به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، جمشید انصاری، نماینده زنجان به عنوان مخالف در خصوص کلیات ارایهشده لایحه بودجه به مجلس گفت: مخالفت با کلیات بودجه هم میتواند شامل لایحه بودجه باشد و هم میتواند مربوط به کاری باشد که کمیسیون تلفیق روی لایحه انجام داده است.
وی ادامه داد: بیشتر ایرادات من به تصمیمات کمیسیون تلفیق است. همه ما میدانیم که لایحه بودجه را هر دولتی ارایه دهد بیش از 80 درصد آن با سالهای گذشته برابر است و هر دولتی بنا بر گرایشهای خود نزدیک به 15 درصد آن را تغییر میدهد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و تلفیق مجلس شورای اسلامی با تأکید بر این نکته که بودجهای که دولت تقدیم مجلس کرده از نظر اتکایی به نفت مغایرتهای ویژهای با سیاستهای کلی دارد، اظهار داشت: طبق سیاستهای کلی ما باید هر سال وابستگی بودجه به نفت را کاهش دهیم تا در سال دهم این وابستگی به حداقل برسد اما در لایحه دولت 5/51 میلیارد دلار از منابع نفتی به بودجه اختصاص داده شده است.
وی افزود: کاری که در کمیسیون تلفیق انجام شد این بود که 10 میلیارد و 750 میلیون دلار به این مبلغ اضافه شد و این در حالی است که کشور در شرایطی نیست که بر روی منابع نفتی برنامهریزی کند و احتمال اینکه ما با کاهش درآمدهای نفتی در سال 91 روبرو شویم بیش از سالهای گذشته است.
ایراد دیگری که انصاری به کلیات لایحه بودجه سال 91 وارد کرد بحث دوسقفیشدن بودجه بود که وی یادآور شد: اصول بودجهنویسی ایجاب میکند که سقف روشنی برای بودجه ارایه شود و بعد اگر دولت دچار مشکل شد متمم بودجه به آن اضافه شود اما امسال علاوه بر خود بودجه متمم آن هم با 12 هزار میلیارد تومان از طریق کمیسیون تلفیق تصویب شد که این با تمام معیارهای بودجهنویسی مدرن مغایرت دارد.
مشکل دیگری که از نگاه نماینده زنجان متوجه مصوبات کمیسیون تلفیق برای بودجه سال 91 میشد این بود که اختیارات موسعی در احکام بودجه برای دولت پیشبینی شده که دولت امکان جابجاییهای قابل توجهای با تکیه به این اختیارات دارد.
انصاری با تأکید بر این نکته تصریح کرد: تصمیماتی که کمیسیون تلفیق در خود برای بودجه گرفته است یک الگوی بیانضباطی برای کشور است زیرا چهار هزار و 500 میلیارد به هزینههای کشور افزوده شده که منابع آن از نامطمئنترین منابع است و این تصویب بدون رأیگیری انجام گرفته است.
پس از سخنان انصاری، سنایی یکی دیگر از نمایندگان مجلس در اخطاری با تکیه بر اصل 52 قانون اساسی به هیئترییسه مجلس گفت: مهمترین قانونی که هر ساله تصویب میشود، بودجه است که روند تصویب آن امسال دچار مشکل شده و رایزنیهای بین دولت و مجلس باید پیش از بررسی بودجه انجام میشد.
علی لاریجانی در پاسخ به این اخطار گفت: اخطار شما قابل قبول نیست زیرا از نظر قانونی هیئترییسه تخلفی دچار نشده است.
کواکبیان، نماینده سمنان از دیگر نمایندگانی بود که اخطار به هیئترییسه مجلس داد و گفت: اگر واقعا میخواهیم قانون بودجه را سمبل کنیم، بگویید زیرا نماینده دیوان محاسبات در کمیسیون تلفیق بیان کرده و گفته که با تصویب چنین بودجهای این دیوان هیچ نظارتی نمیتواند انجام دهد و اگر شما آقای لاریجانی موافق باشید دودوازدهم بودجه را به دولت ارایه بدهید تا ما بررسیها را بیشتر انجام دهیم.
لاریجانی در جواب کواکبیان گفت: این اخطار شما توجه هیئترییسه نمیشود پس از لحاظ قانونی مورد قبول نیست.
در ادامه، خباز، نماینده کاشمر با تأکید بر اصل 52 قانون اساسی در اخطاری به لاریجانی گفت: هنوز مبلغ پیشنهادی مشخص نشده و مبلغ بودجه اعلام نشده است و ما نمیدانیم کلیات بودجه را با توجه به چه قیمتی بررسی میکنیم.
رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این اخطار به او گفت: در لایحهای که دولت داده تغییرات تنها متوجه سه اصل اساسی یعنی مابهالتفاوت نرخ ارز، بودجه هدفمندی یارانهها و افزایش درآمد نفت شده که شما با حساب این تفاوتها میتوانید قیمت اصلی بودجه را به دست آورید تا بعدازظهر کمیسیون تلفیق با توجه به بند یک بودجه هزینه و درآمد اصلی را به دست شما میرساند.
در ادامه، نصیری، نماینده مجلس هشتم با توجه به اصل 52 قانون اساسی به هیئترییسه اخطار داد و گفت: در بررسی کلیات لایحه بودجه سقف بودجه مهم است و اگر سقف بودجه نباشد راجع به چه چیزی باید بحث کنیم و تا اینکه به جزییات رسیدگی شود ما باید تنها سقف بودجه را در نظر داشته باشیم.
لاریجانی در پاسخ به نصیری اظهار داشت: سقف بودجه مقدم بر همه بحثها نیست و آنچه که در کمیسیون تلفیق تصویب شده و تفاوتهای عمدهای که بیان کردم میتواند مورد بحث شما در تصویب کلیات این لایحه قرار بگیرد.
همچنین، نیره اخوان، نماینده مردم اصفهان به عنوان موافق لایحه کلیات بودجه مجلس شورای اسلامی در صحن علنی حاضر شد و اظهار داشت: توجه به بودجه دفاعی، هدفمندکردن یارانهها و ایراد اعداد و ارقام در لایحه بودجه میتواند نکات مهمی باشد که نمایندگان با این کلیات موافق کنند.
وی ادامه داد: واگذاری سهام شرکتها، مطالبات قانونی کارمندان دولت و توجه به امور معیشتی ایثارگران، توجه به امور زنان و خانواده و مسئله بیمه آنها، توجه به فرهنگ قرآن- عفاف و حجاب، جهیزیه برای مددجویان، توجه به حوزههای علمیه و ... از مهمترین یادآوریهای بودجه 91 است که باعث میشود موافقت نمایندگان را در پی داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما