عمارتی کوچک و بیانگر شکوه وجلوه  قاجار

خانه مقدم داراي اضلاع متفاوت وزيبا بوده، عمارتی کوچک و بیانگر شکوه و جلوه قاجار است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري شبستان از تهران

 الهام راد

ضلع غربی خانه در قسمت بیرونی خانه مقدم

۱-ساختمان برج یا اربابی: این قسمت از موزه خانه مقدم نسبت به بخش‌های دیگر خانه تازه ساخت تر است و ۵۴ سال قدمت دارد.

درباره نحوه معماری این ساختمان گفته می‌شود ساخت این برج توسط خود استاد محسن مقدم به همراه یکی از شاگردانش می‌باشد که برای همسرش سلما ساخته شده و از آنجایی که همسرش دارای اصلیت فرانسوی بوده،  معماری این بنا هم با تقلید از سبک معماری اروپایی ساخته شد.

۲-صدف: اتاق دیگری با نام صدف نیز در این بخش قرار دارد اگرچه درب آن از بیرون است و نیازی نیست برای بازدید از آن به ساختمان برج وارد شد، دلیل نام‌گذاری این اتاق به نام صدف این است، که این اتاق محل نگهداری آثار نفیس و با ارزشی است که همانند مرواریدی در دل صدف می‌باشند و جالب اين است که وسایل این اتاق نیز همانند وسایل دیگر، شخصا توسط استاد محسن مقدم گردآوری شده است.

۳-ایوان قاجار: این ایوان که در کنار ساختمان اربابی قرار گرفته و متشکل از تعدادی طاق‌های آجری و ستون‌های زیبای سنگی است، تمام فضای داخل آن به صورت بسیار ماهرانه‌ای مزین به کاشی‌هایی شده است که متعلق به دوران زندیه و قاجاریه است.

 در رو‌به روی این ایوان می‌توان حوضی را ديد که تصویر ایوان را در خود منعکس می‌کند تا زیبایی این فضا را دوچندان کند، دور تا دور حوض را گلدان‌های شمعدانی فرا گرفته و فواره‌ای در میان آن آهنگ زیبای‌ آب را برای مهمانانش دلپذیرتر می‌کند.    

5-بدون شک ایوان قاجار یکی از زیباترین قسمت‌های این خانه است که نگاه هر بیننده را برای مدتی جذب زیبایی‌های خود می‌کند.

 

ضلع شمالی خانه در قسمت بیرونی خانه مقدم

۱-گلخانه: در این قسمت گلخانه، دیده مي شود، جایی که به پرورش‌ گل‌های زینتی اختصاص داشت.  بيننده با نگاه کلی به نمای بیرونی گلخانه متوجه می‌شود حتی این بخش از خانه نیز از کاشی‌کاری‌های زیبا و رنگارنگ بی‌نصیب نمانده است.

۲-تراس: در این بخش از خانه محوطه ای به چشم می‌خورد که با چند پله کوچک از سطح اصلی حیاط جداشده که در واقع تراس این خانه زیبا محسوب می‌شود و امروزه در این بخش کافه‌ای دایر است تا به بهترین نحو از مهمانان این خانه پذیرایی کند.

۳-دیوار تجدد: دیواری با ستون‌های مارپیچ به رنگ فیروزه‌ای در میان خانه خودنمایی می‌کند که نام آن دیوار تجدد است.

این دیوار که دارای طاق‌هایی پی در پی و ستون‌هایی با تزئينات سنگی خیره ‌کننده به دست مهندس هوشنگ سیحون ساخته شده است تا دو حیاط اندرونی و بیرونی را از هم جدا کند.

 مهندس هوشنگ سیحون یکی از معماران زبر دستی بوده که بناهای معروف و نام آشنای زیادی مانند آرامگاه بوعلی‌سینا، خیام، نادرشاه افشار، فردوسی و کمال‌الملک را طراحی کرده است.

 جالب است که پایه ستون‌های این دیوار متعلق به کاخ خواهر ناصرالدین شاه بوده است و در زمان تخریب آن، توسط استاد مقدم تاریخ دوست، به این خانه آورده شد تا ارزش این خانه را دوچندان کند.

 

ضلع شمالی در بخش اندرونی

در معماری قدیم ایرانی اندرونی به قسمتی از خانه گفته می‌شد که مکان اقامت زنان و فرزندان و همچنین خدمتگزاران خانه بوده، از این رو به گونه‌ای ساخته می‌شد که هنگام رفت و‌ آمد مردان و افراد غریبه کمتر در معرض دید باشد.

از دیوار تجدد که رد شویم در واقع پا به بخش اندرونی این خانه گذاشته ایم. در این بخش می‌توان از زیرزمین خانه که زمانی به حمام و انباری اختصاص داشته دیدن کرد، البته امروزه مرمت شده تا مکان مناسب‌تری برای نگهداری آثار تاریخی باشد.
ایوان بخش اندرونی بسیار تماشایی است، این بخش که توسط دو پلکان به طبقه بالایی وصل می‌شود، دارای آینه‌کاری مربوط به دوران زندیه و قاجار، کاشی‌های معرق و خشتی دوران قاجار و پهلوی اول و همچنین دارای گچ‌بری‌های ظریف و هنرمندانه‌ای است که نمی‌توان از آن ساده رد شد.

 

ضلع شرقی در بخش اندرونی

در این بخش حیاطی قرار گرفته که نشان دهنده علاقه استاد محسن مقدم و همسرش به هنر ایرانی بوده ؛ زیرا اگر با دقت به کف این حیاط نگاه کنیم متوجه شباهت آن با نقشه فرش‌های ایرانی می‌شویم.
بخش آخری که در این خانه به چشم می‌خورد بخش خد مه است که در گذشته محل سکونت خدمتگزاران و مطبخ خانه بوده، اما امروزه مورد بازسازی قرار گرفته و تحت عنوان بخش اداری این موزه خانه، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فصل مناسب برای بازدید از خانه موزه مقدم تهران

تهران شهری است که در هر فصل چهره‌ی زیبایی دارد، اما به علت شلوغی و ترافیک، بهترین زمان برای بازدید از اماکنی که در بخش‌های مرکزی و بافت قدیمی شهر تهران قرار دارند، در تعطیلات عید نوروز است.

 

کد خبر 1230690

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha