به گزارش خبرگزاری شبستان از قم؛ حجت الاسلام والمسلمین مجتبی وافی دبیرکارگروه مجموعه های تربیت محور، شب گذشته(10 خرداد) در همایش دوره آموزش حضوری مربیان مسجد که در مجتمع یاوران مهدی برگزار شد با بیان این که در عالم هیچ کاری بالاتر از تعلیم و تربیت وجود ندارد اظهار داشت: ، تربیت هدف خلقت است، شهادت همه انبیاء، اولیا و اهل بیت(ع) در این مسیر بوده و امروز نیز دشمن از راه تربیت برای ضربه زدن استفاده می کند.
وی با تاکید براین که کار تربیتی در مساجد فقط تشکیل حلقه معرفت نیست بیان داشت: حلقه معرفت داری یک دهم فعالیت هایی است که می توان برای تربیت نوجوانان انجام داده و اخلاق و رفتار مربیان تاثیر بیشتری از کلام آن ها دارد.
حجت الاسلام والمسلمین وافی عنوان کرد: برای انتقال پیام، و تعلیم استفاده از قالب های هنری، اردویی و ورزشی تاثیر زیادی دارد، به عنوان مثال می توان از یک بازی فوتبال به عنوان یک کلاس اخلاق استفاده کرد.
دبیرکارگروه مجموعه های تربیت محور، با اشاره به این که برای انتقال پیام به مخاطب، باید به زمان و چگونگی آن توجه داشته باشیم خاطرنشان کرد: پیامبر(ص) همواره فقط در حال سخنرانی نبودند و برای افراد مختلف، در زمان های مختلف برنامه ها و روش های مناسب تربیتی داشتند.
حجت الاسلام والمسلمین وافی با بیان این که فلسفه کار مربی، تربیت فردی است ابراز داشت: کار تربیتی دانش افزایی نیست بلکه ایمان افزایی است.
وی با اشاره به این که اولین رکن کار تربیتی مخاطب است افزود: شناسایی مخاطب، باور تفکر و تعقل آن، توجه به شرایط زندگی عصر حاضر و وجود سرگرمی های جدیدی مانند موبایل و رسانه ها و ایجاد حالت تشنگی در مخاطب از مهمترین نکاتی است که در امر تربیت باید مورد توجه قرار گیرد.
حجت الاسلام والمسلمین وافی اظهار داشت: توجه به نیاز ها و مسائل مخاطبین از دیگر ارکان امر تربیت است و در این مسیر فضا و زمان نقش مهمی دارد.
وی تصریح کرد: جلسات تربیتی مانند کلاس عقاید نباید در محلی شلوغ و پر رفت و آمد برگزار شود یا زمان آن بعد از یک برگزاری مسابقات فوتبال و اردوی استخر باشد.
حجت الاسلام والمسلمین وافی با بیان این که محتوا رکن دیگر تربیت است گفت: محتوای حلقه ها و کلاس های تربیتی باید مناسب توان فکری گروه سنی مخاطب، ملموس، جذاب، متقن، مستند، دور از تخیل، با پشتوانه مطالعه مدون بوده و نتیجه گیری داشته باشد.
دبیرکارگروه مجموعه های تربیت محور، ادامه داد: روش و شیوه تربیت نیز رکن دیگری است که از اهمیّت ویژه ای برخوردار است و در امر تربیت به جای پرداختن به حالات مخاطب باید در او حالاتی ایجاد کرده و از مباحث تفکر زا استفاده کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین وافی با اشاره به این که منبع متربی تفکر است بیان کرد: منبع متربی کتاب و متن نیست و مربیان به جای کتاب باید سوال و حس تفکر در مخاطب ایجاد کنند.
وی اضافه کرد: استفاده از خلاقیت ها و مشارکت حداکثری مخاطب، ساده گویی، استفاده از گروه بندی، داشتن روحیه انتقادی، ایجاد روحیه استدلالی در مخاطبان، پذیرفتن اشتباهات احتمالی و حرّیت، پیشبرد اهداف بحث به صورت نامحسوس، تاکید بر نوشتن مخاطبان( آموخته ها و پاسخ ها)، تشویق کلامی، سنجیدن زمینه تفکر مخاطب قبل از شروع یک موضوع جدید و فراهم کردن امکان دعا توسط خود مخاطبان در پایان جلسات از جمله شیوه های تربیتی مناسب هستند.
حجت الاسلام والمسلمین وافی با بیان این که ویژگی های مربی نیز از ارکان تربیت است یادآور شد: مهربان بودن، خوشرویی، آماده بودن همیشگی برای شنیدن مخاطب، مدیریت در چینش فضای کلاس، زمان و مباحث، محور بودن، تقسیم نگاه با محبت و عدالت در برخورد، استفاده محترمانه از اسم کوچک مخاطبان برای ایجاد صمیمیت، تنبیه و تشویق مناسب، عزت و احترام به مخاطب، اجتناب از تحقیر، انتظار از مخاطب به اندازه توانایی و ظرفیت آن ها، بررسی ضعف ها و قوت ها کلام از مهمترین ویژ گی های مربیان تربیتی است.
پایان پیام/
نظر شما