زنگ خطر رکود فعالیت های قرآنی نواخته شد...

اگرچه جامعه قرآنی کشور و اعضای کمیسیون فرهنگی به رای موافق کمسیون تلفیق برای تفکیک بودجه های قرآنی از دیگر عرصه ها امیدوار بودند، اما اکنون صحن علنی مجلس تنها روزنه امید برای تصویب این خواسته است.

خبرگزاری شبستان: بی تردید بودجه و تخصیص اعتبارات دولتی که با لایحه پیشنهادی دولت و رای نمایندگان ملت مصوب می شود یکی از اصلی ترین مباحثی است که در هر سال به بحث و بررسی گذاشته می شود، تا سهم هر بخشی در تنعم از این خوان مشخص گردد.
خوشبختانه و با تلاش های انجام شده از سال 89، امور قرآنی نیز به جرگه بهره مندان از بودجه های دولتی افزوده شد که تخصیص حداکثر نیم درصد از اعتبارات دولتی در سال 90 به این ساحت مقدس علی رغم تمامی تاخیرها و عملیاتی شدن در روزهای نخست سال 91! نویدبخش آینده ای است روشن... چراکه بنابر مصوبه مجلس مقرر شد که:
«در اجرای منشور توسعه فرهنگ قرآنی مصوب شورای ‌عالی انقلاب فرهنگی حداکثر نیم درصد از سقف بودجه مصوب هر یک از دستگاه‌های ملی و استانی به استثنای فصول 1 و 6 و بودجه هزینه‌ای و هزینه‌های مستقیم تولید شرکت‌های دولتی را کسر و به ردیف -91 550.000- اضافه نمایند که نکته قابل توجه این است که معاونت نظارت راهبردی ریاست‌جمهوری مکلف است این بودجه را قبل از واریز به حساب دستگاه‌ها کسر کند».


اما گویا هنوز برای زدودن مهجوریت از قرآن حتی به لحاظ مادی راهی طولانی در پیش است؛ چراکه بنابر ماده هفدهم لایحه پیشنهادی بودجه سال 91 به مجلس قرآن برای استفاده از بودجه های دولتی ناگزیر به شراکت با عفاف و حجاب و عترت (ع) است. اگرچه همه این ها جز از یک منبع ساطع نمی شوند اما نمی توان منکر پیچیدگی ها و عدم شفافیت ها در پس چنین تصمیمی شد. چراکه سال گذشته علی رغم انحصاری بودن اعتبارات قرآنی بنابر گفته دکتر سیدمحمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در یک گفت و گو، شفاف نبودن میزان این اعتبار از عمده ترین دلایل تاخیر در عملیاتی شدن بودجه نیم درصدی شده است.
به هر حال درپی پیشنهاد دولت نه تنها نمایندگان کمیسیون فرهنگ مجلس به ویژه فراکسیون قرآن و عترت (ع)، بلکه جامعه قرآنی کشور نیز واکنش هایی را در اعتراض نشان دادند. و عمده دلیل آنها عدم شفافیت و پیچیدگی های ناشی از این تصمیم و ضربه خودن نه تنها فعالیت های قرآنی بلکه شرکای آن در بهره مندی مشترک از اعتبارات دولتی است.


البته اعضای کمیسیون فرهنگی پیشنهاداتی را برای تغییر ماده 17 لایحه بودجه سال 91 به کمیسیون تلفیق ارائه کردند تا برای هر یک از سه حوزه مذکور اعتبارات جداگانه را مصوب کند. اما بنابر گفته محمدمهدی مفتح، سخنگوی کمیسیون تلفیق و درپی رای اعضای این کمیسیون، ‌دولت مجاز است برای انجام امور آموزشی، پژوهشی و ترویج فرهنگ قرآنی و فرهنگ عفاف و حجاب نیم درصد از سقف بودجه مصوب نهایی بودجه‌های هزینه‌ای را برای این امر تخصیص دهد.
این در حالی است که عملیاتی کردن بودجه های قرآنی به تنهایی، به دلیل نبود شفافیت های لازم خود چالش برانگیز است حال اگر شریکی نیز برای آن تراشیده شود نمی توان پیش بینی کرد که این اعتبار به چه میزان خواهد بود؟ چه زمان عملیاتی شده و چگونه هزینه می شود؟


این در حالی است که با واریز دو قسط نخست اعتبارات سال 90 به حساب مجموعه های قرآنی، چرخه فعالیت های این عرصه با سرعتی مطلوب در حال حرکت است و اینچنین به نظر می رسد که پس از گذشت 33 سال از انقلاب فعالیت های قرآنی به مسیری رهنمون شده اند که می توان بسیاری از مطالبات امام (ره) و رهبری را عملی کرد.
این نه به آن معنا است که حرکت چرخه قرآن مشروط به بودجه بوده است؛ اما این اعتبار و سیستم نظارتی بر روند هزینه کرد آن انسجامی را به وجود آورده که خود نویدبخش پایان موازی کاری هایی است که در طول این سال ها اگر نگوییم منجر به رکود نشده حداقل پیشرفت چشمگیری را نیز نصیب ما نکرده است.
اگرچه با رای اعضای کمیسیون تلفیق بسیاری از امیدواری ها تبدیل به یاس شده اما هنوز صحن علنی مجلس به عنوان آخرین راه باقی مانده است تا شاید با رای موافق نمایندگان در صحن علنی بتوان استقلال مالی فعالیت های قرآنی را فارغ از هر شک و شبهه ای تضمین کرد.
پایان پیام/


 

کد خبر 126306

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha