جلسه خصوصی فلتمن و سنیوره: چگونه می‌شود دولت لبنان را ساقط کرد؟

یک روزنامه لبنانی با انتشار گفت‌وگوی فرستاده آمریکا به لبنان با اعضای جریان 14 مارس، فاش کرد که طرفین در این جلسه درباره چگونه ساقط کردن دولت لبنان بحث و سوال کردند که آیا این کار به سود آنان هست یا خیر.

به گزارش خبرگزاری شبستان، روزنامه الاخبار لبنان بخش مهمی از گفت‌وگوی جفری فلتمن معاون وزیر خارجه آمریکا و سفیر سابق این کشور در لبنان با جمعی از سران 14 مارس از جمله فؤاد سنیوره نخست‌وزیر اسبق لبنان (در زمان جنگ 33 روزه) را فاش کرد.

طرفین در این جلسه که قبل از آشوب اخیر در طرابلس در شمال لبنان برگزار شد، درباره اینکه چطور دولت لبنان سرنگون شود گفت‌وگو کردند.

الاخبار نوشت: دیدارهای جفری فلتمن معاون هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا در سفر اخیرش به لبنان از جمله با فؤاد سنیوره نخست وزیر اسبق لبنان و برخی نمایندگان لبنان از جریان 14 مارس در «بیت الوسط» شاهد مسائل مهمی بود که در برخی مسائل مطرح شد. عنوان این گفت‌وگوها این بود که «چه کار باید کرد؟».

روزنامه الاخبار به محتوا و گفت‌وگوی رد و بدل شده دست یافته است که در زیر می‌خوانید:

معاون وزیر خارجه آمریکا دیدار را با سخن از بحران سوریه آغاز می‌کند. او خیلی مشتاق بود که موضع کشورش را تشریح کند. فلتمن گفت: ما اصلا به عملیات نظامی در سوریه تمایل نداریم. معتقد نیستیم که اقدام نظامی عاقلانه باشد. زیرا این کار به سود رژیم سوریه است. کما اینکه به سود ایران نیز هست و دو طرف ما را به زمین درگیری خود می‌کشانند. اما فراهم کردن کمک برای سوری‌ها [یعنی مخالفان مسلح] موضوع دیگری است چه از طریق کمک‌های بشردوستانه چه از طریق تجهیزات غیرنظامی، نمی‌دانم. اما باید در تعیین مسئله تجهیزات غیرنظامی انعطاف‌پذیر باشیم. باید برای متقاعد کردن کشورهایی که ممکن است بر رژیم سوریه و بر ایران فشار وارد کنند بیشتر تمرکز کنیم همچنین بر روسیه و چین و دیگران.

فلتمن افزود: در خصوص چین، امکان اعمال فشار بر آن از طریق کشورهای عربی و خلیج [فارس] هست، زیرا چین نیازمند انرژی و مواد مصرفی است. فشار بر چین باید ادامه یابد. احساس می‌کنم چینی‌ها به فشارها تن می‌دهند. الان هیلاری کلینتون وزیر خارجه آنجاست و موضوع سوریه جزء برنامه‌هاست و چینی‌ها مثل روس‌ها سختگیر نیستند.

در اینجا این مسئول آمریکایی از فؤاد سنیوره می‌پرسد: نظر تو درباره نزدیک شدن ما به موضع روسیه چیست؟ می‌گویند که آنها خیلی به سرنوشت بشار اسد توجهی ندارند و فقط منافعشان مهم است. فکر می‌کنم به نفع ماست که روسیه را بخشی از راه‌حل‌ها قرار بدهیم تا آن بخشی از مشکلات بدانیم.

سنیوره پاسخ داد: به روس‌ها گفتم شما تنها کشوری هستید در منطقه که می‌تواند بشار را کنار بزند و با معارضان عوضش کند. یادآوری کردم به آنان که ما در منطقه [شاهد] آتش‌زدن پرچم آمریکاییم معمولا اما امروز پرچم روسیه را هم آتش می‌زنیم. گفتم که آنان باید برای متوقف کردن این کار تلاش کنند. این حرف را هفت هشت ماه گذشته به آنان زدم.

فلتمن گفت: به نظر می‌رسد که شما به اندازه کافی پرچم روسیه را آتش نمی‌زنید. روشن است که ما از ایده‌های شما در قبال روسیه استقبال می‌کنیم.

سنیوره نیز گفت: مدتی پیش از مصر بازگشتم. آنجا با شیخ الازهر و دیگران دیدار کردم. وضعیت مصر نامعلوم است اما به نظر می‌کسد که نیروهای اسلامگرا رو به کاهش [قدرت] هستند.

فلتمن پاسخ داد: واقعا این درست است؟ چرا؟

سنیوره ادامه می‌دهد: اول اینکه اسلامگراها در ابتدا وعده کردند که برای ریاست جمهوری نامزدی معرفی نمی‌کنند اما عکس آن را انجام دادند. همچنین کوشش کردند که بیش از آنچه آشکارا اعلام کردند کرسی‌های پارلمان را تصاحب کنند.

اوضاع داخلی لبنان

در ادامه جلسه، در خصوص اوضاع لبنان فلتمن گفت: من از دو چیز تعجب می‌کنم. اول شدتی که مردم از آن صحبت می‌کنم بخصوص هنگام غذا خوردن درباره این دولتی که اجازه کودتای سیاسی به حزب‌الله می‌دهد و دوم همه کسانی که با آنان صحبت کردم بیش از پیش نگران اوضاع مالی کشور بودند.

سنیوره جواب داد: بهت می‌گویم. شما شاهدید که این دولت [نجیب میقاتی] چگونه درباره برخی مسائل رفتار می‌کند. فاصله‌ای را با وضعیت سوریه برای خود حفظ کرد. من این را محکوم نمی‌کنم و اگر جای این دولت هم بودم همین کار را می‌کردم ولی اینها خود را از همه مسائل دیگر نیز کنار کشیده‌اند. آنچه اتفاق افتاده اصلا قابل قبول نیست. از طرف دیگر راهکاری جادویی را در این دیدند که دادگاه بین‌المللی را به مدت یکسال تامین مالی کنند و کار آن را یک سال دیگر تمدید کنند. در همین خصوص، چپ و راست هم مرتکب اشتباه می‌شوند به جای اینکه با مسائل ساده تعامل کنند و تساهل در قبال از بین رفتن کشور. هر وزیر در دولت طوری رفتار می‌کند که گویی نخست‌وزیر است. هر وزیر دولت مخصوص خود را می‌چرخاند. هر جور بگویید پا را فراتر گذاشتنه‌اند. البته در کنار فشارهایی که گروه میشل عون می‌آورد و [وضعیت را] به شرایط بدتری رسانده است. مسئله دیگری هم در خصوص ضعف دولت هست بخصوص تناقض بین دو جناح اجرایی و قانون‌گذاری.

سنیوره افزود: نبیه بری برای بررسی مرزهای آبی به قبرس رفت و به نجیب میقاتی زنگ زد و گفت: من دارم برمی‌گردم.

در اینجا یکی از اعضای 14 مارس گفت: باید از کاهش محبوبیت عون و تغییراتی که برای حزب‌الله رخ داده است، [نهایت] استفاده را کرد. امیدوارم که اشتباه نکنیم و (8 مارسی‌ها) دچار اشتباهاتی شوند.

فلتمن در اینجا گفت: آنها (8 مارسی‌ها) خودشان در سخنانشان معارضند و طوری رفتار می‌کنند که گویی هنوز با دولت مبارزه می‌کنند (و می‌خندد).

سنیوره وارد بحث شد و گفت: در موضوع بودجه مانور بزرگی دادند. مردم را یک سال و نیم سرگرم کردند تا نگاه‌ها را از آنچه از 2005 اتفاق افتاده منحرف شود.

فلتمن در اینجا سوال کرد: آیا به نفع ما هست که دولت [لبنان-نجیب میقاتی] را قبل از انتخابات پارلمانی ساقط کنیم؟

سنیوره جواب داد: می‌دانم که چنین چیزی فردا صبح اتفاق نمی‌افتد ولی برای اجرای انتخابات پارلمانی نمی‌شود به این دولت [میقاتی] اعتماد کرد زیرا بی‌طرف نیست. این وضعیت نمی‌تواند ادامه پیدا کند.

فلتمن نیز گفت: این را به میقاتی می‌گویم. امشب او را می‌بینم. او خود را رهبری سیاسی می‌داند و گمان نمی‌کنم که این دولت در طرابلس [در شمال لبنان] محبوبیتی داشته باشد.

محمد شطح در اینجا وارد بحث می‌شود و می‌گوید: نه، نه [دولت میقاتی] در طرابلس محبوبیت دارد. میقاتی کوشش می‌کند خود را قربانی میشل عون نشان بدهد.

فلتمن گفت: [لبنان] کشور عجیبی است. خیلی عجیب‌تر از زمانی شده است که سفیر بودم و این کشور را ترک کردم.

سنیوره گفت: مسافران این قطار (منظورش دولت است) کوشش می‌کنند از آن بپرند.

فلتمن ادامه داد: آیا میقاتی به جای اینکه بخشی از مشکل باشد، می‌تواند بخشی از روند تغییر دولت باشد؟

سنیوره جواب داد: اگر میقاتی آینده سیاسی برای خود نخواهد یا اینکه موضع کنونی‌اش را تغییر دهد می‌توان چنین چیزی را در نظر گرفت. من مشاهده نمی‌کنم که فعال و خوب رفتار کند. شما ببینید که این دولت در قبال اعتضابات و تحرکات سندیکایی چطور رفتار می‌کند. تا حالا در عمرم مثل این رفتارها را ندیده‌ام. همه این سندیکاها ساختی و از طرف اعضای دولت است و رهبری همه‌اش با جنبش امل و حزب‌الله است.

در اینجا مورا کونیللی سفیر آمریکا وارد بحث شد و گفت: این دولت، حزب‌الله برش کنترل دارد و آن را حرکت می‌دهد.

فلتمن رو به همه گفت: می‌توانیم این دولت را ساقط کنیم اگر ولید جنبلاط در رأی‌گیری پارلمان با ما باشد یا اگر میقاتی استعفا بدهد. اینطور نیست؟ مگر همین دو را نداریم؟

باسم شاب نماینده پارلمان گفت: شاید بتوانیم دولت را با شورش مدنی ساقط کنیم.

سنیوره گفت: فکر می‌کنم این کار فقط و فقط و فقط با متقاعد کردن ولید جنبلاط حاصل میشود. این کار را می‌توانیم انجام بدهیم تا زمانیکه این دولت هست. سطح تنش بالا خواهد بود و ملاحظه نخواهد کرد. می‌دانم که مورا کونیللی (سفیر آمریکا) درباره اینکه اقدامات خشونت‌باری در لبنان رخ بدهد، نگران است. نگرانی‌هایی درباره تنش احساس می‌شود که قبلا شاهدش نبودیم... در حقیقت ترور (سمیر) جعجع (رئیس حزب نیروهای لبنانی) بد بود. دیدی آنجایی را که ترور را انجام دادند؟

فلتمن: خیلی ترسناک بود.

سنیوره گفت: عملا قصد داشتند او را بکشند. به نظر می‌رسد که سه تک‌تیرانداز او را نشانه رفته بودند. اما ظاهرا مسافت و وزش باد یا چیزهایی مانند آن اجازه نداده بود به هدف بزنند. در زبان عربی می‌گوییم «قسمتش بود زنده بماند». از طرف دیگر هم تنش‌هایی نزد بسیاری از لبنانی‌ها حس می‌شود. احساس می‌کنند که اگر نظام سوریه بداند که سقوط می‌کند و همه گزینه‌هایش را از دست داده است، روی به چنین شیوه‌هایی می‌آورد. سوری‌ها همچنان مسئولیتی [در این خصوص] بر عهده نمی‌گیرند. ولی ما می‌دانیم که سقوط نظام سوریه روندی کند است که وقت می‌برد تا اینکه اتفاقات جمع شود و سقوط نظام را رقم بزند. در نهایت، همه می‌گویند که دیگر بازگشت به عقبی وجود ندارد. انتهای پیام/.++


پایان پیام/

کد خبر 136574

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha