به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان، کارگاه آموزشی" شادکامی از منظر قرآن کریم"در حوزه خانواده و در راستای طرح کاهش آسیب های فرهنگی و اجتماعی شهرستان به همت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان ابهر، مؤسسه قرآنی کوثر و با همکاری دفتر امور بانوان فرمانداری شهرستان ابهر با تدریس ناصر عزیزی دکترای علوم قرآنی، مدرس دانشگاه و مفسر قرآن کریم برگزار شد.
ناصر عزیزی در این کارگاه با اشاره به آیات مختلفی از قرآن کریم که بیانگر مؤلفه هایی از شادکامی است گفت: در موضوعاتی نظیر فرح، نعمت، شکر، رضا، صبر، بلا و فتنه می توان به دیدگاه قرآن درباره شادکامی دست یافت. شادکامی دارای سه مؤلفه رضامندی در خوشایند، فقدان عواطف منفی در ناخوشایند و نشاط در خوشایند و ناخوشایند است. باور به مالکیت خداوند، صبر و بردباری، باور به تقدیر، شناخت ارزش واقعی دنیا، بازشناسی نعمت ها، مدیریت مقایسه، شکر، تصحیح ارزیابی از محرومیت، معناشناسی بلاها و استعانت، عوامل تحقق دو مؤلفه نخست، و لذت همه جانبه و فراگیر مشروط به فقدان پیامدهای منفی، ازجمله عوامل تحقق مؤلفه سوم می باشد.
وی در ادامه افزود: شادی ها دو قسم هستند یک قسم زودگذر و یک قسم پایدار که هر لذت و شادی ای که با یاد خدا باشد پایدار است و واژه شادی مفهومی درونی است که دارای تعاریف و ابعاد مختلفی میباشد .در واژه نامه ها شادی با واژههایی همچون خوشحالی، شادکامی، خوشی و نشاط هم معنا دانسته شده است و رسیدن به شادی از طریق توجه به ارزشها و اهداف معنوی، نیازهای اساسی، هدف دار بودن زندگی و محبت به خداوند امکان پذیر است. مطالعات انسان شناسی نشان داده است که دین ورزی قدمتی دیرینه داشته و دین جزء لاینفک زندگی بشری در تمام اعصار بوده است.
این استاد دانشگاه در خصوص شادی از منظر قرآن کریم گفت: شادی در قرآن دارای جایگاه خاصی است و به گونه های مختلف مورد تایید و توجه قرار گرفته است؛ اما نه شادی بیهوده و عبث ، بلکه شادی توأم با اهداف الهی و انسانی. لذا آیات قرآن درباره شادی دو دستهاند؛ دسته ای از آیات مؤمنین را دعوت به شادی نمودهاند و دسته دیگر شادی را نکوهش میکنند و قرآن به مقوله ی خوشی، خرسندی و شادمانی توجه ویژه دارد. تعریف و تمجید از مقوله های شادی در چهارچوب کاملاً منطقی و دور از افراط و تفریط و کنترل هیجانات اعم از خشم و غضب، شادی و شادمانی از شاهکارهای آیین اسلام است. اسلام بهره گیری از شادی، لذت بردن از زندگی و رضایتمندی از آن را طی آموزه های سهل و آسان آموزش میدهد، تا جایی که تبسم به چهره اهل ایمان و دیگران را پاداش داده و عملی دارای ثواب بر میشمارد و به این ترتیب به شادی عمق بخشیده و آن را درونی و پایدار مینماید تا تشنگی انسان را نسبت به این نیاز پاسخ دهد. از طرفی نیز از شادیها و لذتهای زودگذر و کاذب به شدت جلوگیری نموده و معتقد است که این گونه شادیها، تنها بخش بسیار کوچک و سهم ناچیزی از شادیهای واقعی است.
نظر شما