خبرگزاری شبستان-اصفهان: عزاداری های حسینی و شور و حالی که در شهر و روستاها این روزها ایجاد شده و رسانه ها نیز این برنامه را منتقل می کنند و کودکان و نوجوانان همراه با پدر و مادران خود وارد مراسم می شوند و از معنویت آن بهره می برند.
پیام آموزی از درس های کربلا با حضور در این مراسم ها شروع می شود و لباس مشکی که به تن می کنند و با محبت حسین همراه شده و بر شور عزاداری می افزایند.
حضور کودکان در مراسم های مذهبی توام با فراگیری درس های کربلا خواهد بود اما اگر این بحث ها به زبان خودشان و به رنگ و بوی کودکی انتقال داده شود در حوصله آنان جای گرفته و مانع از خستگی می شود.
در دهه های اخیر متولیان حوزه های فرهنگی به بخش کودک و نوجوان نگاه متفاوتی داشته و خیمه ای ویژه این قشر برپا کرده و خدمات متفاوتی متناسب با نیاز آنان ارائه کرده اند که ماندگار شده و در ذهن آنان به یاد می ماند.
حکاکی پیام عاشورا در ذهن افراد به ویژه کودکان از سنین پایین اقدامی ارزشمند به حساب می اید که باید متولیان امر به ان بیشتر بپردازند و در همه مناسبت ها پیوستی برای کودکان پیش بینی کنند.
انتقال پیام کربلا به نسل های جدید با ارائه ویژه برنامه هایی متناسب با نیاز آنان از اقداماتی است که در خیمه های نونهالان محرم توسط تشکل های فرهنگی انجام می شود و این روزها در کنار همه فعالیت ها این مراکز سعی در نقش آفرینی دارند.
غفلت از این حوزه بی بهره ماندن از فرصت ناب در امتقال پیام عاشورا و اهل البیت(ع) است که جای دارد تشکل های فرهنگی به ان بپردازند و همین موضوع بر کیفیت بهره گیری از دیگر برنامه های بزرگسالان نیز می انجامد.
بهره گیری از استعداد کودکان برای آموزش و انتقال مفاهیم
امام جمعه موقت تیران در بازدید از مراکز فرهنگی مساجد با اشاره به سرمایه گذاری که برای قشر کودک و نوجوان تصریح کرد: این اقدام منجر ماندگاری مطالب در اذهان افراد و اثرگذاری ماندگار می شود.
حجت الاسلام «امیر کاظمی« افزود: از این قشر نباید غفلت کرد و ارائه برنامه متناسب با گروه سنی آنان سرمایه بزرگی برای انتقال مفاهیم اسلامی به حساب می آید و مانع از نفوذ دشمن می شود.
وی ادامه داد: در مراسم هایی که برای بزرگترها برگزار می شود کودکان در یک برنامه خاص و مجزا برای خود از آن استفاده کرده و محتوای گروه کودکی اثرگذاری زیادی برای آینده داشته و مانع از خستگی آنان در برنامه های بزرگسالان خواهد شد.
کانون های مساجد و تکیه و خیمه های نونهالان
کانون های فرهنگی و هنری مساجد از پیشگامان برپایی خیمه های نونهالان و نوجوانان هستند که برنامه هایی متناسب با این گروه سنی ارائه می کنند.
سخنرانی که با زبان کودکانه پیام عاشورا را بیان کرده و در کلام آن و روضه محتوای فرهنگی به نیاز کودکان و سوالات آنان پاسخ داده می شود.
ارائه خدمات فرهنگی، برگزاری مسابقه، اهدا جایزه و بازی هایی که در انتقال مفاهیم کربلا و اسلام نقش دارد و اینگونه کودکان مباحث بزرگ دینی و حادثه عاشورا را می آموزند.
حجت الاسلام «علیرضا دادخواه« از مبلغان دینی در این خصوص گفت: طی ادوار گذشته برنامه ریزی برای اجرای این برنامه ها اثر گذاری زیادی داشته و کودکان مباحث را فراگیرفته و از طرفی هم مزاحمتی با سر و صدا ایجاد کردن در مراسم مسجد ایجاد نمی شود.
وی ادامه داد: حوصله کودکان به قدری نیست که روضه و سخنرانی مراسم مسجد را بپذیرند اما در مراسم خودشان به دلیل حضور دوستان و برنامه با ظرفیت آنان مورد پذیرش بوده و همراهی می کنند.
مراقب آسیب ها باشیم
جشن ها و مراسم هایی که برگزار می شود به ویژه در ایام محرم آسیب هایی هم این فعالیت ها را مثل خرافات و انحرافات و استفاده از ابزارهای غیرمجاز مانند موسیقی تهدید می کرده که در حوزه کودک نیز باید مراقب باشیم.
تصور اینکه مخاطب ما کودک بوده و آهنگ و موسیقی یا کم توجهی در حرمت این ایام صورت بگیرد اشکالی ندارد، سزاوار نبوده و باید مراقب چنین نگرانی هایی باشیم.
محتوای مراسم و نحوه اجرای برنامه های مذهبی ویژه کودکان نیز مستلزم رعایت ادب و اصول کامل در حوزه های مختلف به شمار می رود و حتما کارشناسان خبره و توانمند در این عرصه نقش خود را ایفا کنند.
کار را نباید به افراد بدون دانش، مهارت و آگاهی سپرد و از طرفی باید نگران نوع برخورد متولیان امر با این قشر باشیم تا خاطرات خوبی را به جای بگذارد.
تولید محتوا فرهنگی و نقش نهادهای متولی
یکی از مسائل مهم در حوزه کودک ارائه محتوا متناسب با این قشر و جذابیت آن است که می تواند دگرگونی و تحول خاصی در نگرش آنان ایجاد و پایبندی به اصول را به همراه داشته باشد.
دشمن با تنوع تولیدات و جذابیت سعی بر انحراف و تغییر در باورها داشته و این موضوع اهمیت کار فرهنگی و تولید محتوا در کشور برای حفظ سرمایه انسانی را مورد تاکید قرار می دهد.
نهادهای متولی مثل فرهنگ و ارشاد اسلامی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و سازمان تبلیغات اسلامی در این حوزه نقش داشته و تشکل های فرهنگی نیز به سهم خود در این راستا نقش آفرینی کنند.
نظر شما