به گزارش خبرگزاری شبستان؛ آیت الله قرهی در نخستین جلسه درس خود در سال جدید گفت: حضرات معصومین(ع) که خود الگوی عملی اخلاقند؛ عملاً به مردم نشان دادند که هدف اخلاق است. اخلاق ظرف دین است، لذا وقتی کسی در این بستر و در این ظرف رشد کرد، دیندارترین انسانهاست.
دیندار حقیقی کیست؟
وقتی انسان در مقام متخلّقین به اخلاق الهی قرار گرفت، طبعاً نهایت کار او این است که تمام اعمال او برای خدا میشود. هر چه که انجام میدهد، برای او جز رضای حضرت حق، مسئله دیگری مطرح نیست و در صدر متخلّقین به اخلاق الهی، حضرات معصومین(ع)هستند؛ آنها که خود الگوی عملی اخلاقند؛ عملاً به مردم نشان دادند که هدف هم اخلاق است. همانگونه که بارها عرض کردم، فرمودند: «الخلق وعاء الدّین» اخلاق ظرف دین است. لذا وقتی کسی در این بستر و در این ظرف اخلاق رشد کرد، دیندارترین انسانهاست. اگر کسی بخواهد دیندار حقیقی باشد، راهش اخلاق است؛ چون «الخلق وعاء الدّین» اخلاق ظرف دین است. پس چون آنها در اخلاق رشد کردند، طبعاً به آنجا میرسند که هر چه خدا خواست، انجام میدهند؛ سکوت برای حفظ دین، خون دادن برای حفظ دین، شنیدن حرفها حتی از علویّون برای حفظ دین؛ مثل حضرت ثامنالحجج(علیه آلاف التّحیة و الثّناء) - که راضی هستند به رضای حضرت حق - برای حفظ دین راضی میشوند در دستگاه آن خلفای جور، ولایتعهدی مثل مأمونی را بپذیرند. یا یکجا مثل ابیعبدالله(علیه الصّلوة و السّلام) به واسطه حفظ دین به شهادت میرسند و یا یکجا مثل باب الحوائج(علیه الصّلوة و السّلام) به واسطه حفظ دین درون زندان میروند و این یعنی دیندار بودن.
ادب و اطاعت؛ دو بال پرواز
وی افزود: این مطلب را در مرتبه اوّل ،خود حضرات معصومین(علیهم صلوات المصلّین) حضرت فاطمه زهرا(صلوات اللّه و سلامه علیها) به ما نشان دادند. این بی بی مکرّمه ای که در شأنش به پیامبر(صلّی اللّه علیه و آله و سلّم) بیان شده: «لولاک لما خلقت الافلاک و لولا علی لما خلقتک و لولا فاطمه لما خلقتکما» قبل از این که این آیه شریفه «لا تَجْعَلُوا دُعاءَ الرَّسُولِ بَیْنَکُمْ کَدُعاءِ بَعْضِکُمْ بَعْضاً»4 نازل شود، حضرت همیشه پیامبر(صلّی اللّه علیه و آله و سلّم) را یا ابه! صدا میزدند، امّا وقتی این آیه شریفه نازل شد، خطاب کردند: یا رسول الله! با این که ام ّابیها است، امّا اینگونه مودّب است، پیامبر(صلّی اللّه علیه و آله و سلّم) فرمودند: عزیز من! تو همانگونه که قبلاً من را صدا میزدی، صدا بزن؛ چون قلب من آرامش پیدا میکند و این آیه در مورد تو و فرزندانت نازل نشده است، تو از منی و من هم از تو هستم.
مطیعترین افراد نسبت به امام راحل، امام خامنه ای بودند
مدیر حوزه علمیه امام مهدی (عج) تصریح کرد: ادب بسیارمهم است. بارها عرض کردیم دو بال پرواز داریم، یک: اطاعت، دو: ادب. این ادب و اطاعت عجیب است، انسان با آنها پرواز میکند و به اوج میرسد. آنها که به جایی رسیدند به واسطه همین ادبشان بوده است. هر کس در هر مطلبی به مقامی رسید، به واسطه ادب است. بی بی دو عالم(سلام اللّه علیها) در مقام ادب اینگونه بیان میکند.گرچه او عطای خداست «إِنَّا أَعْطَیْناکَ الْکَوْثَرَ« پروردگار عالم به رفیق و حبیبش ختمی مرتبت، محمّد مصطفی(ص) بهترین خلقتش کوثر را مرحمت کرد؛ چون حبیبش را دوست دارد، حبیب است، امّا مقام ادب را نگاه کنید. یکی از نکاتی که آیت الله مولوی قندهاری آن کنز خفیّ الهی نسبت به امام المسلمین رهبر انقلاب فرمودند، این بود که ادب ایشان در محضر بزرگان عامل شد که خدای متعال ایشان را بالا ببرد. می دیدید که ایشان در مقابل امام راحل مؤدّب بودند. نشد یکمرتبه دست ایشان را نبوسد. بعضیها بودند دیگر فکر میکردند با امام خیلی خودمانی هستند، امّا ایشان اینطور بودند. این ادب است که بالا میبرد و اوج میدهد و دومین مورد اطاعت است. همه میگویند مطیعترین افراد نسبت به امام راحل، رهبر انقلاب بود.
مطیع محض همسر
آیت الله قرهی خاطرنشان کرد: متخلّقین به اخلاق الهی در مرحله اول، حضرات معصومین(ع) هستند. این ادب بیبی دو عالم(س)در مقابل پدر است. امّا بحث همسر، خیلی عجیب است. ببینید بیبی دو عالم(سّ) در مقابل امیرالمؤمنین(ع) معمولاً اینگونه است که حضرت را یا با امیرالمؤمنین یا با کنیه ابوالحسن صدا میکند و خطاب میکند: «روحی لروحک الفداء و نفسی لنفسک الفداء یا اباالحسن» - الله اکبر! - روح و جانم فدای تو باد ای اباالحسن! در مقام اخلاق اینگونه است. با این که اصلاً بیبی دو عالم(س)، انسیه الحوراء است. کسی است که اصلاً به عنوان انسان از جهات انسانی نیست، مافوق اینهاست و چیز دیگری است. وقتی راجع به امیرالمؤمنین(ع) که عرض کردیم خدا ایشان را برای بیبی دو عالم خلق کرده است - بیان میشود: «هَا عَلیٌ بَشرٌ کَیفَ بَشَر»، آنوقت بیبی دو عالم چیست. امّا نگاه کنید چقدر ادب دارد. آنجا که آن دو غاصب اصرار میکنند به این که در خانه امیرالمؤمنین(علیه الصّلوة و السّلام) وارد شوند و برای عیادت بیبی دو عالم بیایند، بیبی راضی نبودند، امّا در نهایت فرمودند: «الْبَیْتُ بَیْتُکَ»خانه خانه توست «وَ الْحُرَّةُ زَوْجَتُکَ» و من همسر تو هستم. در مقام اطاعت از همسر اینگونه است.کسی که پیامبر(ص) حبیب خدا، خم میشود و دست او را میبوسد امّا نگاه کنید مطیع محض همسر است «الْبَیْتُ بَیْتُکَ وَ الْحُرَّةُ زَوْجَتُکَ».
حال، ما چگونه هستیم؟ آیا زندگی ما زندگی مولیالموالی و بیبی دو عالم(ع) هست؟! زندگی علوی و فاطمی هست؟حضرت سلمان میگوید: من دیدم بیبی دو عالم(س) داس (آسیابهای دستی) گندم آرد میکند و دستانش پینه بسته است، خیلی ناراحت شدم، گفتم: شما چرا بانو؟ دستهایتان تاول زده، چرا خودتان را به زحمت میاندازید؟ فضّه در کنار شما ایستاده. بیبی دو عالم، این بانوی مکرّمه دین(علیها الصّلوة و السّلام) فرمودند: از رسول خدا شنیدم که فرمودند: کارها را تقسیم کنید و من خودم را با فضّه یکسان کردم، یک روز او کار کند، یک روز من! کجا انسان میتواند چنین افرادی را در عالم پیدا کند که رؤسای دین باشند، جزء خاندان عترت، در آن مقام بالا باشند، امّا اینگونه رفتار کنند؟! روشی هم که امامالمسلمین، رهبر عظیمالشّأن ما نیز دارند.
پایان پیام/
نظر شما