به گزارش خبرنگار شبستان، مهدی قرهشیخلو، رییس سازمان دارالقرآنالکریم در نشست خبری تشریح دستاوردهای ده ساله این سازمان با اعلام اجرای بیش از 30 عنوان برنامه آموزشی گفت: بعضا گفته میشود که این برنامههای آموزشی تنها به حوزه روخوانی و روانخوانی و مباحث ظاهری قرآن اختصاص دارد.
وی اظهار کرد: این در حالی است که این آموزشها شامل رشتههای ظاهری همچون قرائت و حفظ و نیز رشتههای عمقی همچون ترجمه و مفاهیم و تربیت کادر متخصص آموزشی میشود.
قرهشیخلو از پوشش بیش از شش میلیون نفر در طرحهای آموزشی سازمان دارالقرآن خبر داد و افزود: طرحهایی همچون نسیم حیات، بینات با سابقه 10 ساله و تفسیر نورالرحمن همگی از جمله برنامههایی است که در طول سال هزاران نفر را با خود همراه میکند و شائبه سطحیبودن آموزشهای سازمان را نیز منتفی میکند.
فعالیت 1700 موسسه قرآنی در سطح کشور
رییس سازمان دارالقرآنالکریم با بیان این مطلب که استفاده از توان مردمی برای توسعه آموزش از دیگر مأموریتهای این سازمان است، تصریح کرد: نزدیک به هشت سال است به بحث صدور مجوز برای فعالیت مؤسسات قرآنی در این سازمان مطرح شده و هماکنون 1700 مؤسسه دارای مجوز با شرح وظایف و ساختار تعریفشده در حال ارایه خدمات به قرآنآموزان میباشند.
وی ابراز کرد: البته همه این مؤسسات از استانداردهای لازم برای خدماتدهی آموزشی در حوزه قرآن بهرهمند نیستند. در کنار اینها بیش از دو هزار و 250 خانه قرآن روستایی نیز در سطح کشور فعال است و ساکنان روستاها را تحت آموزش قرار میدهد البته آنها نیز دارای نقاط ضعفی هستند.
قرهشیخلو با بیان این مطلب که حمایتها در گذشته به اندازه امکانات موجود انجام میشد، عنوان کرد: تاکنون نزدیک به 4 میلیارد تومان کمک نقدی در راستای حمایت از بخش مردمی انجام شده و در حوزه تأمین محتوا و برنامه نیز این میزان بین هفت تا هشت میلیارد تومان را شامل میشود.
وی از واگذاری اجرای طرحهای مصوب سازمان دارالقرآن به مؤسسات مردمی خبر داد و بیان کرد: علاوه بر حمایتهای نقدی حمایتهای غیرنقدی نیز در قالب تأمین وسایل و نرمافزار انجام میشود که بنا بر آمارهای موجود طی 10 سال گذشته نزدیک به 230 هزار مورد کمک نقدی به مؤسسات مردمی اعطا شده است.
ما مدعی چاپ و نشر قرآن در عرصه بین المللی هستیم
قرهشیخلو با اشاره به تکفل مسئولیت نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم توسط این سازمان گفت: این وظیفه در حالی بر عهده سازمان تبلیغات اسلامی بود که در اوایل انقلاب بسیاری از کشورها میکوشیدند با طرح شبهه متفاوتبودن مصاحف جمهوری اسلامی با مصاحف دیگر کشورها در راستای مقاصد سوء خود بهرهبرداری کنند. آنها حتی برخی اغلاط موجود در مصاحف ایران را در روزنامههایشان منتشر میکردند.
وی تأکید کرد: اما با نظارت مناسب و کارشناسانه سازمان تبلیغات بر این جریان اکنون میتوان مدعی بود که قرآنهای چاپ و منتشر شده در جمهوری اسلامی از امکان و قابلیت توزیع در عرصه بینالمللی برخوردار است.
وی از تبعیت سازمان دارالقرآن الکریم از آییننامه مصوب مرکز طبع و نشر قرآن در حوزه چاپ و نشر مصحف شریف خبر داد و عنوان کرد: بنابر برنامهریزیهای انجامشده از نیمه خرداد آییننامه مصوب این مرکز عملیاتی میشود، از این رو شیوه رسمالاملاء کنار رفته و حتی مصاحف ویژه ماه رمضان نیز به خط عثمان طه چاپ و منتشر میشود.
سازمان نظرات کارشناسی خود را دارد
قرهشیخلو ابراز کرد: اگرچه سازمان نظرات کارشناسی خود در حوزه طبع و نشر مصحف شریف را ارایه کرده اما در عمل از تصمیم مراجع قانونی تبعیت میکند و در این زمینه بحثی ندارد. ما باید به عنوان مجموعه های قرآنی سالم عمل کنیم.
وی درباره میزان مصاحف منتشر شده توسط این سازمان اعلام کرد: طی 10 سال گذشته 206 هزار و 736 جزء قرآن در دفتر نظارت بر چاپ و نشر قرآن این سازمان تصحیح شده. همچنین 5 هزار و 90 مجوز چاپ با شمارگان 82 میلیون و 330 هزار و 800 نسخه از مصحف شریف صادر شده است.
رییس سازمان دارالقرآنالکریم ادامه داد: صدور مجوز نشر برای سه هزار و 155 قرآن با شمارگان 47 میلیون و 763 هزار و 250 نسخه از مصحف شریف نیز طی یک دهه گذشته در این سازمان انجام شده است.
بیشتر اغلاط قرآن ناشی از نداشتن مجوز نشر است
وی درباره تفاوت آماری تعداد مجوزهای صادر شده برای چاپ در مقایسه با مجوزهای نشر عنوان کرد: گاهی مجوز چاپ صادر شده و تلاشی برای کسب مجوز نشر نمیشود و گاهی نیز ناشر با همان مجوز چاپ مبادرت به نشر مصحف شریف نیز میکند که متأسفانه بیش از 99 درصد از اغلاط موجود در قرآنها تنها به دلیل عدم رعایت این مهم است.
قرهشیخلو با اشاره به فعالیت 70 مصحح قرآن در این سازمان گفت: البته بنابر اساسنامه سازمان مأموریتهای دیگری نیز تعریف شده است، به عنوان مثال برگزاری جشنوارههای کودک، نوجوان، جوان و خانواده، برگزاری طرحهای سراسری تفسیر و اجرای برنامههای قرآنی دهه گرامیداشت فجر انقلاب نیز از جمله این مأموریتها به شمار میرود.
وی با بیان این مطلب که برخی مأموریتهای این سازمان از سوی مراجع قانونگذار به آن تفویض شده است، تصریح کرد: یکی از این طرحها اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن است که طی شش دوره گذشته آن 16 هزار و 732 نفر شامل 13 هزار و 707 خواهر و دو هزار و 925 برادر در آن شرکت کردهاند.
توفیق 10 درصدی در اعطای مدرک تخصصی به حفاظ
قرهشیخلو درباره تعداد مدارک صادر شده برای شرکتکنندگان در این طرح ابراز کرد: از مجموع این افراد نهایتا هزار و 886 نفر مدرک تخصصی حفظ را دریافت کردهاند که این یعنی تنها 10 درصد از شرکتکنندگان از آمادگی لازم برای دریافت این مدرک برخوردار بودهاند.
وی افزود: از این میان شش نفر مدرک درجه یک، 29 نفر مدرک درجه دو، 67 نفر مدرک درجه سه، 239 نفر مدرک درجه چهار و 712 نفر مدرک درجه پنج حفظ را از این سازمان دریافت کردهاند.
قرهشیخلو تولید محصولات قرآنی در حوزه نشر مکتوب و رسانههای دیجیتال را نیز از دیگر زمینههای کاری سازمان دارالقرآن برشمرد و گفت: تدوین و انتشار 30 عنوان کتاب که بیشتر آنها در دورههای آموزشی سازمان مورد استفاده قرار میگیرد از جمله دستاوردهای این رویکرد است.
وی با اشاره به توزیع مصحف شریف در میان جلسات و مؤسسات قرآنی عنوان کرد: طی چند سال گذشته بیش از یک میلیون و 630 هزار نسخه مصحف شریف در اختیار مجموعههای قرآنی قرار گرفته است. علاوه بر این ساماندهی جلسات سنتی قرآن نیز در دستور کار قرار دارد که تاکنون یکهزار مورد راهاندازی شده و 1200 مورد نیز مورد حمایت قرار گرفته است.
ساماندهی اطلاعات چهار هزار جلسه سنتی قرآن
قرهشیخلو از درج اطلاعات چهار هزار جلسه سنتی قرآن در پایگاه اطلاعرسانی تلاوت خبر داد و ابراز کرد: تکریم چهرههای قرآنی شامل سه گروه که طی شش دوره گذشته بازخوردهای خوبی را به همراه داشته، حمایت از کتابخانههای تخصصی، تجهیز دارالقرآنهای استانی و استفاده از فضای مجازی به منظور فرهنگسازی منطبق با آیات وحی نیز به همت این سازمان انجام شده است.
وی با اعلام تشکیل بانک جامع اطلاعات قرآنی در دو بخش درون و برونسازمانی خاطرنشان کرد: آموزش مجازی قرآن نیز از سال گذشته با حضور یکصد قرآنآموز آغاز شده و امسال تدوین نرمافزار آن در دستور کار قرار گرفته است. علاوه بر این تولید حداقل یک محصول در هر استان نیز مورد حمایت قرار میگیرد.
شایان ذکر است، نشست خبری رییس سازمان دارالقرآنالکریم با حضور نمایندگان برخی از رسانههای فعال در این عرصه چهارشنبه سوم خرداد در محل این سازمان برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما