تقارن ماه نزول قرآن و فصل بهار فرصتی مغتنم برای توجه به گردشگری رمضان

حجت الاسلام باباگل زاده بر لزوم توجه مسئولان به گردشگری رمضان تاکید کرد و گفت: کشور ما با وجود تمدن چند هزار ساله، اماکن تاریخی، فرهنگی و زیارتی فراوان و جاذبه های طبیعی متاسفانه به دلیل بی توجهی، گردشگری در رمضان کم رونق است.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان؛ هر زندگی دارای رستاخیز است و رستاخیز طبیعت، بهار است و این فصل و نوشدن طبیعت نشانه ای بزرگ برای ما برای زندگی دوباره و از نو شروع کردن است تا با خانه تکانی دل از غبار یکساله و زدودن آلودگی از دلهایی که خدای ناکرده با گناه زنگار گرفته است، به استقبال سال جدید برویم. در آستانه ماه مبارک رمضان و غبارزدایی دل از گناهان قرار داریم و بهار طبیعت و بهار قرآن باید ما را به پاکی های بیشتری هدایت کند. به همین مناسبت با حجت الاسلام  دکتر«عباسعلی باباگل زاده» کارشناس مذهبی و فعال اجتماعی و رئیس سابق کمیته گردشگری مذهبی میراث اداره کل استان تهران  گفتگویی انجام دادیم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود.

 

برکات همزمانی شدن بهار قرآن با بهار طبیعت چیست؟ 

نوروز باستانی و فصل بهار، عشق، زیبایی، مهربانی، محبت، شادابی، نشاط، لطافت، تغییر و دگرگونی در عالم به همراه دارد، در بهار، طبیعت نو و زنده می شود که با این تحول در عالم، انسان می تواند درس بیداری دل بیاموزد و به یاد روز رستاخیز و زنده شدن مردگان عبرت آموزی داشته باشد  در روایت از نبی مکرم اسلام حضرت محمد (ص) داریم که می فرمایند: آن کسی که با تغییرات و تحولات دنیا از وضعی به وضع دیگر آگاه و بیدار نشود از غافل ترین مردمان است. این دگرگونی در بهار، صاحبان خرد و اندیشه را از غفلت دور می کند. همان گونه که در دعای مشهور ابتدای سال از خداوند متعال «احسن الحال» را در خواست و طلب می کنیم در حقیقت احسن الحال، بهترین و نیکوترین حالت برای انسان، یاد خداوند متعال و تقرب به درگاه او و رهایی از غفلت است.

 

تقارن ماه مبارک رمضان و فصل بهار، فصل رویش و نو شدن فرصت بسیار مناسبی است که انسان با استفاده از عطر بهاری خود را با عطر قرآن کریم معطر کند و از فضای معنوی و قرآنی رمضان بهره ببرد و بسوی سعادت و عبودیت که هدف از خلقت است « ما خلقت الجن و الانس الا لیعبدون» به مقام بندگی کامل برسد و رستگار شود. از امام محمد باقر(ع) روایت داریم که آن حضرت فرمودند: برای هر چیزی بهاری است و بهار قرآن ماه مبارک رمضان است،« لکل شیء ربیع و ربیع القرآن شهر رمضان»

 

یکی از آداب اسلامی صله ارحام است و در ایام عید نوروز در کشور ما مردم برای انجام صله رحم به دید و بازدید از اقوام می روند با توجه به تقارن ماه رمضان و عید نوروز چگونه می توانیم این آداب اسلامی را به جا بیاوریم؟

بله همان طور که اشاره نمودید، صله رحم از آموزه های اخلاقی اسلام است که در دستورات بزرگان دین تاکید زیادی بر انجام آن شده است و در فرهنگ مردم ایران صله رحم جایگاه ویژه ای دارد و در مناسبت های مختلف مانند عید نوروز، اعیاد مذهبی و ملی و ماه مبارک رمضان نمود بیشتری پیدا می کند. اتفاقا تقارن رمضان و نوروز فرصت بسیار خوبی است که دید و  بازدیدها از اقوام سببی و نسبی داشته باشیم و جویای احوال شان شویم، بنظرم تاکید اسلام بر سرکشی به اقوام یکی از مهمترین دلیل آن می تواند با خبر شدن از احوال و وضعیت زندگی آنها باشد.

 

با توجه به اینکه بسیاری از خانواده ها در شرایط اقتصادی سختی به سر می برند و از جهت معیشت در تنگنا قرار دارند، پیشنهاد می کنم افرادی که شرایط بهتری دارند، به خانواده های بی بضاعت و فقراء خصوصا از اقوام خود که دارای مشکلاتی هستند با الگو قرار دادن فرهنگ اهل بیت به قشر ضعیف کمک کنند، کمک به دیگران نه تنها باعث کاهش اموال که موجب افزایش رزق و روزی هم می شود، امام علی (ع) در فرازی از خطبه ۲۳ نهج البلاغه، با اشاره به ضرورت تعاون با خویشاوندان می فرمایند: انسان هر چه ثروتمند باشد، باز از خویشاوندان خود بی نیاز نیست. آگاه باشید مبادا از بستگان تهیدست خود روبرگردانید. و از آنها چیزی را دریغ دارید، که نگه داشتن مال دنیا، زیادی نیاورد و از بین رفتن مال کمبودی ایجاد نکند، آن کس که دست دهنده خود را از بستگان بازدارد، تنها یک دست را از آنها گرفته اما دست های فراوانی را از خویش دور کرده است و آن کسی که پر و بال محبت و مهربانی بگستراند، دوستی خویشاوندانش تدوام خواهد داشت.

 

بنظر شما میزان شادی معنوی در ماه مبارک رمضان در کشورمان چگونه است؟

به دلیل فضای معنوی و راز و نیاز با خداوند متعال شادی و نشاط در ماه مبارک رمضان نسبت به دیگر ماه ها بیشتر است. شاید برخی افراد شادی را در گناه و معصیت و دوری از خداوند متعال ببینند، بله برای افرادی که چنین نگاهی دارند، ماه مبارک رمضان ماه شادی نیست، اما در بین مومنین و روزه داران علی رغم سختی گرسنگی و تشنگی، شادی و نشاط وجود دارد و با یاد خداوند آرامش بیشتری دارند. از طرفی چون در دهه آخر ماه مبارک رمضان، شهادت امیر المومنین امام علی (ع) و شب های قدر است و مردم از باب عشق و علاقه ای که به امام علی (ع) دارند و برای مراسم شب های قدر و شهادت حضرت حضور چشمگیری در مساجد و مصلی ها پیدا می کنند چنین بنظر می رسد در کل ماه مبارک رمضان شادی و نشاط وجود ندارد.

 

برای ایجاد شادی و نشاط مضاعف در جامعه، نیاز است متولیان حوزه فرهنگ و مساجد، رسانه ها به ویژه صدا و سیما با برگزاری برنامه های متنوع و فرح بخش و نمایش فیلم ها و سریال های شاد و  همچنین جشنواره های فرهنگی و ورزشی، مسابقات علمی و کتابخوانی در فضای جامعه شادی و نشاط بیشتری ایجاد کنند.

 

در برخی از کشورهای مسلمان من جمله مالزی، ترکیه و دبی از فرصت ماه مبارک رمضان استفاده های خوبی می کنند. در زمینه گردشگری در رمضان برنامه های جذاب و شادی را برگزار می نمایند، کشورشان به مقصدی برای گردشگری و توریسم مسلمان تبدیل شده است، از این راه کسب در آمد می کنند. به عنوان نمونه در اکسپوسیتی دبی جشنواره بزرگ رمضان برگزار می شود، روزه داران، گردشگران و مردم محلی از دور و نزدیک گرد هم می آیند و از فرصت افطار تا سحر با برنامه های متنوع و هیجان انگیز در حوزه گردشگری حلال به جذب مخاطبین می پردازند.

 

کشور ما با وجود تمدن چند هزار ساله، اماکن تاریخی، فرهنگی و زیارتی فراوان و جاذبه های طبیعی متاسفانه به دلیل نبود برنامه و بی توجهی به گردشگری رمضان، گردشگری در رمضان کم رونق می شود. در حالی که این ظرفیت وجود دارد با برنامه ریزی، برگزاری جشنواره ها، تبلیغات و ایجاد تورهای ترکیبی گردشگری در رمضان و مسابقات بین المللی ورزشی و قرآنی، گردشگری در رمضان را توسعه دهیم.

 

 

 

 

 

 

کد خبر 1257277

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha