خبرگزاری شبستان- گرگان، مساجد به عنوان اصلی ترین و قدیمی ترین کانون های گردهمایی مسلمانان محسوب می شوند که کارکردها و وظایف متعددی برای آنها تعریف شده است. در فلسفه کلی شکل گیری مساجد، برپایی آیین های دینی به ویژه اقامه نماز به عنوان یک رکن اصلی منظور شده است، اما با تغییر نیازهای زمانه و مطالبات جوامع اسلامی وظایف جدیدی برای مساجد تعریف شده است. مساجد بهترین ظرفیت برای تربیت انسانهای متعهد و حل مشکلات مسلمانان در قالب جوامع خرد مانند محلات بویژه برای مقابله با انواع آسیبهای اجتماعی است.
اوقات فراغت تابستان فرصت مناسبی برای برنامهریزی در جهت جذب نوجوانان و جوانان به مساجد و ارتقای کارکردهای واقعی مساجد است. یکی از مباحثی که به عنوان یک ضرورت باید مورد توجه متولیان فرهنگی مساجد کشور قرار بگیرد مشارکت و نقش آفرینی این مراکز دینی در تربیت نسل جدید است نسلی که در حال حاضر هدف اصلی جنگ نرم دشمنان است.
شبکه های اجتماعی در فضای مجازی مانند تلگرام، اینستاگرام و انواع بازی های رایانه ای از جمله ابزار دشمن برای تزریق آموزه های غربی به نسل جوان و نوجوان و جدایی آتیه سازان این سرزمین پر گوهر از اسلام ناب محمدی شوند.
در این بین برخی مساجد در این مسیر پیشگام بوده و توفیقات مناسبی در این مسیر حاصل کرده اند. امید است همه مساجد کشور بتوانند در قالب های مختلف زمینه جذب حداکثری جوانان و نوجوانان را فراهم کنند.
صبح یک روز تابستانی است ،از خانه بیرون میزنم،برای رسیدگی به چند کار شخصی امروز را از اداره مرخصی گرفتم.
غرق در افکار و خیالات خود هستم که با صدایی کلفت، رشته افکارم پاره می شود.
سلام، ببخشید! آقا، من برای این محله نیستم ،شما آدرس مسجد حضرت امیر را می دانید؟
نگاه می کنم؛ مردی حدود ۴۵ ساله را می بینم که دستان پسرکی ۷ الی ۸ ساله را در دست دارد.
جواب سلامش را می دهم و می گویم بله و آدرس مسجد را می دهم.
مرد، اما ظاهرا متوجه آدرس مورد نظر نمی شود؛ می گویم برادر مسیر من هم از همان طرف مسجد می گذرد، اگر میخواهید می توانیم با هم برویم.
راه می افتیم، در طی مسیر متوجه می شوم که مرد برای ثبت نام فرزندش در کلاسهای طرح تابستان می خواهد به مسجد برود.
می گوید، می خواهد نام فرزندش را در «باشگاه بازی» مسجد ثبت نام کند، برایم جالب است این همه سال در این محله زندگی کردهام و اغلب اوقات نمازهای مغرب و عشایم را در مسجد خوانده ام اما تاکنون متوجه برگزاری چنین کلاس هایی در مسجد نشدهام.
به مسجد می رسیم مرد تشکر میکند و وارد مسجد می شود، حس کنجکاوی مرا به درون مسجد می کشاند.
پشت درب سالن مجاور مسجد پر از کفش های بچه گانه است.
اولین نشان حاکی از آن است که کودکان در این ساعت بیشترین ساکنان مسجد را تشکیل می دهند؛ من هم کفش هایم را در کنار کفش های دیگر می گذارم، درب سالن را که باز می کنم می بینم مسجد توسط کودکان قرق است.
البته داخل حیاط مسجد هم چند دسته از کودکان را دیدم که هر کدام به صورت گروههای مجزا مشغول کاری بودند.
آقای دیلمی یکی از اعضای هیئت امنای مسجد را می بینم، دست می دهم و بعد از سلام و احوالپرسی درباره این حضور بچه ها در مسجد می پرسم، آقای دیلمی با تعجب از اینکه اطلاعی از این موضوع ندارم میگوید:چند سالی میشود که در اینجا کلاس های مختلفی برگزار می شود، روزهای زوج برای پسران و روزهای فرد هم این کلاس مخصوص دختران برگزار می شود.
آقای دیلمی می گوید: خانوادههایی که در تابستان دغدغه اوقات فراغت فرزندان خود را دارند و به دنبال محیطی سالم و امن برای آنها هستند، اغلب فرزندان خود را به کانون مساجد می آورند، کلاس ها هم بنا به ضرورت های جامعه و به فراخور نیازهای روز جامعه تشکیل می شود.
در سال های اخیر و با گسترش اینترنت و فضای مجازی و دسترسی آسان افراد به این فضا، آسیب هایی که این شبکه ها ممکن است به مردم بزنند افزایش یافته است.
وی ادامه داد که متولیان مسجد تصمیم گرفتند که باشگاه بازی های رایانه ای در مساجد برگزار شود ،بازی های سالم و منطبق با فرهنگ ایرانی و اسلامی.
وی یادآور شد که آسیب های روانی و ذهنی برخی بازی ها چنان مهلک است که در صورت بی تفاوتی خانواده ها ، آسیب های زیادی به کودکان وارد می شود.
در ذهنم همیشه فعالیت های مساجد را در راستای کمک به افراد نیازمند جامعه می دانستم.
مثلاً همین دو سال پیش و در اوج همه گیری کرونا، در جریان طرح مواسات و کمک های غیرنقدی به نیازمندان جامعه و آسیب دیدگان از کرونا همین مساجد کانون و ملجاء این حمایت ها بوده اند.
یا همین الان هم برای مشکلات دیگر محله و رسیدگی به امورات آن مساجد پایگاه اصلی این جلسات و حلقه وصل افراد به هم بودهاند ،از تامین جهیزیه دختران کمبضاعت دم بخت گرفته تا ... .
در سالهای جنگ هم که مساجد کانون اعزام رزمندگان به جبهه بودند،چه وداع های آخرینی که پشت درب این مساجد بین رزمندگان و عزیزانشان صورت نگرفته است، رسیدگی به امورات پشت جبهه نظیر جمع آوری کمک های مردمی برای رزمندگان و بسته بندی و ارسال آن ها جزئی از خدمات مساجد بوده است.
همواره و در همه زمان ها در مساجد علاوه بر کارهای دینی به مسائل روز افراد جامعه هم پاسخ داده می شود.
از آقای دیلمی خداحافظی می کنم، راهم را به سمت منزل بر می گردم، تصمیم گرفتم به خانه بروم و با پسرم صحبت کنم در صورت رضایت با او بیایم و نامش را در این کلاس ثبت نام کنم و بعد بروم و به کارهایی که برایش مرخصی گرفته ام برسم.
۳۰ مرداد روز جهانی مساجد نامگذاری شده و دلیل آن یادآوری به آتش کشیدهشدن مسجدالاقصی به عنوان قبله اول مسلمین جهان در ۲۱ آگوست سال ۱۹۶۹ توسط صهیونیستها است.
نظر شما