به گزارش خبرگزاری شبستان از استان گلستان، رضا پورمهدی، معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان گفت: طرح پژوهشی فرهنگ واژه ها و اصطلاحات صنایع دستی بومی استان گلستان، در 18 رشته بومی استان و با اهتمام کارشناسان انجام شد.
وی با اشاره به اهداف اجرای این طرح، افزود: گلستان به دلیل وجود اقوام مختلف همچون ترکمن، قزاق، قزلباش، کتول و غیره از تنوع رشته های صنایع دستی و هنرهای صناعی برخوردار است.
پورمهدی تصریح کرد: به همین منظور گروه علمی هنرهای سنتی شورای پژوهشی اداره کل استان، جهت شناسایی، معرفی و آشنایی هرچه بیشتربا رشته های بومی و سنتی اقوام مختلف استان، پژوهش در خصوص فرهنگ اصطلاحاتی تخصصی با موضوع صنایع دستی بومی استان را در دستور کار خویش قرار داده است.
وی ادامه داد: یکی از علل انجام این طرح، احساس نیاز به داشتن چنین فرهنگ اصطلاحات تخصصی است و به دلیل تنوع رشته ها در استان مجموعه غنی از اطلاعات خاص منطقه بدین شیوه گرد آوری خواهدشد.
پورمهدی گفت: از آن جایی که تاکنون اقدامی جهت تدوین اطلاعات رشته های بومی استان(و حتی در سطح ملی) بدین شکل صورت نپذیرفته است و باتوجه به این که رشته های صنایع دستی یکی پس از دیگری به دلیل گسترش و رشد صنایع ماشینی در زندگی روزمره، رو به فراموشی گذارده است لذا با انجام این طرح می توان، گلستان را به عنوان پایلوتی برای سایر استان ها نموده و در راستای زنده نگهداشتن هنرهای دستی در کل کشور، با تدوین فرهنگ اصطلاحاتی حاوی اطلاعات تمامی استان ها، اقدام به ثبت مطالبی نمودکه در جامعه هنرمندان سینه به سینه نقل گشته است.
وی افزود: دراین طرح، رشته های بومی استان گلستان به ترتیب حروف الفبا تنظیم گشته و سپس در زیرگروه هر رشته اصطلاحات و تعریف های مربوط به آن بر اساس حروف الفبا تنظیم می گرددکه برای هر اصطلاح تعریفی کوتاه و جامع به همراه آوانویسی و تصویر ارائه می شود.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان با بیان اینکه 18 رشته بومی صنایع دستی استان گلستان در این طرح ارائه شده است، گفت: این رشته ها شامل؛ ابریشم بافی، نواربافی علی آبادکتول، جاجیم بافی جل اسب، پلاس بافی، نمدمالی، البسه محلی، پوستین دوزی، پاپوش سنتی، سفالینه جرجان، زین سازی، زیورالات سنتی، سازهای سنتی، سوزن دوزی ترکمن، قزاق دوزی، شیشه گری فوتی، مسگری، چوغا بافی است.
پورمهدی افزود: به دلیل وجود اقوام متعدد در استان برخی از اصطلاحات در بین اقوام با زبان و گویش های متفاوتی بکار می رود که در هر بخش بدان اشاره خواهدشد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان، وی ادامه داد: در صورت نیاز جهت درک بهتر مطالب در پایان هر واژه، تصویری متناسب با آن موضوع ارائه خواهد شد.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان خاطرنشان کرد: این طرح بعد از مطالعات میدانی و کتابخانه ای توسط کارشناسان مربوطه اجرا شد و به پایان رسید.
پایان پیام/
نظر شما