آنان را ملجاء‌ عشق ، دعا و نیایش پروردگار نموده ا ند .

 

از لحاظ بافت عشیره ای و ایلی استان نیز قابل ذکر است که همچون سایر مناطق کشور در گذشته های دور تا حداقل ظهور پدیده شهر و شهر نشینی در زمان حکومت قاجار این منطقه بلحاظ اوضاع اجتماعی و فرهنگی مردم ، به طور عمده دارای ساختاری ملوک الطوایفی با ایلها ، طوایف و گروهها و اقلیت های قومی متعددی بوده که در رأس هر ایل طایفه ای معمولاً بر حسب مورد ، رئیسی به نام خان ، کلانتر ، کدخدا و ... قرار داشته است . لیکن بتدریج بسته به رونق تمدن شهری ، استحاله فرهنگی ، استحاله فرهنگی بومی ، هجوم بیگانگان به مملکت و ... در بیشتر مناطق کشور ساختار عشیره ای به فراموشی سپرده شده یا اینکه بسیار کم رنگ تر از گذشته شده است .

 

با وجود اینکه بلحاظ محفوظ ماندن منطقه کهگیلویه و بویراحمد از نفوذ و گسترش عوامل بیرونی چون هجوم بیگانگان ، دیر شهرنشین شدن مردم منطقه و ... فرهنگ و تمدن این استان کمتر دستخوش تغییر و دگرگونی شده است و جالب است که هنوز هم با وجود رونق تمدن شهر و شهرنشینی در زمان پهلوی دوم و مخصوصاً بعد از انقلاب اسلامی 57 در ایران ، به طور عمده تمدن و فرهنگ مردم این استان دست نخورده است و فرهنگ بومی و اقلیمی مردم که در عین حال متأثر از فرهنگ ایرانی و شیعی است به قوت خود پایدار باقی مانده است .

 

هویت بومی استان :

فرهنگ غنی و پر بار استان کهگیلویه وبویراحمد با تغذیه از سه سرچشمه پربار فرهنگی یعنی فرهنگ انسان ساز اسلام ، فرهنگ چند هزار ساله آریایی و فرهنگ بومی منطقه و بهره مند از سه پشتوانه اساسی یعنی زندگی عشایری ، زندگی روستایی و زندگی شهر نشینی سرشار از آداب و رسوم و باورهای نامکتوب و نامدون است که بعضاً درک بعضی از این باورها و اعتقادات برای مردمی غیر از جامعه استان میسر نیست . فرهنگ استان دایره المعارف اصیل و پاکی از خرده فرهنگ های ایرانی و اسلامی است که با ترتیبی زیبا و دلفریب این عناصر در کنار هم قرار گرفته اند به گونه ای که در کمتر استان یا منطقه ای می توان چنین چشمه بکر و زلالی از معارف و فرهنگ ایران اسلامی را بدون غل و غش و با همزیستی مثال زدنی ، در کنار هم دید . فرهنگ استان همچون دیار بکر و محصور استان ، در میان دیوارهای کوهستانی بکر و روشن مانده و هرگونه تأثر و فرهنگ پذیری از سایراستانها چون وصله ناهمگونی بر پیکره آن هویداست پس با این اوصاف می توان به تشخیص هویت بومی در این استان پی برد.

 

هویت بومی استان ، دارای یک سری ویژگیهای ذهنی ، همچون آگاهی جمعی ، وفامندی و اراده بومی و ... می باشد که این عوامل انتزاعی همواره ثابت بوده و در همه حال هویت های جمعی مشترک دارند .

 

در کنار این عوامل ایستا ، یک سری عوامل پویا و عینی همچون گویش مشترک( لری ) میراث مشترک فرهنگی و تاریخی و جغرافیا و زیست بوم مکانی مشترک ، ساختار اقتصادی و شیوه های تولیدی مشابه و ... نیز دخیل بوده که به صورت منفرد با ترکیبی سازه یا ترکیبی به نام هویت بومی را ساخته اند .

 

 

 

الف : زیست بوم مشترک

طبعاً انسان بر خاسته از خاک دلبسته خاک می شود . در اثر دلبستگی های افراد یک نقطه جغرافیایی میان آنان همبستگی و احساس مشترکی پیدا می شود که حاضرند در راه حفظ آن منطقه یا سرزمین هرگونه وفاداری از خود بروز نماید . وضعیت منحصر به فرد این استان با داشتن وضعیت سرزمینی خاص ، وجود نمادهای ویژه چون کوه دنا به عنوان سمبل استقامت و دلیری ، قشلاق ، ییلاق مردم عشایر و ... موجب شده تا این بخش ایران زمین به عنوان زیست بوم مشرک گروهی از لرها و بعضی از عشایر ترک به نام کهگیلویه وبویراحمد محسوب شود .

 

ب : گویش مشترک

گویش لری به عنوان یکی از بازمانده های زبان پهلوی میانه یا پارسی دری به لحاظ بکر ماندن این منطقه و محفوظ ماندن نسبی آن از فرهنگ های دیگر در این استان تقریباً دست نخورده و منحصر به فرد باقی مانده است .

 

ج : میراث مشترک تاریخی :

طی قرون گذشته تاریخ نگاری از استان کهگیلویه و بویراحمد صورت نگرفته و در هر دوره ای این منطقه جزئی از مناطق دیگر یا به صورت منفک بوده است . مردم این سرزمین در طول زیستن در کنار هم صاحب میراث مشترک تاریخی شده و در کنار هم با دشمنان خود جنگیده اند و رنج ها ، دردها ، شادی ها و خاطرات مشترکی دارند . بدون شک ظهور اسطوره ها ، اشعار محلی و حماسی ، آداب و رسوم و سنت های مردم این استان متأثر از جنگ ها و مبارزات مردم این استان علیه سپاه اسکندر مقدونی در زمان سلسله مخامنشی ، علیه سپاه تیمور ، ارتش پهلوی اول و دوم بوده است . وانگهی شرح دلاوریهای مردم این استان که نسبت به جمعیت آن در بین همه استانهای کشور بالا ترین تعداد رزمنده و شهید را در زمان دفاع هشت ساله داشت به نوبه خود حاکی از توجه به حفظ میراث گرانبهای حصلت های مشترک مردم که به تسلیم ناپذیری در مقابل زور و ستم مشهورند بود .

 

د: نژاد مشترک

اهالی لر این استان که درصد بالایی از جمعیت آن را تشکیل می دهد بر حسب قراین تاریخی متعلق به نژاد آریایی و قوم پارس می باشد.

هر چند هیچ قوم و نژادی در زمان حاضر نمی تواند ادعای اصیل یا خالص بودن از خود نماید ولی رویهمرفته با تکیه بر اینکه لرها خود با یک گویش خاص تکلم نموده ، در کنار هم جنگیده ، با هم زندگی مشترک داشته و جزء در زمان حال که با اقوام دیگر ایرانی خویشاوندی نموده اساساً خویشاوندی میان آنها بصورت بسته بوده است می توان به هم نژادی آنان در شکل دهی هویت بومی و قومی آنان توجه داشت .

 

ه : دین و مذهب مشترک

صددر صد مردم این استان مسلمان و شیعه اثنی عشری هستند . و به طور عمده تحت تأثیر جاذبه های دین جان بخش اسلام شده اند . به هر حال رفتار دینی مردم استان در گرامی داشت اعیاد اسلامی ، عزاداری سالار شهیدان (ع) تکیه اساسی بر حرمت ویژه روزهای وفات ائمه ( ممنوعیت ازدواج ) ، نامگذاری فرزندان به نام بزرگان دین و ائمه اطهار (ع) و ... همه نشانگر عمق تعصب و ارادت خاص این مردم به اسلام و شعائر و آیین ها و دستورات آن است که در شکل بخشیدن به هویت دینی و قومی آنان اثر گذار بوده است .

 

و: میراث مشترک فرهنگی

فرهنگ غنی کهگیلویه وبویراحمد با تغذیه شدن از چهار سرچشمه فرهنگی یعنی فرهنگ بومی منطقه ، فرهنگ انسان ساز اسلام ، فرهنگ چند هزار ساله آریایی و فرهنگ ایرانی ( بر اساس چهار شرط نیاز مندی ، مطلوبیت ، کارایی و قابلیت اجرا ) و بهره مندی از سه پشتوانه اساسی یعنی زندگی عشایری ، زندگی روستایی و زندگی شهرنشینی سرشار از آداب و رسوم و سنن و باورهای مکتوب و نامدون است که بعضاً درک بعضی از این باورها و اعتقادات برای مردم غیر بومی میسر نیست .

آداب و رسوم و اعتقادات خاص مردم استان کهگیلویه وبویراحمد که متأثر از متغیرهای عمده اسلام ، سرزمین ، فرهنگ های دیگر ، اقلیم و ساختار جغرافیایی ویژه این استان است مبین شکل خاصی از خرده فرهنگ درون مردم این استان است .

 

 

جاذبه های توریستی استان کهگیلویه و بویر احمد

 

**امامزاده بی بی حکیمه

بقعه امامزاده بی بی حکیمه (سلام لله علیها)- خواهر امام رضا(علیه السّلام) در شهرستان گچساران به صورت طبیعی در دل کوه ودر حفره ای محفوظ احداث شده که در طول سال وبخصوص در ایام نوروز زیارتگاه عده زیادی از سراسر ایران وحتی کشورهای حاشیه خلیج فارس است.
در نزدیکی امامزاده چشمه آب گرمی وجود دارد که زائرین از آن برای شفا استفاده می کنند. این بقعه متبرکه در 100 کیلومتری جنوب غربی گچساران واقع گردیده ودارای جاده دسترسی آسفالته بوده وبهترین زمان زیارت وبازدید از این مکان زیارتی سیاحتی، از ابتدای پائیز تا پایان فروردین ( به لحاظ شرایط اقلیمی وهوای گرم) می باشد.

 

 

 

**آبشار یاسوج

این آبشار که ارتفاع آن تقریباً به طول 10 متر یکی از مهمترین جاذبه های طبیعی وتوریستی استان است که همه ساله پذیرای مهمانان ومسافران زیادی از اقصی نقاط ایران اسلامی می باشد واز صفا وطراوت باغها وگلهای معطر اطراف آن وهمچنین آب وهوای طبیعی وسالم آن لذت می برند. در کنار این آبشار پارک جنگلی آبشار با امکانات اقامتی پذیرای میهمانان عزیز می باشد. آبشار یاسوج در فاصله 3 کیلومتری شمال شهر یاسوج واقع شده ودارای جاده دسترسی آسفاله بوده واز ابتدای نوروز تا اواخر مهر ماه فصل مناسبی جهت تفریح وپذیرایی گردشگران می باشد.

**منطقه حفاظت شده دنا

یکی از زیبا ترین عناصر طبیعی استان کهگیلویه وبویراحمد منطقه حفاظت شده دنا می باشد. که دارای موزه ای بزرگ از تنوع گیاهان وجانوران وپدیده های طبیعی است. این منطقه کاملاً کوهستانی است .اختلاف ارتفاع در آن بالغ بر 3000 متر می باشد ودارای ذخایر آب فراوان وسرچشمه بسیاری از رودخانه های جنوب ایران است. علاوه برآن منطقه از نظر تنوع گونه های گیاهی ، خوراکی تزئینی بسیار غنی وبا اررزش می باشد. حیات وحش دنا در واقع سیمای تنوع جانوری زاگرس می باشد. انواع خرس، پلنگ وپرندگان ناب در این منطقه قرار دارند. بنا به دلایل اقلیمی وپدیده های با رز زمین شناحتی و اقلیمی مورد توجه پژوهشگران زیست شناسی وزمین شناسی است. این منطقه متصل به ضلع شمالی وغربی وشرقی باغ. شهر سی سخت بوده وجاده دسترسی آسفالته تا شروع منطقه وجود دارد وبهترین زمان بازدید درفصل بهار وتابستان است.

**تنگ گنجه ای

دارای جاده دسترسی آسفالته اصلی می باشد وفصول بهار وتابستان بهترین زمان استقبال از گردشگران عزیز در این مکان می باشد دردره ای میان کوههای سر به فلک کشیده وپوشیده از جنگلهای تنومند بلوط وچنار که دره ای زیبا وسحر انگیز از خلقت بی انتهای پروردگار نقاشی کرده قرار گرفته است که آواز خوش پرندگان همراه شرشر جریان رودخانه وهوای لطیف وخنک آرامش بخش روح انسان می باشد در این جاذبه های بسیار طبیعی که اردوگاه تفریحی وامکانات اقامتی کوتاه مدت مهیا شده است در فصول بهار وتابستان جاذبه خاص خود را دارا بوده ودر فاصله 16 کیلومتری شمال شهر یاسوج در مسیر جاده یاسوج به سی سخت واقع شده است. تنگ مهریان
در وصف این جاذبه همین بس که هزاران هزار چشم انداز طبیعی ودل انگیز در مقابل دیدگان رهگذران به رقص در آمده وبا نقشها ورنگهای گوناگون تصویری ماندگار از تابلوی زیبای طبیعت در ذهن نقش می بندد. در این تنکه که امکانات اولیه اقامت موقت گردشگران مهیا شده در فاصله 8 کیلومتری شمال شرق شهر یاسوج در مسیر جاده یاسوج به اقلید واقع شده است.

 

**باغ چشمه بلقیس چرام

این باغ در شهرستان کهگیلویه ودر شهر چرام واقع شده است ویکی از مهمترین جاذبه های توریستی منطقه می باشد. زمین حاصلخیز منطقه باعث شده که از هر نوع درخت در این باغ پرورش یابد .باغ دارای چندین چشمه می باشد که از دهانه شمالی به باغ می ریزد وآب چشمه ها در جویبارهای مشبکی که با اصول معماری قابل توجهی تراس بندی شده به استخر زیبائی سرازیر می شود. این باغ در شرق شهر چرام به فاصله 2 کیلومتری واقع شده ودر تمام فصول سال بالاخص فروردین مهیای پذیرایی از مهمانان وگردشگران عزیز است.

 

**دریاچه کوه گل سی سخت

این دریاچه در شمال شرقی شهر سی سخت ودر حدود 8 کیلومتری آن همچون نگین آبی انگشتری که اطراف آن را گلهای زرد نرگس، بنفشه وزنبق قرار گرفته یکی از استعدادهای با القوه ای است که با سرمایه گذاری وتوجه به توانایی های این جاذبه گردشگری می توان آن را به استعدادهای بالفعل در آورد. این دریاچه که در ارتفاعات دامنه نزدیک به قله کوه گل دنا واقع شده دارای جاده دسترسی آسفالته تا اردوگاه بوده ودقایقی کوهپیمایی این جاذبه زیبای خدادادی قابل رویت وبهره برداری است. در ضمن بهترین فصل بازدید گردشگران عزیز فصول بهار وتابستان بوده وزیبا ترین موقع آن در اردیبهشت است.

**چشمه میشی

این چشمه در 4 کیلومتری شمال شرقی شهر سی سخت قرار دارد. با عبور از میان تاکستانهای شهر سی سخت این چشمه با آبی گوار در تمامی فصول سال جاری است. این چشمه از پرآب ترین وخنک ترین چشمه ها بوده به آن را چشمه بشونیز می گویند. بهترین فصل بازدید فصول بهار وتابستان بوده ودارای جاده دسترسی آسفالته در مسیر کوه گل می باشد.

 

**دشتک سی سخت

در حدود 4 الی 5 کیلومتری غرب شهر سی سخت در دامنه کوه دنا دشتی سرسبز که نمایی از چهار قلعه اصلی دنا به نامهای قزل قلعه ، برج آسمانی، موره کل وقاش مستان برفراز خود دارد وهمچنین جاذبه ای زیبا ومکانی بسیار مناسب جهت تفریح گردشگران عزیز بوده وبهترین فصل بازدید فصول بهار وتابستان است.

 

**تنگ تامرادی

این تنگ در 50 کیلومتری غرب یاسوج در مسیر جاده دهستان سپیدار واقع شده است ودارای آبشاری زیبا وحوضچه های فراوان وخزه های زیبا می باشد. همچنین دارای اشکفتی است که آب از بالایی آن به پایین سرازیر می شود ومنظره ای بسیار زیبا می آفریند. بهترین فصل بازدید گردشگران عزیز از ابتدای بهار وتابستان است.

 

**پوشش گیاهی دامنه های کوه دنا

در میان چمنزارهای کوهپایه ای دنا ، در مسیر رودخانه ها و چشمه های فراوان ، وجود سرو کوهی و گلهای شقایق علفی ، زنبق ، نرگس و لاله نمایش دهنده زیبایی و شگفتی طبیعت وحشی است. دیدار لاله واژگون یا گل اشک ، دیدار زیبائی خاص این منطقه است. به دلیل واژگون بودن جام لاله ، با جمع شدن شبنم و ژاله ، قطرات آب سحرگاهان از گل همانند اشک می چکند و وجود آنها در فروردین و اردیبهشت ، دررشته کوههای این منطقه به راستی مجذوب کننده است.

**مجتمع ویلایی یاسوج

این مجتمع با چشم اندازی زیبا مشرف بر شهر است و دارای 40 سوئیت و 80 تخت و همچنین چایخانه سنتی،رستوران و زمین بازی ،پذیرای مهمانان بیشماری از سراسر ایران اسلامی است.

 

**هتل پارسیان

این هتل چهار ستاره در ابتدای ورودی شهر واقع شده است که با 55 اتاق و 110 تخت و فضای مناسب و کافی همه ساله میزبان تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی می باشد.

 

**پیست اسکی دنا

این پیست در یکی از مناطق بکر کوهستانی یاسوج جنب منطقه آب نهر کاکان به فاصله 18 کیلومتری شهر یاسوج واقع شده است که طول این پیست 600 متر و عرض آن 1500 و همچنین دارای خوابگاه و رستوران است و بهترین و جالبترین تفریح در فصل زمستان برای خانواده ها به شمار می آید.

 

**صنایع دستی استان

استان دارای صنایع دستی و سوغاتی های فراوان می باشد که مهمترین آنها عبارتند از : قالی، قالیچه، جاجیم،گبه،نمد،سیاه چادر،حور،گردو،عسل،روغن محلی،وکشک و سیب و انگور دشت شقایق
 

460 اثر باستانی از دوره نوسنگی تا دوره اسلامی، نماد تاریخ کهن و فرهنگ پربار استان کهگیلویه و بویراحمد است. 80 درصد جنگلهای استان را درختان سرسبز بلوط تشکیل می دهند که زیبایی خاص و درخوری دارند. چشم انداز سفید برف قلل رشته کوه زاگرس درمناطق سردسیری تا چمنزارهای زیبا و تپه ماهورهای مناطق گرمسیری، وجود 500 چشمه پر آب و دائمی،30 آبشار دائم و فصلی،دهها پارک جنگلی، دریاچه های طبیعی، دشت های وسیع و رایحه خوش گیاهان در کوهساران بخش کوچکی از جاذبه های استان کهگیلویه و بویراحمد می باشند. فرهنگ غنی و بومی، روحیات اخلاقی و منش فرزندان عشایر،افسانه ها، متل ها، ترانه ها، موسیقی محلی لری و حماسه آفرینی های تاریخی دلاور مردان و شیر زنان این سرزمین به نوبه خود بخشی بزرگ از جاذبه های این استان را رقم می زنند.

**جاذبه های طبیعی دیگر استان کهگیلویه وبویراحمد

آبشار یاسوج ـ آبشار مارگون ـ آبشار بهرام بیگی ـ آبشار گنج بنار ـ آب نهر کاکان غار یخی ـ آبشار کمر دوغ ـ چشمه جن ـ تالاب برم الوان ـ آبشار خیمه ـ باغ زیبا و سرسبز چشمه بلقیس ـ چشمه میشی (چشمه بشو ) ـ دریاچه کوه گل ـ دشتک سی سخت ـ رودخانه بشار ـ تنگ مهریان ـ تنگ تامرادی ـ آبشار خامی ـ قله دنا ـ غار اشکفت داودی ـ تنگ گنجه ای ـ آبشار تنگ پوتک و .....

 

**جاذبه های تاریخی

محوطه های تاریخی چال جون ـ ده گنده ـ برد سفید ـ بند باغ ـ کره تودان ـ سورل سررشی ـ قلعه دیشموک ـ قلعه ملا قباد سی سختی ـ قلعه امارت سردو ـ گنبد لیشتر ـ تنگ ملغان ـ محوطه تاریخی ده خلیفه ـ تخت شاه نشین ـ تل خسرو ـ تپه دم چنار ـ دژ سلیمان ـ پل پیرین ـ قلعه دژ کوه ـ محوطه تاریخی جوخونزار ـ محوطه تاریخی بلوط بنگان ـ چشمه زعفران ـ نرمکه ـ آتشکده خیرآباد ـ قبر شاپور تل گبر ـ آتشکده گل سرخدان ـ تل چگاه ـ بقعه خضر و .....

**جاذبه های فرهنگی

جلوه های گوناگون زندگی عشایر ـ لباس های محلی و سنتی ـ رقص های ـ محلی‌ ـ آداب و رسوم ـ موسیقی محلی ـ ترانه ها ،متل ها ، افسانه ها و نیز داستان های محلی ـ بازی های سنتی و محلی ـ اساطیر و اسطوره ها ـ مردان و زنان تاریخ ساز ـ خوراک و پوشاک سنتی و محلی ـ باور ها و .....
 

 

پایان پیام/

کد خبر 119318

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha