می‌توان یک قصه مدرن بر اساس قرآن نوشت

مصطفی رحماندوست معتقد است نگارش قصه‌های مذهبی پیچیده است و دست نویسنده در بکارگیری تخیل در داستان‌‌های زندگی پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار(ع) بسته است.

به گزارش خبرنگار شبستان، سومین نشست امروز سرای اهل قلم در بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به موضوع "روایت‌های تاریخی و قصه‌های قرآنی" اختصاص یافت.

 

مصطفی رحماندوست با اشاره به داستان حضرت یوسف در قرآن کریم گفت: خداوند در قرآن گفته است که یوسف زیبا بود اما نگفته که یوسف چشمان و ابروان مشکی داشته یا بور. بر این اساس نویسندگان و هنرمندان کشورهای مختلف بر اساس باورهای خود شکل حضرت یوسف را ساخته و ترسیم کرده‌اند.

 

در قرآن کریم قصه هست اما نوعش فرق دارد 

وی با بیان اینکه در قرآن کریم قصه هست اما نوعش فرق دارد، بیان کرد: می‌توان گفت در قرآن قصه‌ای وجود ندارد چون هیچ قصه‌ای از آغاز شروع نشده که تمام شود بلکه قطعه قطعه ماجراهایی روایت شده که وقتی آنها را پشت سر هم می‌گذاریم به شکل قصه درمی‌آید.

 

این نویسنده با اشاره به تمثیل‌های قرآن عنوان کرد: تمثیل مادر و ریشه داستان است. من حدود 12 تمثیل را در کتابی با عنوان "بعد از پدر باران" آورده‌ام.

 

 نویسندگان اجازه ورود تخیل به داستان‌های قرآنی را ندارند

حماندوست با بیان اینکه بی‌تردید در تاریخ تحریف شده است، تصریح کرد: من به عنوان نویسنده نمی‌توانم دنبال سند و رجال بروم. من باید به کسانی که این کار را کرده‌اند، اعتماد کنم. وقتی در این زمینه به کسی اعتماد می‌کنم عده‌ای دیگر که خود اهل سند و رجال هستند، اعتراض می‌کنند زیرا افراد در این بخش با هم توافق نظر ندارند.

 

وی خاطرنشان کرد: به عنوان نویسنده وقتی می‌خواهم قصه بنویسم، سند جعلی هم به درد من می‌خورد چون دیالوگ می‌دهد اما سند جعلی را نمی‌توانم بازنویسی کنم.

 

این نویسنده با بیان اینکه نویسندگان اجازه ورود تخیل به داستان‌های قرآنی را ندارند، اظهار داشت: قصه‌نویس باید با خیال بنویسد، در غیر این صورت کارش هنری نیست اما ما نمی‌توانیم در سند تاریخی خیال خود را وارد کنیم.

 

وی یادآور شد: زمانی خواستم واقعه کربلا را به صورت رمان بنویسم و پدر خودم را درآوردم، قهرمان داستانم را حضرت زینب انتخاب کردم که معصوم نیستند و من راحت‌تر می‌توانستم بنویسم. با این حال در نگارش با سختی مواجه شدم.

 

رحماندوست اظهار داشت: اگر روایت‌های تاریخی به صورت منبری بیان شود حتی پول هم می‌دهند اما من نویسنده را به زندان می‌برند.

 

وی با اشاره به پژوهش مفصلی که در بین اهل فتوا انجام داده است، عنوان کرد: به من گفتند که آنجا که گفتند پیامبر فرموده بگذار فرموده‌اش دست‌نخورده بماند و در حول و حوش فرموده هر چه خواستی بیاور.

 

دلم می‌خواهد کار مذهبی کنم  

این نویسنده با اشاره به پیچیدگی قصه‌های مذهبی اظهار داشت: دلم می‌خواهد کار مذهبی کنم و در آن دنیا مدیون نباشم. دوست دارم ثواب کنم اما کباب نشوم.

 

رحماندوست عنوان کرد: با پیدایش ثبت سیال ذهن به این نقطه رسیدیم که می‌شود، قصه‌ای را نه به صورت کلاسیک بلکه یک قصه را اصلا شروع نکنیم و از پایان شروع کنیم.

 

می‌توان یک قصه مدرن بر اساس قرآن  

وی با اعتقاد بر اینکه می‌توان یک قصه مدرن بر اساس قرآن نوشت، افزود: اگر قرآن را بر اساس شرح نزول بخوانیم خیلی از باورهایمان عوض می‌شود و حتی می‌توانیم یک قصه مدرن برگرفته از قرآن بنویسیم.

 

 هنرمند دینی باید دین را با تمام وجود درک کرده باشد

بر اساس این گزارش، سیدمحمدعلی رفیعی، در ادامه این نشست گفت: کار ادبی و هنری از درون نویسنده و هنرمند شروع می‌شود. مشکل این است که می‌خواهیم در صدر بمانیم.

 

رفیعی خاطرنشان کرد: کسی که هنرمند، شاعر یا نویسنده است باید پدیده مورد نظر را هضم کند و در وجود خود بپروراند و بعد اثر را ارایه دهد. در این صورت مشکلی پیش نمی‌آید.

 

وی معتقد است، نویسندگان دین‌نویسی که خودشان عمق دین را درک کرده باشند بسیار کم داریم.

 

 اثر دینی در تمام قالب ها مطرح است

این نویسنده تصریح کرد: کسانی که برای نگارش دین دست به قلم می‌زنند باید دین را با عمق وجودشان فرا گرفته باشند. در این صورت می‌توانند اثری دینی به رشته تحریر دربیاورند و چه اسم دین در اثرشان باشد و چه نباشد اثر آنها دینی خواهد بود.

 

رفیعی یادآور شد: اثر دینی همه قالب‌های هنری را می‌تواند به خود بگیرد و در تمام قالب‌ها مطرح شود.

 

گفتنی است، نشست روایت‌های تاریخی و قصه‌های قرآنی امروز، بیستم اردیبهشت با حضور مصطفی رحماندوست، حسین فتاحی و سیدعلی محمد رفیعی در سرای اهل قلم در بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 131358

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha