به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان، آموزش قرآن کریم به کودکان همواره مورد تاکید علما و بزرگان دینی ما بوده است و در حدیثی از پيامبر خدا (صلي الله عليه وآله) آمده است: كسي كه پيش از بلوغ قرآن بخواند، به تحقيق، در كودكي به او حكمت داده شده است.
مقام معظم رهبری نیز بارها در فرمایشات خود به اهمیت آموزش قرآن کریم بالاخص در بین کودکان و نوجوانان تاکید کرده اند و در سخنرانی خود در نخستین روز از ماه مبارک رمضان امسال ضمن تاکید بر تربیت 10 میلیون حافظ قرآن بر تبدیل هر مسجد به یک پایگاه قرآنی تاکید داشتند.
به همین منظور به سراغ یکی از حافظان کل قرآن کریم از شهرستان ابهر رفته و مصاحبه ای را با ایشان ترتیب دادیم که در ذیل آمده است.
لطفا ضمن معرفی خود، بفرمایید حفظ قرآن را از چند سالگی و در کجا شروع کردید و چگونه ادامه دادید؟
بنده فاطمه عقلانیان شاد، حافظ کل قرآن کریم، متولد ۱۳۸۸ هستم و به لطف خدا و اهل بیت (ع) از ۱۰ سالگی درجامعه القرآن الکریم ابهر شروع به حفظ قرآن کریم کردم ودرمدت ۲سال ونیم حافظ کل قران کریم شدم.
انگیزه شما از حفظ قرآن چی بود و مشوقان اصلی شما در این مسیر چه کسانی بودند؟
انگیزه دربحث حفظ قرآن زیاد است یکی از آنها فرمایشات ائمه اطهار علیه السلام وبزرگان است که مقام معظم رهبری درباره ی حفظ قرآن میفرمایند که ما باید ۱۰میلیون حافظ قرآن داشته باشیم همین کلام آقا برای من یکی از موارد انگیزشی درحفظ قرآن بود.
مشوقان من پدر و مادرم بودند که برای من زحمات زیادی کشیدند و از ایشان قدردانی می کنم؛ همچنین اساتیدم سرکار خانم بابایی، سرکارخانم تیموری، سرکارخانم حسن خانی وسرکار خانم صفری هستند که کمال تشکر و قدردانی را دارم.
برنامه حفظ و مرورتان به چه ترتیب بود و چه عاملی موجب موفقیت شما در مسیر قرآن بود؟
زمانی که قرآن حفظ می کردم تا ۱۰ جزء اول حفظم هفته ای ۳ صفحه بود واز جزء ۱۱تاآخر هم هفته ای ۷ الی ۱۰ صفحه حفظ می کردم. برای حفظ یک صفحه یک روز قبل یا چند ساعت قبل از حفظ جدید آن صفحه را پیش خوانی می کردم و یکبار هم ترجمه آن صفحه را میخواندم.
در مورد مرور آیاتی هم که حفظ کرده بودم اوایل روزی یک الی ۵جزء و هرروز ۲جزء ده درس داشتم و در خانه به مادرم تحویل می دادم . بنظرم خواندن ده درس به صورت ۱الی ۲جزء برای اینکه آیات درذهن ما ثبت شود، یکی ازعوامل موفقیت در حفظ قرآن است.
شما چه تجربه خاصی در روند حفظ قرآن دارید که برای دیگران مفید باشد؟
اگر ما درحفظ قرآن از ابتدا حفظی قوی و محکم داشته باشیم که همراه با ده درس ،روزی ۱ الی ۲ جزء باشد و مرور آیات گذشته با فواصل نزدیک به هم انجام شوند وبرنامه های حفظی، به صورت مرتب وبا برنامه ریزی انجام بشوند قطعا باعث موفقیت حافظان قرآن در تثبیت محفوظاتشان خواهد بود.
خاطره ای از ایام حفظ را بیان کنید؟
یکی از خاطرات زيبايي ازحفظ قرآن دارم این است که مادرم بعداز اتمام حفظ هر جزء برامن کیک درست می کردند. وقتی حافظ ۱۰ جزء قرآن شدم برایم چادر نماز هدیه دادند که یکی از بهترین هدیه هایی است که از لطف و برکات قرآن است. یک خاطره شیرین دوران حفظ قرآن کریم هم مربوط به همایش ستارگان زمینی درحسینیه اعظم زنجان بود که با حضور آقای طباطبایی برگزار شد. دیدن چهره نورانی ایشان یکی از توفیقاتی است که قرآن نصیب من کرد.
در کدام مسابقات قرآنی شرکت کرده و چه رتبه هایی کسب کرده اید؟
الحمدلله درمسابقات دانش آموزی دررشته جزء ۳۰، ۵ جزء، ۲۰ جزء مقام اول را کسب کردم. در مرحله استانی هم مقام دوم را کسب کردم. درمسابقات بسیج هم در۱۰ جزء مقام اول را کسب کردم، در رشته حفظ کل هم مرحله استانی مقام اول را کسب کردم وتوانستم به مرحله کشوری رایابم.
حفظ قرآن چه تاثیری در پیشرفت درسی اتان داشته و چه توصیه ای به دانش آموزان دارید؟
یکی از تاثیراتی که حفظ قرآن برای انسان دارد این است که مطالب را خیلی راحتتر و سریعتر به ذهن می سپارد ومن هم برای دروس حفظی وقت کمتری صرف می کنم.
همه افراد جامعه می توانند به حفظ قرآن کریم بپردازند، چرا که قرآن همه مردم جهان را مورد خطاب قرار میدهد وقتی درآیه ۱۷ سوره مبارکه قمر میفرماید وَلَقَد یَّسَّرنَاالقرآنَ لِذِّکر فَهَل مِن مُدَّکِر:و قطعا ما حفظ وپند گیری از قرآن را آسان قرار دادیم آیا کسی هست متذکر شود؟
همه عموم را مورد خطاب قرار میدهد.البته با توجه به وقت واستعداد وعلاقه افراد ممکن است برای کسی آسان وبرای کسی کمی سخت باشد که باز هم قرآن می فرماید: اِنَّ مَعَ العُسرِیُسری...
توصیه ها و راهنمایی هاتون برای کسانی که تصمیم به حفظ قرآن گرفتن و یا قصد دارند حفظ رو شروع کنند چیست؟
توصیه می کنم که از خداوند بخواهند که آنها را در این مسیر نورانی ثابت قدم کند وبرای این کار ارزشمند وقت و عمر خود را هزینه کنند که ان شاءالله زمینه عمل به قرآن هم فراهم می کند. با حفظ آیات وحی هم آرامش وسربلندی وعزت دنیا را داریم وهم درآخرت دوری از عذاب الهی را.
توصیه ها تون برا خانواده هایی که دوست دارن فرزندان مانوس با قرآن داشته باشند چیه؟
بهترین روش برای مانوس شدن با قرآن حفظ قرآن است زیرا حافظ قرآن بدلیل عدم فراموشی محفوظات مجبور است قرآن را مرور کند. و خانواده هم باید سعی کنند فرزندانشان را در فضای قرآنی تربیت کنند که فرزندان خودشان به این سمت کشیده شوند. با شرکت دادن فرزندانشان در محافل انس با قرآن،دادن جایزه، پخش تلاوت قرآن درمنزل
به نظر شما برای اینکه انس با قران در شهرستان بیشتر بشه باید چیکار کرد؟ و چه انتظاری از مسئولان دارید؟
باید محافل انس با قرآن در شهرستان بیشتر باشد، دعوت از قاریان و حافظان کشوری به شهرستان برای تشویق وانگیزه بیشتر قرآنیان شهرستان...
انتظاری که از مسئولان آموزش و پروش داریم اینکه به کتاب قرآن به عنوان کتابی که کلام خداوند است اهمیت بیشتری بدهند کلاس های قرآن فقط صرف روخوانی قرآن نشود بلکه تفاسیر ومفهوم آیات و تشویق دانش آموزان به فعالیت های قرآنی هم در مدارس اجرا بشود.
همچنین به دانش آموزان قرآنی که به فرموده پیامبراکرم:(حافظان قرآن پرچمداران اسلام هستند هرکس آن هارا اکرام کند خدا را اکرام کرده....)اهمیت داده بشوند.
دوست دارید در راه قرآن با توجه به اینکه توفیق حفظ کل قرآن رو پیدا کردید چه کارهایی انجام بدید؟ و از چه راه هایی می توان برای ایجاد انگیزه در بین افراد استفاده کرد؟
دوست دارم ان شاءالله درآینده حافظان قرآنی تربیت کنم که در جامه نه تنها حافظ قرآن بلکه عامل به قرآن باشند و زمینه ساز ظهور حضرت مهدی(عج)باشند. آخرین آیات رو درشب جمعه مسجدمقدس جمکران به خاطر سپردم که بهترین شب عمرم بود.
به نظرم می توان از طریق بیان احادیث و اهمیت حفظ قرآن و برگزاری مسابقات قرآنی با حضورعموم مردم انگیزه لازم برای آموزش قرآن را در بین افراد ایجاد کرد. لازم است تا نوجوانان و جوانان از سن نوجوانی که بهترین زمان برای حفظ قرآن است استفاده کنند وبه وسیله حفظ قرآن دل وجان خود را قرآنی کنند.
نظر شما