مرد صلح به دنبال چیست؟

کوفی عنان فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه صبح امروز وارد تهران شد تا مشکلات بر سر راه صلح در این کشور را با ایران در میان بگذارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، کوفی عنان، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه به منظور انجام سفری دو روزه و دیدار با مقامات کشورمان صبح امروز وارد فرودگاه مهرآباد تهران شد و مورد استقبال حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه قرار گرفت.

کارنامه عنان در سازمان ملل حکایت از فعالیت او در زمینه صلح جهانی دارد. این مرد صلح چند ماهی است که برای ایجاد صلح بین دولت سوریه و مخالفان تا دندان مسلح تلاش می کند. در طول یک سال درگیری دولت سوریه با مخالفان مسلح اش در این کشور، اتحادیه عرب و سازمان ملل برای برقراری آتش بس بین طرفین تلاش ها کرده اند اما عنان تنها کسی است که طرفین دعوا در سوریه او را قبول دارند و طرح صلحی که ارایه داده توانسته مورد قبول طرفین قرار بگیرد.

طرح عنان مشتمل بر 6 ماده است که در چارچوب آن عملیات نظامی علیه غیر نظامیان باید متوقف شود، نیروهای نظامی از مناطق شهری خارج شوند، اجازه برگزاری تظاهرات مسالمت‌آمیز به غیر‌نظامیان داده شود، زندانیان سیاسی آزاد شوند، روزانه 2 ساعت درگیری بین طرفین به منظور ارسال کمک‌های بشردوستانه به غیر‌نظامیان متوقف شود و بین طرفین درگیر به منظور حل بحران، گفت‌وگوهای سیاسی صورت گیرد.

این طرح با موافقت جامعه جهانی از جمله روسیه و چین روبرو شد و بشار اسد رئیس‌ جمهور سوریه نیز با آن موافقت کرد و متعهد شد نیروهای خود را از شهرهای سوریه خارج کند.

شورای امنیت نیز با این وجود تا 10 آوریل 2012 به سوریه مهلت داد تا طرح صلح 6 ماده‌ای عنان را در سوریه اجرا کند و در چارچوب این طرح، حکومت سوریه نیروهای ارتش را از بخشی از مناطق سابقاً نا امن که امروز آرام شده‌اند، خارج کرد.

در چارچوب این طرح صلح مقرر شد که پس از پایان ضرب‌الاجل توافق شده (10 آوریل)، نیروهای درگیر، به عملیات نظامی و خشونت جنگی پایان دهند و 2 روز پس از آن (12 آوریل)، بین طرفین آتش‌بس رسمی و کامل اعلام شود.

کوفی عنان با ارائه گزارشی از روند طرح و فعالیت‌های خود در این خصوص که به صورت ویدئو کنفرانس برای اعضای شورای امنیت ارائه شد، با بیان اینکه سوریه با خروج نیروهای نظامی خود از شهرها موافقت کرده است، ابراز امیدواری کرد که خیلی زود از سوی دمشق درخصوص بندهای دیگر طرح خود پاسخ مثبت بشنود که از جمله این بندها ارسال کمک‌های بشردوستانه به غیرنظامیان، ورود آزادانه خبرنگاران به سوریه و آغاز مذاکرات فراگیر بین مخالفان و دولت است.

عنان همچنین از شورای امنیت خواسته بود تا از ماموریت وی حمایت و درخصوص اعزام ناظران بین‌المللی که تعداد آنها بین 200 تا 250 نفر خواهد بود و وظیفه نظارت بر آتش بس را به عهده خواهند داشت، رایزنی کند.

اتحادیه عرب در نشست بغداد ضمن مخالفت با هرگونه دخالت خارجی در سوریه، دربارۀ طرح صلح کوفی عنان برای سوریه اعلام کرد: اکنون باید این طرح بطور کامل، جدی و فوراً عملی شود. این اتفاق تا به حال رخ نداده، اما به عملی شدن آن امیدواریم و این اتفاق رخ خواهد داد.

طرح صلح پیشنهادی کوفی عنان مورد حمایت هر 2 کشور چین و روسیه نیز بوده است و نمایندگان آنها در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد، با این طرح صلح اعلام موافقت کردند.

تنها 48 ساعت قبل از آغاز اجرای این طرح صلح یعنی 8 آوریل، دولت سوریه اعلام کرد که فقط در صورتی نیروهای نظامی از مناطق مسکونی سوریه خارج خواهند شد که مخالفان، تعهدنامه‌ای مکتوب برای پایان دادن به برخوردهای مسلحانه با نیروهای دولتی ارائه دهند.

در چارچوب طرح صلح پیشنهادی عنان، بنا بود 48 ساعت بعد از پایان یافتن خشونت‌ها در سوریه و عقب‌نشینی نیروهای ارتش از شهرها و مناطق مسکونی سوریه، آتش‌بس کامل در این کشور برقرار شود.

اما روز یکشنبه، هشتم آوریل، وزارت امور خارجه سوریه در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که دولت نمی‌خواهد با عقب‌نشینی نیروهای ارتش، هیچ فرصتی برای سازماندهی و تسلیح دوباره مخالفان فراهم شود.

در این اطلاعیه، خروج نیروهای ارتش از شهرها و مناطق مسکونی سوریه مشروط به دریافت تعهدنامه مکتوب از مخالفان مسلح دولت سوریه اعلام شده و آمده است که دولت سوریه همچنین منتظر دریافت تعهدنامه‌های کتبی از دولت‌های قطر، عربستان سعودی و ترکیه است که نشان دهد آنها "به حمایت مالی از گروه‌های تروریستی پایان می‌دهند."

در عین حال، سخنگوی وزارت امور خارجه سوریه اعلام کرده که "سوریه برای عقب‌نشینی نیروهای ارتش برنامه‌ریزی کرده و این طرح هم‌اکنون در مرحله اجرایی است، ولی تکمیل عملیات و تحقق هدف اصلی (عقب نشینی کامل) نیازمند دریافت تعهدنامه‌هایی از طرف مقابل و حامیان آنهاست."

اما ارتش موسوم به آزادی که در سوریه علیه حکومت در حال جنگ است، اعلام کرده که حاضر به چنین کاری نیست و کوفی عنان نیز نتوانسته تعهد عربستان، قطر و ترکیه را برای عدم حمایت تسلیحاتی و اسقاط نظام اسد کسب کند که این موضوع، طرح وی را با چالش‌های جدی روبرو خواهد کرد.

کوفی عنان پیش از سفر به ایران به کشورهای روسیه، چین، عربستان و ترکیه سفر کرده بود.

عنان قرار است در این سفر با محمود احمدی نژاد رئیس جمهور، علی اکبر صالحی وزیر خارجه و سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار و درباره تحولات سوریه به بحث و رایزنی بپردازد.

وی پیش از سفر به تهران بازدیدی از مناطق جنوب ترکیه هم مرز با سوریه داشت.

سفر دو روزه نماینده سازمان ملل در سوریه در راستای موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اعلام آمادگی برای به کارگیری تمامی توان و ظرفیت سیاسی خود در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی به منظور همکاری و تعامل سازنده و رایزنی و مشورت با تمامی طرف‌ها و در جهت حل و فصل هر چه سریع‌تر مسائل سوریه و کمک به تثبیت صلح و امنیت در منطقه و جهان و همچنین موفقیت اصلاحات رئیس جمهور سوریه و تحقق مطالبات مشروع و مسالمت آمیز مردم سوریه به دور از هرگونه مداخله خارجی و با حفظ تمامیت ارضی و احترام به حاکمیت سوریه صورت می‌گیرد.
طرح صلح کوفی عنان فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل برای سوریه یا طرح صلح پیشنهادی مشترک سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب برای سوریه که از فوریه 2012 ارائه شد، تاکنون مهمترین تلاش جامعهٔ بین‌المللی برای حل بحران سوریه در خاورمیانه است، به طوریکه از آن به عنوان "تنها طرحی که در دست است" نام برده می‌شود.

پایان پیام/

 

کد خبر 122507

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha