دکتر ابراهیم چیرانی، عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد اسلامی رشت، در گفتگو با خبرنگار شبستان، با بیان اهمیت پذیرش ارزش آفرینی در نظام های جهانی، اظهار کرد: در غیر این صورت نظام ها نمی توانند در عمل برای بلند مدت به حیات خود ادامه دهند.
وی، با اشاره به اینکه نهادها و سازمان های موجود درهر نظام، مسئول کیفیت بخشیدن به عملکردها و خواسته های آن نظام است، افزود: نظام های مختلف موجود در دنیا مفهوم رقابت در سطوح مختلف را پذیرفته و بر اساس ساز و کارهای معین به آن شکل ویژه می دهند.
چیرانی، ادامه داد: این پذیرش موجب شده که نظام ها به فکر شناخت مزیت های خود بوده و از حقانیت مورد ادعای خود در قالب نظریه ها و مدل های گوناگون، دفاع کنند.
وی، خلاقیت و نوآوری را از جمله مفاهیم اساسی مورد توجه در اغلب نظام ها برشمرد و گفت: از این مفاهیم به عنوان بستر ساز و شتاب دهنده مزیت ها و حتی خود مزیت نام برده شده است.
عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد اسلامی رشت، نوآوری را عاملی برای استفاده از فرصت ها دانست و گفت: در عمل برای آنکه نتایج حاصل از خلاقیت بتواند عینی شود، احتیاج به نوآوری بوده و در کل می توان این مفهوم را عاملی مهم در استفاده از فرصت ها دانست.
تازگی و ارزشمندی دستاورد خلاقیت نوین در جامعه
چیرانی در این راستا گفت: اگر خلاقیت در ارتباط با توانایی ایجاد فکر و ایده جدید در نظرگرفته شود، در نتیجه نوآوری را می توان به معنای به کارگیری نتایج حاصل از خلاقیت دانست.
عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد اسلامی رشت، افزود: این نتایج می تواند در قالب ارایه محصول، ایده، راه حل و یا یک رویه و فرهنگ مشاهده شود که عمدتا دو عنصر تازگی و ارزشمندی با آن همراه است.
وی، با بیان اینکه عنصر تازگی به جدید بودن آثار و نتایج و یا ارایه نتایج قدیمی درقالب و ترکیب جدیدی اطلاق می شود که افراد جامعه و یا خبرگان حوزه مربوط، آن را درک کنند، تصریح کرد: همچنین ارزشمندی غالبا بر اساس منافع و توان ارزش زایی در سطح فردی یا جمعی قابل توضیح است.
چیرانی، با اشاره به اینکه در طول تاریخ تا زمانی که ایده ها و تفکرات جدید به مرحله اعلام و به کارگیری نرسیده بود، ریسک زیادی متوجه افراد و سازمان ها نمی شد، اظهار کرد: اما زمانی که نوبت به کارگیری و استفاده از آن ایده ها و تفکرات فرا می رسید، ریسک حاصل از منابع مختلف، به تدریج ظاهر شده و در مقابل تغییرات مقاومت به وجود می آورد.
نوآوری، لازمه حضور در عرصه رقابت جهانی
دکتر چیرانی، در این خصوص اظهار کرد: شاخص های بازار جهانی نوسان های عجیبی را نشان می دهد و به نظر می رسد این روند می تواند در آینده نه چندان دور به ثروتمند شدن کشورهای در حال توسعه کمک کرده و پایه های انحصار طلبی را به لرزه در آورد.
وی، اضافه کرد: این در حالی است که اقتصاد جهانی حتی در شرایط بحرانی کنونی می تواند به عنوان یک نظام واحد و تقریبا مسلط به نقش آفرینی خود ادامه دهد و این فرصت را به کشورها وسازمان هایش بدهد که با توجه به توانمندی ها و صلاحیت های خود ضمن خلق ارزش های منحصر به فرد، نقش آفرینی کنند.
عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد اسلامی رشت، با بیان اینکه نمی توان براساس ابزارها و ساز و کارهای همیشگی در این ابر فضای رقابتی، جایگاه مناسب کسب کرد، تصریح کرد: بلکه باید بازنگری ها و ارزیابی های جامع امکان پذیر شده تا در این مسیر با نوآوری بتوان به تعاریف جدید وشکل دهی مناسب نظام اقتصادی نایل شد.
وی، با اشاره به اینکه در سال های اخیر تمرکز اهداف سازمان ها از سود آوری صرف کنار گذاشته شده وبه تامین منافع افراد جامعه به خصوص گروه های ذینفع توجه ویژه شده است، ادامه داد: به همین دلیل مسئولیت پذیری درسطح ملی وجهانی جایگاه ویژه پیدا کرده است.
فرهنگ بسیج و نقش آن در پرورش خلاقیت
دکتر چیرانی، با توجه به اهمیت بسیج در بعد از انقلاب، خاطرنشان کرد: از ابعاد مختلف می توان مشاهده کرد که مفاهیم برخاسته از انقلاب در فرهنگ و ساختار این سازمان نفوذ بارزی داشته و در طول حیات خود بر اساس صلاحیت های ویژه اش در صحنه های اساسی کشور مانند اقتصاد، سیاست، دفاع از انقلاب، امور اجتماعی وفرهنگی نقش ایفا کرده است.
وی، ارزش زایی نهادها و سازمان های یک نظام و شکوفایی حاصل از آن را در سایه خلاقیت و نوآوری ارزش زا و آینده نگر امکان پذیردانست و افزود: اینگونه ارزش زایی با توجه به اهداف نظام وانتظارات مردم می تواند ضمن یادگیری برای درک موقعیت ها ومزیت ها در حفظ منافع نهاد ها وسازمان های نظام موثر باشد.
وی، با اشاره به اینکه ایجاد ارزش در معنای کلی خود، بستگی به شناخت واستفاده از مزیت ها و توانمندی های اجزای یک نظام در یک ساختارمشخص دارد، تصریح کرد: سازمان بسیج سازندگی با طراحی ساختار منحصر به فرد خود توسط معمار اصلی انقلاب اسلامی و شناخت صحیح از موقعیت های محیطی توانست فرهنگ مناسب جهت عملکرد مطلوب در شرایط عدم اطمینان محیطی را برای شکوفایی استعداد ها نه تنها در سطح سازمانی و ملی بلکه در سطح بین المللی ارایه کند.
دکتر چیرانی، اضافه کرد: استفاده از این رویکرد در تمام سطوح جامعه، تسریع کننده توسعه همه جانبه می شود.
پایان پیام/
نظر شما