به گزارش خبرگزاری شبستان از استان گلستان، بر اثر طغیان گرگانرود که از مرکز شهر آق قلا در منطقه شمالی شهرستان گرگان می گذرد، بخشی از پل تاریخی این شهر دچار نشست شده است.
پل تاریخی شهر آق قلا که در مرکز این شهر واقع شده، قبل از طغیان گرگانرود مورد تردد وسایط نقلیه قرار داشت و بخشی از آن دچار تخریب شده بود که کار مرمت و بازسازی آن انجام شد.
در حال حاضر با طغیان این رودخانه بخشی از این پل دچار ترک و شکاف های گسترده شده و بخشی از آن نیز نشست کرده است که هر روز بر وسعت این شکاف ها افزوده می شود.
همچنین به دلیل طغیان این رودخانه و وارد آمدن خسارت به بخش هایی از آن، پل تاریخی مسدود شده است و تنها تردد عابران پیاده از روی آن امکانپذیر است.
پل تاریخی آق قلا، تنها پل تزئینات آجری کشور است که متعلق به دوران صفویان است و قدمتی 700 ساله دارد.
ویژگی های منحصر به فرد این بنا، بیانگر سبک معماری خاص و هوشمندانه این پل تاریخی است که بنای آن در دوران شکوفایی هنر آجرکاری در ایران آغاز شده است. بررسی های علمی نشان می دهد که در دوره قاجاریه نیز در ضلع جنوبی این پل، قلعه ای نظامی با دو مناره و برج های دیده بانی متعدد وجود داشته و در واقع ازاین پل به عنوان دروازه ورود به شهر آق قلا استفاده می شده است. قدمت و اهمیت تاریخی و فرهنگی این پل باعث شده که این اثر تاریخی در ردیف یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری کشور قرار گیرد.
این پل، که طول آن 35 متر، عرض آن 4 متر و 10 متر از سطح آب رودخانه ارتفاع دارد، دارای پنج چشمه با ساختمان قدیمی است و تعمیرات جدیدی نیز در آن انجام شده است. مصالح اصلی پل، آجر و ملات گچ و آهک بوده و در تعمیرات دوره اخیر، از سیمان و مصالح جدید نیز در آن استفاده شده است.
این پل دارای چهار دهانه با طاق جناغی و پایههایی مستحکم است، پایههای پل در جهت شرقی (مخالف جریان آب) برای شکستن فشار آب به صورت مثلثی (موج شکن) شکل گرفته است. همچنین در جهت غربی (موافق جریان آب) به صورت نیم دایره است و موج شکنهای پل که اندازه هر یک از اضلاع مثلثی آن به 45/3 متر میرسد، در دوره اخیر با سیمان اندود شده است.
موج شکنهای مثلثی و پشتیبان های نیم دایره پل تا نزدیک سطح پل بالا آمده است و در بالای تعدادی از پشتیبان های پل، قابهای مستطیل شکلی تعبیه شده که امروزه دو عدد از آنها باقی است و این قابها برای تزیین یا قراردادن کتیبه در نظر گرفته شده است.
سطح گذرگاه پل که از طرفین با جان پناهی به ارتفاع 10/1 متر و پهنای 50 سانتی متر محدود شده، در گذشته سنگ فرش بوده اما در دوره اخیر با آسفالت پوشش یافته است.
پل آق قلا به شمار 919 به ثبت تاریخی رسیده است و تنها پل دارای "تزئینات آجرکاری برآمده" کشور است که به دلیل عدم مدیریت درست در ادوار گذشته و طغیان مکرر گرگانرود در آستانه تخریب قرار گرفته است.
پایان پیام/
نظر شما