کوتاهی شاه، پرونده منحوس جعل خلیج  فارس را به جریان انداخت

پس از کودتای 23 در عراق عبدالکریم قاسم برای نخستین بار به صورت رسمی نام مجعول (خلیج عربی) را به جای خلیج فارس به کار برد و دولت ایران فقط به اعتراض بسنده کرد و به این ترتیب ما هنوز درگیر این پرونده منحوس هستیم.

به گزارش خبرنگار اعزامی شبستان به بندرعباس، آیین اختتامیه جشنواره فرهنگی هنری خلیج‌فارس شامگاه گذشته با حضور سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، آیت‌الله نعیم‌آبادی نماینده ولی‌فقیه در استان هرمزگان و امام جمعه بندرعباس و ابراهیم عزیزی استاندار هرمزگان و نمایندگان این استان در مجلس شورای اسلامی و فرهیختگان برگزار شد.


محمدرضا سحاب، مدیر موسسه جغرافیایی سحاب که پیش از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم سخن می گفت سرگذشت جمع آوری نقشه های خلیج فارس را در اثبات فارس بودن این خلیج (ذکر مصیبت) عنوان کرد و چنین گفت: پس از کودتای 23 در عراق عبدالکریم قاسم برای نخستین بار به صورت رسمی نام مجعول (خلیج عربی) را به جای خلیج فارس به کار برد و دولت ایران فقط به اعتراض به او بسنده کرد و به این ترتیب ما هنوز درگیر پرونده منحوس خلیج عربی هستیم.

 


سحاب سپس به بیان نحوه تلاش خانواده خود برای جمع آوری اسناد خلیج فارس اشاره کرد و اینطور ادامه داد: در 1341 در حالیکه پیشرفته ترین وسیله ارتباطی پست بود پدرم عباس شهاب که نسل دوم موسسه جغرافیایی سحاب بود اسناد و نقشه های مربوط به خلیج فارس را از زبانهای چینی، هندو و غیره جمع آوری کرد.

 


او ادامه داد: زمانی که سال اول دانشگاه بودم در 1344 شهرداری منطقه 1 تهران حدود یک هفته نمایشگاهی در محل کافه شهرداری را رایگان در اختیار پدرم گذاشت این اقدام بدون حمایت موسسات دولتی و غیردولتی انجام شد.

 


به گفته سحاب این نمایشگاه هر چند مقطعی اما بسیاری از موسسات خارجی را تحت تاثیر قرار داد.

 


مدیر موسسه جغرافیایی سحاب در ادامه چگونگی تدوین و تالیف اولین اطلس ایرانی را چنین شرح داد:


اولین استاندار استان ساحلی – زمانی که هرمزگان و بوشهر یک استان بود – به پدرم پیشنهاد کرد به جای برگزاری نمایشگاه یک اطلس خلیج فارس را تدوین کند و پدرم با فروش فرش زیر پایش اطلسی تدوین کرد در 1000 جلد و بیش از نیمی از آنها را رایگان به موسسات و کتابخانه ها ارسال کرد.

 


سحاب در ادامه سخنان خود در اثبات نام خلیج فارس به مدرک قابل توجهی اشاره کرد و گفت: سال 65 اطلسی توسط دکتر احمد سوسه استان دانشگاه بغداد با عنوان اطلس العراق «فی الالخواص القدیمه» تالیف شد که پدرم حاشیه نویسی ان را انجام داد اما در چاپ دوم این اطلس که مدتی بعد از کودتای عبدالکریم قاسم چاپ شد اسامی «فارس» و «فارسی» به طور ناشیانه ای مخدوش و کلمه «عرب» یا «عربی» به جای آن نوشته شده بود.

 


مدیر موسسه جغرافیایی سحاب به انتشار جلد سوم اطلس اسناد خلیج فارس به زبانهای فارسی و انگلیسی با همکاری وزارت خارجه در سال 1368 اشاره کرد اما این اقدام و اقدامات مشابه را مقطعی خواند.

 


سحاب با اشاره به اقدام نشنال جئوگرافیک در جعل نام خلیج فارس گفت: در آن زمان پدرم فوت کرده بود و من کتابی را در جواب این اقدام تالیف کردم و با حمایت وزیر ارشاد وقت 5 هزار جلد از این اطلس به دو زبان فارسی و انگلسی چاپ و به موسسات معتبر ارسال شد.

 


نسل سوم موسسه جغرافیایی سحاب کار بزرگ این موسسه را انتشار اطلس 600 صفحه ای به زبان انگلیسی با همکاری همکاران دانشگاهی اش برشمرد که با شمارگان نزدیک به 3 هزار جلد از سوی وزارت خارجه و دانشگاه تهران منتشر شده است دست دوم این کتاب در سایت آمازون اکنون 450 دلار فروخته می شود به عقیده او انتشار اطلس برای معرفی و اثبات نام خلیج فارس تنها به زبان انگلیسی کافی است چرا که اثبات این مساله در داخل کشور ضرورت ندارد.

 


مدیر موسسه جغرافیایی سحاب در پایان دو پیشنهاد داد: اول اینکه همایشهای بین المللی با موضوع خلیج فارس در دانشگاهها و مراکز علمی معتبر دنیا برگزار شود او در این زمینه درباره همکاری خود و موسسه سحاب اطمینان داد و گفت: این امر وظیفه ای ملی است و انعکاس اخبار خلیج فارس در خارج از کشور نتیجه بخش تر است پیشنهاد دوم شهاب انتشار اطلسی به 6 یا 7 زبان و با تیراژ بالا بود تا به رایگان میان موسسات علمی خبری دانشگاهی و غیره توزیع شود.

 


پایان پیام/

 

کد خبر 127399

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha