تکرار تجربه ناموفق سال 89 در تخصیص بودجه نگران کننده است!

این نگرانی وجود دارد که مجاز بودن دولت در اعطای اعتبارات قرآنی با تخصیص بخش ناچیزی از بودجه های مصوب، فعالیت های قرآنی را در بهره مندی از اعتبارات دچار سرنوشتی مشابه سال 89 کند.

سیدعلی سرابی، نماینده بخش مردمی در شورای توسعه فرهنگ قرآنی درباره تاثیرات مجاز بودن دولت در اعطای اعتبارات قرآنی سال 91 به خبرنگار شبستان گفت: این مجاز شمرده شدن دولت در تخصیص بودجه به فعالیت های قرآنی، هم دارای ابعاد مثبت و هم دارای ابعاد منفی است و می تواند مشکلاتی را ایجاد کند.

وی اظهار کرد: اینکه دولت سال گذشته ملزم به اعطای اعتبارات قرآنی بود در جای خود مثبت است، اما وجود قید حداکثر می توانست از یک میلیون تا یک هزار میلیارد تومان اعتبار را شامل شود. از این رو پس از رایزنی های انجام شده در نهایت از آنچه به عنوان رقم این بودجه پیش بینی شده بود، بالغ بر 200 میلیارد تومان عملیاتی شد.

سرابی با بیان این مطلب که در قانون بودجه مصوب سال 91 این قید حذف شده است، ادامه داد: البته در کنار این تغییر، دولت به جای ملزم بودن به تخصیص اعتبارات قرآنی در این باره مجاز شمرده شده است. که می توان با استناد به نتایج طرح های کارشناسی شده مصوب شورای توسعه فرهنگ قرآنی در سال 90 که پیشینه ای مثبت در هزینه کرد بودجه ها به شمار می رود، اعتماد دولت برای ادامه روند اعطای اعتبارات را فراهم کرد.

 

ترس از تکرار تجربه ناموفق سال 89
رییس هیئت مدیره اتحادیه تشکل های قرآنی تاکید کرد: دولت می تواند با گسترش دامنه مدیریت فعالیت های قرآنی و در قبال برنامه های فرآیندمحور بودجه های قرآنی را حتی بیش از آنچه در گذشته وجود داشته، تخصیص دهد. این شیوه ای است که اتخاذ آن منجر به هدایت بودجه ها به مسیر صحیح می شود.

وی درباره دغدغه های فعالان قرآنی درباره عملیاتی شدن بودجه های این عرصه در سال جاری ابراز کرد: این نگرانی وجود دارد که همچون سال 89 که دولت مجاز به اعطای اعتبارات قرآنی بود و عملا بخش ناچیزی از این بودجه تخصیص یافت، مجاز بودن در سال جاری نیز دوباره همان سرنوشت را برای فعالیت های قرآنی در بهره مندی از اعتبارات دولتی رقم بزند.

سرابی ادامه داد: البته بنابر سابقه بودجه نیم درصدی سال 90 و کلان طرح هایی که برای هزینه کرد آن مصوب شده، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری اعلام کرده است که بخش قابل توجهی از اعتبارات مصوب سال 91 نیز عملیاتی می شود. علاوه بر این راه اندازی صندوق حمایت از فعالیت های قرآنی در شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمانت دیگری است که برای دولت اطمینان لازم را در تخصیص اعتبارات مصوب ایجاد می کند.

وی درباره تاثیرات سوء مجاز بودن دولت در تخصیص اعتبارات قرآنی سال 90 بر اجرای کلان طرح های مصوب شورای توسعه فرهنگ قرآنی عنوان کرد: بنابر تجربه شخصی که از عضویت در دو کمیسیون تخصصی این شورا بدست آورده ام، می دانم که بسیاری از طرح های مصوب طولانی مدت نبوده که فقدان بودجه اجرای آنها را متوقف کند. البته برخی از طرح ها نیز در صورتی که بودجه مصوب سالانه نداشته باشند در اجرا ناقص می مانند.  به هر حال هزینه کرد صحیح بودجه های سال 90 که به تازگی در اختیار اعضای شورای توسعه فرهنگ قرآنی قرار گرفته، می تواند اعتماد دولت را برای اعطای بودجه در سال 91 نیز جلب کند.

 

نقاط مبهم تمایل دولت را کاهش می دهد
قائم مقام شورای عالی قرآن با بیان این مطلب که برطرف شدن این دغدغه ها به راه حلی اساسی نیاز دارد، ابراز کرد: پیشنهاد این بود که فعالیت های قرآنی از ردیفی جداگانه در قانون بودجه کشور برخوردار شود. چراکه نقاط مبهم هم تمایل دولت را برای واگذاری اعتبار به این ساحت مقدس کاهش می دهد و هم نمایندگان را از دادن رای موافق به تصویب چنین قانونی بازمی دارد.

وی تاکید کرد: اگر برنامه های مدون پیش از طرح لایحه بودجه و به رای گذاشتن آن در صحن علنی مجلس ارائه می شد، یقینا سهم قرآن از اعتبارات دولتی در سال 91 بیش از این ها و با شیوه ای بهتر بود. به عنوان مثال باید میزان اعتبارات مورد نیاز برای تربیت 10 میلیون حافظ ارائه می شد تا در سایه این شفافیت بتوان بودجه شفافی را نیز اخذ کرد.

سرابی درباره میزان سهم واگذار شده به موسسات مردمی از اعتبارات قرآنی سال 90 موسوم به نیم درصدی گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی دو دستگاه عضو شورای توسعه فرهنگ قرآنی هستند که برای حمایت از بخش مردمی در فعالیت های قرآنی برنامه هایی ارائه کرده اند. همسو با این برنامه ها، موسسات تحت پوشش سازمان تبلیغات از این حمایت ها برخوردار شده اند.

وی با بیان این مطلب که تا کنون برنامه مدونی برای حمایت از موسسات قرآنی دارای مجوز از وزارت ارشاد دریافت نشده است، تصریح کرد: البته اتحادیه تشکل های قرآنی کشور به مرکز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت های قرآنی پیشنهاد راه اندازی کمیته ای مشترک به منظور توزیع این بودجه داده است. تا برنامه های فرآیندمحور موسسات نیز از این بودجه بهره مند شده و زمینه توانمندسازی و تثبیت زیرساخت های آنها نیز فراهم شود. البته این پیشنهاد از سوی مرکز پذیرفته شده است.

سرابی حضور نمایندگان تشکل های مردمی در کمیته تخصیص اعتبارات را به دلیل اشراف بر نیازها راهگشا دانست و خاطرنشان کرد: اگر مبلغ پیش بینی شده که مجموعا شاید بیش از 20 میلیارد تومان است، عملیاتی شود آنگاه موسسات قرآنی با استفاده از ظرفیت مهیای فصل تابستان حتی پیش از زمان پیش بینی شده در شورای توسعه فرهنگ قرآنی، یعنی شهریور می توانند این بودجه را به شیوه مناسب و اثرگذار هزینه کنند.

بنابر مصوبه مجلس شورای اسلامی، طبق بند 17-1: «دولت مجاز است به منظور آموزش، پژوهش، ترویج فرهنگ قرآنی و اهل‌بیت(ع) و فرهنگ عفاف و حجاب و توسعه فعالیت‌های قرآنی، نیم‌درصد از سقف بودجه مصوب هر یک از دستگاه‌های ملی و استانی به استثنای بودجه هزینه‌ای و هزینه‌های مستقیم تولید شرکت‌های دولتی را کسر و به ردیف 550000-46 اضافه نماید.

پایان پیام/


 

کد خبر 135414

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha